...no własnie, ani się obejrzałam a tu kolejny rok dobiega końca...no cóż, tak być musi:(
Wiosenna pogoda w niczym nie przypomina grudnia, sprzyja za to spacerom i rowerowym eskapadom. W ogrodzie wciąż zielona trawa a nawet kwitną chwasty :)
Na koniec roku proponuję bardzo smaczny, z dużą ilością ziół i łatwy do upieczenia chleb. Nie wymaga żadnych umiejętności, piecze się go w formie - więc bezstresowo. Jeśli nie macie zakwasu to upieczcie bez, i tak wyjdzie. Ja lubię go z plastrem białego sera, miodem, lub po prostu z masłem. Polecam!
CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
/duży bochen ok 1300g - forma 20x35cm/
zaczyn:
* 4 łyżki mąki pszennej chlebowej
* 20 g świeźych drożdży
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
* majeranek
* kolendra
* kminek
* szałwia
* tymianek
* czarnuszka
* cząber
* rozmaryn
* bazylia
oraz:
* 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
* 500 g mąki chlebowej
* 1/2 szkl płatków owsianych
* 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
* zaczyn drożdżowy
* zalewa ziołowa
* ok 1/2 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące - jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!
*
WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ
POMYŚLNOŚCI, ZDROWIA I SZCZĘŚCIA
W NOWYM 2014 ROKU