Będąc na kawie w Costa Coffee, za namową córki zamówiłam kawałek torciku Oreo. Powiem szczerze, że nie przepadam za kawiarnianymi słodkościami, czasem jednak jestem pozytywnie zaskoczona. Tak było też w tym przypadku (choć same ciastka 'Oreo' wcale nie należą do moich ulubionych). Muszę przyznać, że ciasto było bardzo smaczne, a z kawą komponowało się wprost idealnie. Był to torcik czy raczej tarta, chyba bez pieczenia (ale głowy nie dam), ze spodem ciasteczkowym, warstwą kajmakową i masą śmietanową z wierzchu. Połączenie trafiło w moje gusta, ciasto wcale nie lekkie a jednak rozpływajace się w ustach, nie sprawiające, że po zjedzeniu czułam ciężar słodyczy. Po prostu pyszny torcik.
Postanowiłam zrobić w domu podobne ciasto. To moja wersja, inspirowana tym z Costa Coffee. Spód mocno kakaowy upiekłam w tortownicy o śr 26cm, na to warstwa masy kajmakowej (gotowej) i zwieńczenie z masy śmietanowej z serkiem mascarpone. Dekoracja z ciastek Oreo. Połaczenie bardzo smaczne, szczerze polecam!
TORT Z 'OREO'
/forma o śr. 26cm/
spód:
* 3 jajka
* 4 łyżki drobnego cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego (ewntualnie esencja waniliowa, lub cukier wanilinowy)
* 2 czubate łyżki kakao
* 2/3 szkl mąki tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/3 szkl oleju roślinnego
* 8 ciastek oreo - pokruszonych , bez nadzienia, które można dołożyć do masy serowej (albo zjeść 😉)
Piekarnik nagrzać do 175 stC (bez nawiewu).
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy - ubijać przez chwilę (niezbyt długo). Dolać olej i znowu chwilę ubijać. Potem dosypać mąkę i proszek do pieczenia i przesiane kakao. Razem wymieszać na niskich obrotach mikserem lub warzechą. Na samym końcu wsypać pokruszone ciastka 'oreo' i wymieszać.
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć ciasto i wstawić do upieczenia na 22 minuty.
Sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone. Wyjąć na kratkę i ostudzić.
na wierzch:
* masa kajmakowa
* 400 ml śmietanki 30%
* 200 g sera mascarpone
* pokruszone nadzienie z ciastek oreo
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
do dekoracji:
* 8 ciastek oreo
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru
* 3 łyżki mleka
* 1 łyżka masła
W rondelku rozpuścić cukier, mleko i kakao ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, dodać masło i mieszać aż się rozpuści i połączy z pozostałymi składnikami. Ostudzić.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, dosypać cukier i cukier waniliowy, po czym dodawać po łyżce mascarpone i pokruszone nadzienie z 'oreo'. Ubić do połączenia składników. **
Na ostudzonym cieście rozsmarować równomiernie kajmak, na to masę śmietanową, a wierzch udekorować ciastkami oreo i kleksami czekolady.
Smacznego!
** Dla lepszej sztywności śmietany można dodać zagęstnik (np. śmietan-fix) lub rozpuszczoną w małej ilości ciepłaj wody 1 łyżkę żelatyny.
*