Na blogu pojawiają się czasem przepisy na dania bezmięsne, bez laktozy lub bezglutenowe. Wyprzedzając pytania - nie jestem wegetarianką i nie stosuję żadnej diety. To jednak wcale nie oznacza, że nie lubię takich potraw, wręcz przeciwnie. Myślę że warto częściej sięgać po takie dania, chociażby ze względów zdrowotnych. Poza tym one są naprawdę bardzo smaczne. Kotlety z soczewicy są pożywne, zdrowe i smakują wyśmienicie. Polecam!
KOTLETY Z SOCZEWICY
/6 sztuk/
* 1 szkl czerwonej soczewicy
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 4 łyżki mąki kukurydzianej
* 3 łyżki świeżych ziół (natka pietruszki, koperek, szczypior)
* sól, pieprz, majeranek
Soczewicę zalać dwoma szklankami wody i ugotować (20 minut od zagotowania).
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce, cebulę i czosnek posiekać. Podsmażyć na oleju warzywa az zmiękną, ale nie rumienić. Do ugotowanej soczewicy dodać podsmażone warzywa, posiekane zioła, mąkę, doprawić pieprzem, solą i ziołami.
Wyrobić ręką na gładką masę i uformować kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na oliwie lub oleju z obu stron po ok 5-7 minut. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać na obiad z sałatą lub sałatką warzywną i ziemniakami. Można potraktować je jako burgery, wtedy z bułką i np sałatą, ogórkiem i pomidorem. Każda wersja jest godna polecenia. Smacznego !