Kotleciki z jajek i ryżu sa fajną alternatywa dla mięsnych kotletów.
Nie ma z nimi wiele zachodu, sa proste do zrobienia, zwłaszcza jak zostanie trochę ryżu z poprzedniego dnia. Jako dodatek polecam szpinak (dla tych, co nie mają złych wspomnień z dzieciństwa :)) albo surówkę z kapusty typu Colesław.
Polecam!
KOTLETY Z JAJ I RYŻU
/4-5 koltlecików/
* 3/4 szklanki ugotowanego ryżu
* 3 duże jajka ugotowane na twardo
* 1 surowe jajko
* 1 cebula
* 1/2 peczka koperku
* 1/2 pęczka natki pietruszki
* sól, pieprz
* bułka tarta
* olej do smażenia
* 1 łyżka masła
Cebulę drobno pokroić i zeszklić na maśle. Pokroić koperek i natkę.
Jajka posiekać lub rozgnieść widelcem. Do miski włożyć ryż, posiekane jajka, cebulę, posiekane zioła, surowe jajko, doprawić solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Zanurzając dłonie w zimnej wodzie formować kotleciki. Postępować jak przy mielonych, zlepić , lekko rozpłaszczyć i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony, do zrumienienia.
Smacznego!
*
...wspomnienie upalnego lata, na koncercie w plenerze, z naszą Gwiazdą 😊