Z długo rosnącego ciasta, za to niewymagające pracy i bardzo smaczne, prawdziwe rogaliki - nie dmuchane, nie waciaki, bez polepszaczy i innych dogadzaczy. Świetne na śniadanie, z serem, z wędliną, z sałatką, z miodem, z dżemem... pieczcie!
Mięciutkie i delikatne w środku a z wierzchu chrupiące. Co tu się będę rozwodziła, ona są pyszne!
Polecam!
ROGALIKI MLECZNE
* 500 g maki pszennej chlebowej
* 250 g mleka
* ok 100 g wody
* 5 g drożdży
* 1/2 łyżki soli
* 1 łyżka cukru
na wierzch:
* jajko rozbełtane z łyżką mleka
* mak
Rozpuścić drożdże w mleku.
Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże, sól i cukier. Wymieszać i dolewając wodę chwilkę wyrobić, tylko aby składniki dobrze się połączyły. Ciasto powinno być zwarte. Przykryć miskę szczelnie i pozostawić w temperaturze pokojowe na 12 godzin.
Wyjąć ciasto na stolnicę, podzielić na pół. Rozwałkować w okrąg o gr 3 mm, podzielić na 6 trójkątów. Zwinąć rogaliki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczka na ok 40 minut, w tym czasie nagrzać piekarnik do 240stC.
Napuszone rogaliki posmarować jajkiem lub samym białkiem i posypać makiem.
Napuszone rogaliki posmarować jajkiem lub samym białkiem i posypać makiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 240stC przez ok 15 minut.
Smacznego!
*