gry online

12/29/13

Chleb ziołowy - na koniec roku:)



...no własnie, ani się obejrzałam a tu kolejny rok dobiega końca...no cóż, tak być musi:(
Wiosenna pogoda w niczym nie przypomina grudnia, sprzyja za to spacerom i rowerowym eskapadom.   W ogrodzie wciąż zielona trawa a nawet kwitną chwasty :)




Na koniec roku proponuję bardzo smaczny, z dużą ilością ziół i łatwy do upieczenia chleb.  Nie wymaga żadnych umiejętności, piecze się go w formie - więc bezstresowo.  Jeśli nie macie zakwasu to upieczcie bez, i tak wyjdzie. Ja lubię go z plastrem białego sera, miodem, lub po prostu z masłem.  Polecam!





CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
/duży bochen ok 1300g - forma 20x35cm/

zaczyn:
*  4 łyżki mąki pszennej chlebowej
*  20 g świeźych drożdży
*  1 łyżeczka cukru
*  1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.

zioła po 1 łyżeczce:
*  majeranek
*  kolendra
*  kminek
*  szałwia
*  tymianek
*  czarnuszka
*  cząber
*  rozmaryn
*  bazylia
oraz:
*  1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
*  1 łyżeczka soli
Zalać  wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.

ciasto właściwe:
*  500 g mąki chlebowej
*  1/2 szkl płatków owsianych
*  2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
*  zaczyn drożdżowy
*  zalewa ziołowa
*  ok 1/2 szkl wody 

Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać.  Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące - jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi.  Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi.  Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.  
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 55-60 minut. Jesli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę.  Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!



*




WSZYSTKIM CZYTELNIKOM BLOGA ŻYCZĘ 

POMYŚLNOŚCI,  ZDROWIA  I  SZCZĘŚCIA  
W  NOWYM  2014 ROKU


12/22/13

Wesołych Świąt!



ŻYCZĘ WSZYSTKIM

WESOŁYCH,  RODZINNYCH
ZDROWYCH  I  SPOKOJNYCH  ŚWIĄT
BOŻEGO  NARODZENIA!


12/17/13

Ciasto z serem, makiem, kakao..(kakaem?) i bakaliami



Ciasto, które można potraktować jako 4 w 1 ...bo jest to sernik przykryty trzema różnymi ciastami: kakaowym, z makiem i bakaliowym.  Wydaje się więc całkiem niezłym rozwiązaniem dla tych, którzy nie chcą  piec kilku ciast świątecznych, i nie wiedzą na co się zdecydować. Bardzo smaczne, nietrudne i efektowne.
Polecam!





CIASTO SEROWE Z MAKIEM, KAKAO I BAKALIAMI
/blaszka 25x35cm/

ciasto:
*  6 jajek
*  2 szkl mąki
*  5 łyżek oleju roślinnego
*  1 i 1/2 szkl cukru drobnego
*  2 łyżeczki proszku do pieczenia

*  2 łyżki kakao
*  2 łyżki maku
*  3 łyżki bakalii (rodzynki, skórka pomarańcz., morele)

masa serowa:
*  1 kg mielonego sera
*  6 jajek
*  1 szkl kaszy manny
*  15 dag masła lub margaryny
*  1 i 1/4 szkl cukru
*  1 łyżka cukru z wanilią lub otarta skórka z cytryny

Najpierw przygotować masę serową:
Oddzielić białka od żółtek.  Z białek ubić pianę , na końcu dodając 2 łyżki cukru.
W misce ubić masło z pozostałym cukrem na puszystą masę, dodawać po żółtku i ubić na gładko.  Potem dodawać twaróg i kaszę mannę a na koniec połączyć delikatnie z pianą.

Zrobić ciasto:
Ubić pianę z białek, na końcu dodając 2 łyżki cukru.
Utrzeć masło z resztą cukru, dodać po żółtku i ubijać aż dobrze się połączą.  Potem dosypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dolać olej i utrzeć.  Na końcu połączyć z pianą z białek.
Natłuścić blachę lub wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysypać warstwą bułki tartej lub semoliny, na to wyłożyć masę serową. Pozostałe ciasto podzielić na 3 części.  Do jednej dodać mak, do drugiej kakao a do ostatniej umyte, osuszone i posiekane bakalie.  Nałożyć na masę serową po łyżce każdego ciasta - na przemian.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC przez ok 1 godzinę.
Uchylić piekarnik i pozostawić ciasto w nim do przestudzenia.
Smacznego!



*


12/16/13

Elu, 'Chleb' jest Twój!




...książkę 'Chleb' Jefreya Hamelmana otrzymuje :

Witam:)
Ja najbardziej lubię chleb pieczony w garnku na zakwasie dlatego że najbardziej przypomina mi ten z chlebowego pieca.
Pozdrawiam Ela
ignise@wp.pl
Gratuluję i pozdrawiam:)

12/12/13

Chleb z orzechami laskowymi i śliwkami wg Jefreya Hamelmana i obiecana niespodzianka




Dom wypełnia zniewalający zapach cynamonu, goździków i cytrusów, a mnie ogarnia już (nie wiem czy nie za wcześnie) podniosła atmosfera...  - bo jak tu twardo stąpać po ziemi, 
będąc jednocześnie Aniołkiem i Mikołajem? 

