I znowu jabłka...
Tym razem opakowane w ciasto drożdżowe, posypane kruszonką i chlapnięte lukrem.
Jabłka do tych drożdżówek są wcześniej skarmelizowane z cukrem i cynamonem. Polecam wszystkim, których tak jak mnie zasypują jabłka, ale także wszystkim lubiącym dobrą drożdżówkę... bo dobra drożdżówka nie jest zła:)
BUŁKI DROŻDŻOWE Z KARMELIZOWANYMI JABŁKAMI I KRUSZONKĄ
/na 18 bułek/
* 800 g mąki pszennej
* 50 g drożdży świeżych lub paczuszka instant (14 g)
* 250 ml mleka
* 150 ml wody
* 150 g masła
* 150 g cukru drobnego
* cukier waniliowy
* 2 jajka
* 2 ugotowane ziemniaki
* szczypta soli
* ok 1,5 kg jabłek
* 2 łyżki cukru
* łyżeczka cynamonu
kruszonka:
* 1 szkl mąki
* 2/3 szkl cukru
* 120 g masła
* 1/2 łyżeczki cynamonu
lukier:
* 1 szkl cukru pudru
* 1 łyżka miękkiego masła
* kilka łyżeczek gorącego mleka
* kilka kropli aromatu migdałowego
Do miski miksera wsypać mąkę i cukier, wymieszać. W środku zrobić wgłębienie. Do letniej wody wkruszyć drożdże (lub wsypać suche) i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Wlać mieszaninę do mąki i lekko zamieszać zagarniając trochę mąki. Odczekać 10 minut aż na powierzchni drożdży pojawią się pęcherzyki. Wlać mleko z rozpuszczonym masłem, roztrzepane jajka i rozgniecione ziemniaki. Dodać szczyptę soli i cukier waniliowy. Wyrobić mikserem na gładkie i elastyczne ciasto - ok 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i odczekać aż ciasto podwoi objętość.
Jabłka obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do rondla z 2 łyżkami cukru i łyżeczką cynamonu. Na małym ogniu dusić do momentu zeszklenia jabłek (nie rozgotowywać na papkę!). Przestudzić.
Zrobić kruszonkę, siekając wszystkie składniki. Ciasto włożyć do lodówki.
Z podanych składników utrzeć lukier, dolewając sukcesywnie mleko. W razie potrzeby dosypać cukru lub dać więcej mleka.
Ciasto podzielić na równe części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę, po czym rozpłaszczyć i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Dłonią lub dnem szklanki zrobić wgłębienia, w których kłaść po kopiatej łyżce jabłek. Na wierzchu posypać kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180stC przez ok 20-25 minut - w zależności od wielkości bułeczek.
Ostudzić i polać lukrem.
Smacznego!
*
szkarłatka amerykańska