Przyłączyłam się do weekendowych piekarek i upiekłam zaproponowany przez mirosix bardzo smaczny, pachnący południem i aromatyczny Chleb włoski. Bardzo lubię włoskie przyprawy, które dodają potrawom i wypiekom charakterystyczny smak.
Moja zmiana przepisu dotyczyła mąki - użyłam bowiem mąkę pszenną razową i trochę mąki chlebowej. Poza tym dodałam rozmaryn do ciasta, który uwielbiam!:)
Chleb jest bardzo smaczny, szczególnie polecam wielbicielom 'włoskich smaków'.
Cytuję przepis z uwagami - za Gospodynią.
WŁOSKI CHLEB Z ZIOŁAMI
Okazało się, że był to jeden z lepszych drożdżowych wypieków jakie jadłam. Bardzo długo zachował również świeżość. Zapewne z powodu oliwy, którą smaruje się chleb po upieczeniu. Zresztą kiedy straci świeżość można zrobić z niego grzanki lub bruschettę. Przepis ze strony Jane's Sweets & Baking Journal.
Składniki (na 2 bochenki):
- 1,5 łyżeczki drożdży instant
- 3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki mąki chlebowej
- 4-5 szklanek mąki pszennej (dodałam 1/2 szklanki mąki razowej i 4 szklanki mąki pszennej)
- 1/3 szklanki oliwy
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki suszonej bazylii
- ½ łyżeczki suszonej pietruszki
- ½ łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
Rozpuścić drożdże w wodzie, odstawić na 10 minut. Wymieszać 3 szklanki mąki z solą oraz rozpuszczonymi drożdżami. Wyrobić elastyczne ciasto, dodając stopniowo pozostałe 2-3 szklanki mąki. Ciasto powinno być dosyć luźne. Na posypanej mąką stolnicy wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Następnie umieścić ciasto w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Ciasto ponwnie zagnieść, podzielić na 2 kule i ponownie umieścić w naoliwionej misce, przykryć folią lub ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godziny (ciasto powinno podwoić objętość). Następnie uformować 2 owalne bochenki chleba, umieścić je na wyłożonej pergaminem blasze (lub łopacie do chleba obsypanej mąką kukurydzianą), odstawić na ok. 30 minut. Jeżeli ktoś posiada kamień do pieczenia należy nagrzać go wcześniej w piekarniku w temp. 250 stopni C. W międzyczasie wymieszać oliwę, zioła, sól oraz czosnek. Naciąć wyrośnięte bochenki i posmarować je połową ziołowej mieszanki. Chleb piec w naparowanym piekarniku w temp. 210 stopni C przez ok. 35 minut. Jeszcze ciepłe bochenki posmarować pozostałą ziołową mieszanką.
*
Dzisiaj na spacerze było przepięknie:)