Przy akompaniamencie 'Karp Story':

...piekę chleb... trzeba zejść na ziemię i nakarmić rodzinę:)
W przerwie przygotowań do świąt, dwa razy piekłam chleb Jefreya Hamelmana - Chleb pszenny razowy z orzechami laskowymi i śliwkami.  W oryginale mowa jest o suszonych porzeczkach, z braku takowych dodałam śliwki suszone. Bardzo smaczny, nietuzinkowy, o  fajnym aromacie, jaki nadają mu orzechy, miód i śliwki. Przepis z książki 'Chleb' Jefreya Hamelmana.
Polecam!


CHLEB PSZENNY RAZOWY z orzechami laskowymi i śliwkami
/2 bochenki/

pâte fermentée:
*  230 g maki chlebowej (1 i 3/4 szkl )
*  150 g wody (5/8 szkl)
*  10 g soli
*  1/8 łyżeczki drożdży instant

Wymieszać do uzyskania gładkiego ciasta.  Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin (autor zaleca temp 21stC).

ciasto właściwe:
*  450 g mąki pszennej razowej
*  230 g mąki chlebowej
*  510 g wody
*  10 g soli
*  4 g drożdży instant
*  30 g miodu (1 łyżka i 1 łyżeczka) - u mnie gryczany

*  380 g pâte fermentée

*  140 g orzechów laskowych
*  140 g śliwek suszonych

Uprażyć orzechy na suchej blasze w piekarniku nagrzanym do 190stC przez 15 minut.  W trakcie pieczenia potrząsać orzechami dla równomiernego uprażenia.  Ostudzić i pocierając palcami obrać orzechy ze skórki. Śliwki wymyć w ciepłej wodzie, osuszyć i pokroić na małe kawałki.  Przesypać je mąką.

Do miski wsypać obie mąki, drożdże, wodę z miodem i solą.  Wszystko mieszać dodając po kawałku pâte fermentée.  Wyrabiać przez ok 3 minuty na drugim biegu miksera. Dosypać orzechy i sliwki i wymieszac chwilę do równomiernego rozprowadzenia ich w cieście.  /Ciasto powinno mieć temp 24stC/.
Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 2 godziny, składając je po godzinie.

Wyjąć ciasto na omączoną stolnicę, podzielić na 2 części.  Każdy kawałek ciasta zaokrąglić, przykryć folią spożywczą i odczekać 20 minut.
Uformować chlebki - podłużne lub okrągłe, umieścić je w wysypanych mąką koszykach i nakryć folią spożywczą.
Pozostawić do wyrośnięcia na 60-90 minut w cieple - temp 24stC.

Piec (najlepiej z kamieniem) nagrzać do temp 230stC, spryskac wodą.  Chlebki wyjąć z koszyków odwracając delikatnie przełożyć na łopatę (w tym momencie można je naciąć) i włożyć do piekarnika na kamień lub nagrzaną suchą blachę i piec 40 minut.  Jeszcze raz spryskać wnętrze pieca wodą.
Po 20 minutach obniżyć temperaturę o 10-20 stC, aby zapobiec zbyt szybkiemu rumienieniu chleba.
Wyjąć na kratkę i  ostudzić.
Smacznego!






Mam dla czytelników bloga książkę 'CHLEB' Jeffreya Hamelmana.  Jeśli chcecie ją otrzymać odpowiedzcie na pytanie - Jaki lubisz chleb i dlaczego?- i pozostawcie komentarz pod tym postem. Osoby nie mające konta proszone są o podpisanie się imieniem lub adresem @. Macie czas do niedzieli, w poniedziałek wylosuję i wyślę książkę... może uda się zdążyć przed gwiazdką:) 









12/8/13

Wegańskie koty i myszy



Mam problem z internetem...zamiast sypać świątecznymi przepisami ja walczę z kompem:( .. i póki co wciąż nie mogę korzystać w pełni z mojego laptopa i 'mojego' internetu... mierzi mnie ta sytuacja, więc póki co jestem w pokoju syna...:))

Przepis na chleb mam nadzieję, że pojawi się już niebawem, i niespodzianka też, proszę Was o odrobinę cierpliwości:)

A że czas najwyższy pomyśleć o pierniczkach proponuję nietypowe ciasteczka typu pepparkakor, na które przepis znalazłam tu (klik).
 Według mnie to raczej kruche ciasteczka korzenne a nie pierniczki, nie zmienia to faktu, że są bardzo smaczne kruche i aromatyczne.  Coś dla osób korzystających z przepisów wegańskich. Zatem voila:




WEGAŃSKIE CIASTKA KORZENNE /typu szwedzkie pepparkakor/

*  2 i 1/2  szkl mąki pszennej
*  1/2 szkl oleju roślinnego
*  3/4 szkl cukru trzcinowego
*  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
*  2 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika (np takiej - klik)
*  3-5 łyżek zimnej wody

Wymieszać składniki suche, dodać olej i wyrobić mikserem dolewając wodę.  Ciasto zlepić na stolnicy w kulę i po zawinięciu w folię spożywczą, włożyć do lodówki na 30 minut.
Ciasto jest niesforne, kruszy się -  trzeba delikatnie przenosić wykrojone ciastka na blachę.
W tym celu rozwałkować na stolnicy, podsypując oszczędnie mąką i wykroić ciastka.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec do zrumienienia - ok 8-10 minut w temp. 180stC..  Pilnować bo łatwo się przypalają!
Smacznego!





*


Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...