To rodzaj bułeczek śniadaniowych. Są łatwe w przygotowaniu, nie wymagają formowania i smakują wyśmienicie. Na niedzielne śniadanie wręcz idealne. Są mięciutkie i mają delikatne wnętrze. Nie są zbyt wysokie, więc doskonale nadają się do warzywnych lub mięsnych burgerów (wówczas należy wykrawać bułeczki większą szklanką).
Polecam!
BUŁECZKI MLECZNE 'OD SZKLANKI'
/ok 20 bułeczek/
* 500 g mąki pszennej (u mnie typ 750)
* 3/4 szkl letniego mleka
* 1/4 do 1/2 szkl wody
* 20 g świezych drożdży
* 3 łyżeczki cukru
* 1 płaska łyżeczka soli
* 50 g stopionego masła
* 3 łyżki oliwy z oliwek
Do miski wsypać mąkę, w środku zrobić dołek do którego wkruszyć drożdże. Posypać je cukrem i zalać kilkoma łyżkami ciepłego (nie gorącego!) mleka. Przykryć ściereczką i odczekać ok 10 minut aż drożdże zaczną pracować.Dodać resztę mleka i wyrabiać przez kilka minut, wlewając po trochu letnią wodę. Na końcu dać masło, olej sól. Ciasto ma być elastyczne i zwarte ale miękkie.
Przykryć miskę ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości - trwa to ok 30-45 minut.
Piekarnik nagrzać do 185 st C.
Wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na gr palca. Szklanką maczaną w mące wykrawać bułeczki. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez 15 - 20 minut do zrumienienia.
Wystudzić na kratce.
Smacznego!