gry online

11/19/17

Szarlotka Gogolowej / Lory Szafran




W tym roku jabłka nie obrodziły. Nie było upałów ani suszy, deszczu nie zabrakło, może wiosenne przymrozki... a może to wina zapylających pszczół, których coraz mniej.  Czy wiecie że grozi nam zagłada owadów?  Populacja spada w tempie zastraszającym 😟  We Wrocławiu, mieście leżącym nad niezliczoną ilością kanałów i majacym ok 100 mostów , jest coraz mniej komarów.  Jeszcze parę lat temu było ich koszmarnie dużo, w tym roku można  było policzyć je na palcach.  Nie jestem miłośnikiem komarów, ale widzę że dzieje się z nimi coś dziwnego.  A jak nie ma komarów to i niektóre gatunki ptaków śpiewających nie mają co jeść (jaskółka, jerzyk, kraska, dudek, kukułka, dzięcioł,  muchołówka, lelek)  i grozi im wyginięcie.  Ciekawy wpis na ten temat przeczytacie TU.  Smutne to.







Wracając do jabłek - bardzo je lubię i nie wyobrażam sobie bez nich życia.  Jabłeczniki i szrlotki należą do moich ulubionych ciast.  
Jakiś czas temu znalazłam na Youtub przepis na szarlotkę, podany przez Lorę Szafran (którą też bardzo  lubię - znaczy Lorę).  Wydał mi się ciekawy, więc postanowiłam go wypróbować.
Jeśli piekliście już taką to na pewno potwierdzicie, że jest pyszna.  
Polecam!


SZARLOTKA GOGOLOWEJ
/forma 24x38 cm/

ciasto:
*  4 jaja
*  250 ml śmietanki 30%
*  200 g cukru
*  cukier waniliowy
* 2 łyżki rumu (można pominąć lub zastąpić innym alkoholem)
*  50 g kaszy manny
*  250 g mąki
*  3 łyżeczki proszku do pieczenia
*  5-6 jabłek**

wierzch:
*  200 g płatków migdałowych
*  125 g masła roztopionego
*  160 g cukru
*  1/2 łyżki cynamonu
*  4 łyżki mleka
*  cukier waniliowy

Jabłka obrać i pokroić grubo - np w ósemki.
Zmieszać śmietanę, cukier, jaja i cukier waniliowy. Dodać mąkę, kaszkę, proszek do pieczenia i rum, wymieszać i wyleć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą.  Rozłożyć na wierzchu jabłka.
Wstawić blaszkę do piekarnika na 15 minut nagrzanego do 200 stC.
Zmiksować masło z cukrem, wanilią i cynamonem, potem dolać mleko a na końcu wymieszać z płatkami migdałowymi. 
Wyjąć blaszkę z pieca i przykryć miksturą, po czym wstawić do piekarnika na kolejne 15 lub 20 minut.

**Ciasto można zrobić także z wisniami z kompotu lub innymi owocami. 
Smacznego!






*



11/12/17

Oszustwo nie/doskonałe czyli sernik bez sera




Od dawna przymierzałam się do tego ciasta. Pewno wszyscy już je znacie, ja jak zwykle jestem zapóźniona, ale podobno lepiej późno niż wcale, więc jest i u mnie 😃
  Jako kucharka tradycjonalistka (może mawet konserwatystka) podchodzę z rezerwą do tego typu wynalazków, choć może niepotrzebnie. Słysząc o kotletach schabowych z tofu albo mleku sojowym , budzi się we mnie ruch oporu... tak już mam 😕
Ciasto tego typu wydaje się mniejszym oszustwem, w końcu wcale nie trzeba nazywać je sernikiem.  Podobieństwo jest w sumie niewielkie, wygląd rzeczywiście mylący ale konsystencja i smak  ciasta  niekoniecznie sernikowy.  Przypomina trochę serniki z cukierni, czyli puszyste, piankowe w których  mało sera a dużo innych składników. Ciasto jest zbyt lekkie i delikatne jak na sernik, (zdecydowanie lepsze na drugi dzień)  ale bardzo smaczne.
Ciasto robi się szybko i równie szybko zjada, polecam!






SERNIK ZE ŚMIETANY 
/forma 38x26 cm/

ciasto kruche:
*  3 szkl mąki
*  1/3 szkl cukru drobnego
*  5 żółtek
*  200 g masła lub margaryny
*  2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

masa śmietanowa:
*  4 duże kubki (po 400ml) śmietany 18% 
*  5 białek
*  2 budynie waniliowe
*  1 łyżka mąki ziemniaczanej
*  1 szkl cukru drobnego
*  puszka brzoskwiń 

Przygotować ciasto:
Zmiksować mikserem składniki, po czym zagnieść krótko na stolnicy.  1/3 ciasta zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika.  Resztę równomiernie rozłaożyć dłonią na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, lekko wywijając na boki.  Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 minut. 
Wyjąć z pieca.

