Kolejne ciasto z rabarbarem, naprawdę godne polecenia!
Ale zanim będzie słodko, kilka gorzkich słów...
Nareszcie wyszło słońce! Jak ja na nie czekałam!
I jeszcze wspaniała wiadomość : WODA POWOLI WRACA DO KORYTA ODRY :)
Mamy szczęście, nie zalało naszej dzielnicy. We Wrocławiu został zalany tylko (zważywszy ogrom powodzi) Kozanów.
Dla niewtajemniczonych - Niemcy /dawni mieszkańcy Wrocławia/ na tych terenach utworzyli poldery, czyli tereny zalewowe, a Polacy /obecni mieszkańcy/ wybudowali tam duże osiedle mieszkaniowe. Przez 13 lat nie można było doprowadzić do realizacji budowy wałów chroniących to osiedle od rzeki. Największymi przeciwnikami ich budowy byli działkowcy, mający tam ogródki pracownicze, oraz kilku właścicieli posesji znajdujących się na przeznaczonych do obwałowania terenach. Przykre, że niektórzy przedkładają własny interes ponad wszystko...
Prawdę powiedziawszy, cały Wrocław jest jednym wielkim polderem i tylko dzięki zabezpieczeniom (wały, tamy, zbiorniki retencyjne) wykonanym przez niemieckich mieszkańców przedwojennego miasta, może wyjść obronną ręką w czasie takich, jak ta powodzi.
Bardzo współczuję mieszkańcom Kozanowa, ponownie (powódź 1997r pierwszy raz podtopiła Kozanów, ale i inne dzielnice miasta) zalanego przez powódź... teraz jest odpompowywana woda, a potem już tylko suszenie...suszenie...suszenie...
Ale zanim będzie słodko, kilka gorzkich słów...
Nareszcie wyszło słońce! Jak ja na nie czekałam!
I jeszcze wspaniała wiadomość : WODA POWOLI WRACA DO KORYTA ODRY :)
Mamy szczęście, nie zalało naszej dzielnicy. We Wrocławiu został zalany tylko (zważywszy ogrom powodzi) Kozanów.
Dla niewtajemniczonych - Niemcy /dawni mieszkańcy Wrocławia/ na tych terenach utworzyli poldery, czyli tereny zalewowe, a Polacy /obecni mieszkańcy/ wybudowali tam duże osiedle mieszkaniowe. Przez 13 lat nie można było doprowadzić do realizacji budowy wałów chroniących to osiedle od rzeki. Największymi przeciwnikami ich budowy byli działkowcy, mający tam ogródki pracownicze, oraz kilku właścicieli posesji znajdujących się na przeznaczonych do obwałowania terenach. Przykre, że niektórzy przedkładają własny interes ponad wszystko...
Prawdę powiedziawszy, cały Wrocław jest jednym wielkim polderem i tylko dzięki zabezpieczeniom (wały, tamy, zbiorniki retencyjne) wykonanym przez niemieckich mieszkańców przedwojennego miasta, może wyjść obronną ręką w czasie takich, jak ta powodzi.
Bardzo współczuję mieszkańcom Kozanowa, ponownie (powódź 1997r pierwszy raz podtopiła Kozanów, ale i inne dzielnice miasta) zalanego przez powódź... teraz jest odpompowywana woda, a potem już tylko suszenie...suszenie...suszenie...
Dzień Matki, u mnie uczczony bardzo smacznym ciastem... oczywiście z rabarbarem!
Jest to wersja Ciasta na maślance, które już wielokrotnie piekłam z różnymi owocami i zawsze z tym samym 'pysznym skutkiem'... jest rzeczywiście baaardzo smaczne, a poza tym szybkie i łatwe.
Jest to wersja Ciasta na maślance, które już wielokrotnie piekłam z różnymi owocami i zawsze z tym samym 'pysznym skutkiem'... jest rzeczywiście baaardzo smaczne, a poza tym szybkie i łatwe.
Tym razem ciasto jest pysznie kwaskowate z brązową kruszonką (za sprawą brązowego cukru i cynamonu).Gorąco polecam!
CIASTO NA MAŚLANCE Z RABARBAREM I 'BRĄZOWĄ' KRUSZONKĄ
/blaszka 25x35cm/
Ciasto:
* 1 szkl maślanki
* 1 szkl cukru
* 2,5 szkl mąki
* 3 jajka (całe)
* 1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
* 100g stopionego masła
* 1 łyżeczka cynamonu
* skórka otarta z cytryny
Kruszonka:
* 100g masła
* 100g mąki
* 100g brązowego cukru
* 1 płaska łyżka cynamonu
Dodatkowo:
* 80 dag rabarbaru + 4 łyżki cukru
Obrać rabarbar i pokroić na małe kawałki. Posypać cukrem, wymieszać i odstawić na czas przygotowania ciasta. Odsączyć na sicie z płynu.
Przygotować kruszonkę: w misce, widelcem połączyć mąkę z masłem, cynamonem i cukrem. Wstawić do lodówki.
Ciasto: ubić jajka z cukrem, dodawać porcjami mąkę i maślankę .
Ucierając dalej (mikserem) dodać resztę składników.
Wylać ciasto na blachę, ułożyć odsączony rabarbar i przykryć kruszonką.
Piec ok. 35- 45 minut w temp 175 st. C.
Ciasto robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste i cudnie wilgotne. Rabarbar dodaje mu charakteru, a kruszonka...mmmm :)))
Smacznego!Przygotować kruszonkę: w misce, widelcem połączyć mąkę z masłem, cynamonem i cukrem. Wstawić do lodówki.
Ciasto: ubić jajka z cukrem, dodawać porcjami mąkę i maślankę .
Ucierając dalej (mikserem) dodać resztę składników.
Wylać ciasto na blachę, ułożyć odsączony rabarbar i przykryć kruszonką.
Piec ok. 35- 45 minut w temp 175 st. C.
Ciasto robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste i cudnie wilgotne. Rabarbar dodaje mu charakteru, a kruszonka...mmmm :)))
Wiciokrzew.