Ciasto inspirowane wypatrzonym kiedyś ciastem w Poradniku Domowym.
Nie mogłam jednak odznaleźć tego przepisu (mam ich tyle, że czasem zaczynam się gubić...też tak macie?) a chciałam upiec coś na podobieństwo zebry, dodatkowo z warstwą wiśniową (aby zużyć choć część zawekowanych wiśni - drzewa obsypane kwieciem, a w piwnicy słoików jeszcze sporo:).
Najczęściej piekę lubiany przez wszystkich Kruchy placek z wiśniami, no ale ile można jeść kruchych placków... Serniko-brownie z wiśniami jest dobrym rozwiązaniem, ale ile można piec brownie...no tak, jeszcze jest Tort Schwarzwaldzki (linku nie podaję ale zapewniam że robiłam nie raz), albo upiec także moje ulubione ciasteczka Żabie oczka... itp... itd...
Tak więc padło na Tricolor*, ciasto łatwe i smaczne.
W sam raz na czas 'bezczasowy', w sam raz dla mnie!
Polecam!
/forma tortowa z kominem o śr. 28cm/
* 7 jajek
* 1 szkl cukru
* 1 szkl mąki tortowej
* 1 szkl mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 3/4 szkl oleju słonecznikowego
* 1/2 szkl mleka
dodatkowo dodać
do ciasta brązowego/kakaowego/:
* 2 łyżki kakao
* 1/4 szkl wody
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
do ciasta różowego/wiśniowego/:
* 1 kisiel wiśniowy
* 1/4 szkl wody
* 3 łyżki konfitury wiśniowej lub dżemu wiśniowego
do ciasta zółtego/waniliowego/:
* 1 budyń waniliowy
* 1/4 szkl wody
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli, pod koniec dodać 1/2 szkl cukru.
Żółtka utrzeć z resztą cukru, dodawać partiami olej i utrzec na puszystą masę. Mąkę przesiać i połączyć z proszkiem do pieczenia. Dodawać do żółtek raz trochę mleka, a raz mąki ,i ucierać do wyczerpania składników (najlepiej mikserem). Połączyć masę z kilkoma łyżkami piany i dobrze wymieszać (aby rozrzedzić ciasto), potem delikatnie połączyć z resztą piany.
Podzielić ciasto na trzy części.
Do jednej dodać kakao wymieszane z cukrem, mąką i rozrobione z wodą. Wymieszać.
Do drugiej dodać rozpuszczony w wodzie kisiel i wymieszany z mąką i konfiturą wiśniową.
Do trzeciej rozpuszczony budyń z mąką . Wymieszać ostrożnie.
Foremkę natłuścić masłem.
Wylać najpierw ciasto kakaowe, potem wiśniowe i na końcu waniliowe.
Piekarnik nagrzać do 170stC i wstawić ciasto. Piec ok 45-50 minut.
Sprawdzić patyczkiem, jeśli suchy można wyłączyć piec. Pozostawić jeszcze w piekarniku przez 10 minut.
Wyjąć i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Smacznego!
*Rodzaj ubarwienia niektórych pyszczków psich i kocich. Jak u Rity ,mojej foksterierki - otrutej, która odeszła mając 10 miesięcy. Kochana psina, wesoła i milutka, niestety nie zdążyła wydorośleć...a to ciasto (tylko proszę się nie śmiać!) na Jej cześć...teraz mam zwierzaki jedno- lub dwu-kolorowe:)
Norka nie mogła doczekać się końca 'sesji zdjęciowej' :)