Brzoskwinie odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.

Masa śmietanowa:
Zmiksować białka na sztywno, na końcu dodać cukier.  Miksować dalej dodając po trochę śmietanę i na końcu suche budynie i mąkę ziemniaczaną. Dodać brzoskwinie i wymieszać łyżką.

Na podpieczony spód wylać masę, na wierzchu zetrzeć ciasto z zamrażalnika.
Piec ok 40-50 minut w 180stC, az ciasto sie zrumieni.
Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i po 15 minutach wyjąć blaszkę na kratkę.
Kroić po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień.
Smacznego!







11/4/17

Rurki z kremem





Kiedyś jadłam rurki z cukierni, z ciasta francuskiego i kremem z margaryny.  Muszę przyznać że nie było to dobre.  Samo ciastko owszem smaczne, ale ten krem... Całość tłusta i ciężkostrawna.
Te z przepisu poniżej jadłam dużo później, były pieczone w domu i smakowały o niebo lepiej.

Tradycyjne, kruche i pyszne rurki z kremem budyniowym. Polecam!







RURKI Z KREMEM
/40 sztuk/

ciasto:
*  500 g mąki pszennej
*  250 g masła / margaryny /
*  250 g kwaśnej śmietany 18%

krem:
*  750 ml mleka / ok 3 szkl.
*  2 budynie waniliowe bez cukru
*  5 łyzek cukru
*  2 łyzki maki pszennej
*  200 g masła

na wierzch:
*  1 jajko
*  cukier kryształ lub zwykły

Przygotować ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, potem dodać śmietanę i szybko zarobić kruche ciasto.  Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażarki.
Wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na gr ok 2 mm. Najlepiej jesli będzie to prostokąt o dł. 30 cm.  Pociąć na paski o szerokości 1,5 lub 2 cm.
Formy na rurki posmarować cienko masłem lub olejem roślinnym.   Nawijąć ciasto na rurki spiralnie, tak by ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od węższego końca a kończąc na szerszym, ozostawiając ok 2-3 mm foremki (aby łatwiej zdejmować ciastka po upieczeniu).  ***
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.  Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok 18-20 minut na złoty kolor.
Zdejmować z foremek jeszcze gorące, chwytając delikatnie za pozostawiony rancik foremki.

Krem:
Zagotować 2 szkl mleka z cukrem, po czym dodać budynie i mąkę wymieszane ze szklanką mleka.
Gotować 2-3 minuty ciągle mieszając.  Zdjąć z ognia, przykryć budyń folią spożywczą, dociskając ją na całej powierzchni (zapobiegnie to utworzeniu się twardej skórki) i odstawić do ostudzenia.
Zmiksować masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować.  Krem powinien być gładki, bez grudek.
Krem umiescić w rękawie cukierniczym i napełniać rurki.
Smacznego!


*** Jeżeli ktoś nie wie jak to robić, w internecie można wyszukać filmiki jak nawijać ciasto na foremki do rurek.




*







11/3/17

Jesień, rurki ... czyli jestem:)



Już jesień ... kiedy to minęło?
Czas płynie jak rwąca rzeka.  Nie wiem kiedy przeleciało lato, teraz nastała bura i ponura ale mimo to piękna jesień, zaraz zima... nie nadążam.  Nie wiem czy wszystkim tak czas szybko ucieka czy tylko ja tak mam.

Nasza mała gwiazda, która dopiero co pojawiła się u nas, ma już pół roku!  Rezolutna z niej dziewczynka, kochana i oczywiście najpiękniejsza ze wszystkich maluszków na naszym globie :)





Ogród traci barwy i łysieje.  Hortensje pięknie sie starzeją, uwielbiam je bo od wiosny do późnej jesieni zachwycają swoim wyglądem. Zawilec japoński posiwiał i zaczyna przypominać pierzastą brodę Mikołaja.  Kwitną jeszcze ostatnie róże. Wciąz kwitną  pelargonie, które jeszcze nie wiedzą, że lada chwila wylądują w piwnicznej niewoli i tam pozostana aż do wiosny.

Tymczasem w kuchni przytulnie i ciepło.  Upiekłam rurki, o których napiszę następnym razem.


 Ziemniaki na zimę już mamy :)






















Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...