...właściwie mogę duuuzo wymienić, bo ja należę do tych, co lubią prawie wszystko, mam dosyć elastyczną naturę i potrafię polubić rzeczy mało interesujące, lub takie co to zazwyczaj się nie lubi, np deszcz i słotę...
Do zabawy w 'lubię...' zaprosiła mnie
aga, postaram się więc napisać o tym, co w tym momencie przychodzi mi na myśl...
Zatem lista będzie trochę przypadkowa, ale co tam, niech będzie..
Lubię:
1/ a właściwie kocham -zwierzaki wszelkiej maści, a szczególnie moje:)
2/ rośliny i kwiaty, szczególnie w moim ogrodzie
3/ a właściwie kocham - czytać książki, szczególnie poezję
4/ poranną kawę w mojej kuchni rozświetlonej wschodzącym słońcem , która smakuje wyjątkowo..bo i w wyjątkowym towarzystwie!:)
5/ wycieczki rowerowe i wypady w 'dzikie' tereny podmiejskie, chociaż w tym roku ich nie było (...po kradzieży rowerów nie zdążyłam kupić jeszcze nowego...)
6/ robótki ręczne, szczególnie dzierganie i haft
7/ długi dzień... czyli wiosnę i lato
8/ jesień i spiżarnię pełną przetworów (robić je trochę mniej:)
9/ wszelkie przydasie kuchenne - oglądać, kupować, mieć:)
10/ teatr i balet - gdybym tylko miała czas-ale nie mam- to byłabym co najmniej raz w tygodniu na spektaklu
itd....
Zobligowana do wytypowania następnych blogów, mam problem bo zabawa już krąży po necie jakiś czas i nie wiem czy jest jeszcze jakiś blog który został pominięty...ale spróbuję, zapraszam zatem:
uff...udało się!
A teraz o chlebie:
Ciąg dalszy eksperymentów z pieczeniem w garnku.
Kupiłam mąkę z prosa...nie wiem do czego, po prostu nigdy jej jeszcze nie używałam, więc... pomyślałam o chlebie. Proso nie jest modne, chociaż coraz częściej zaczyna pojawiać się w naszych jadłospisach., to wciąż jemy go mało, a szkoda bo jest bardzo zdrowe.
Lubię kaszkę jaglaną (to mogłabym napisać powyżej...ale czego ja nie lubię jeść...), która przecież jest prosem. Będąc dzieckiem jadłam kaszkę na słodko z sokiem malinowym - na deser ...a Wy znacie proso, lubicie je ?
I tak, postanowiłam upiec chleb z dodatkiem mąki z prosa*** , metodą 'zimnego garnka'.
Chleb jest pszenno-gryczany. Mąkę gryczaną otrzymałam mieląc prażoną kaszę gryczaną. Chciałam by mąka miała wyrazisty smak i ciemniejszy kolor. Dla wzmocnienia smaku dodałam miód gryczany.
Chleb jest lekko słodki, o wyrazistym 'gryczanym' smaku. Polecam!
CHLEB GRYCZANY Z PROSEM
/duży bochen - garnek 5l, lub 2 keksówki/
wieczorem:
* 125g mąki gryczanej (zmielona kasza gryczana prażona)
* 125g mąki z prosa
* 250g wody
* 1/2 łyżeczki soli
wymieszać i przykryć folią spożywczą
osobno zrobić zaczyn drożdżowy:
* 420g mąki pszennej typ 650
* 310g wody
* 10g drożdży
wymieszać , przykryć folią i zostawić na noc na blacie
Rano połączyć wszystko co powyżej i dodać:
* 110g mąki żytniej 720
* 110g maki pszennej 650
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki miodu gryczanego
* 2 łyżki oleju słonecznikowego
* 150g wody
* 10g drożdży
* 150g wody
Wyrobić ok 10 minut, jeśli zbyt zwarte, dodać trochę wody. Ciasto powinno być dosyć miękkie, lekko lepkie i dać się lekko wyrobić. Przykryć i zostawić na 30 minut. Garnek wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć do niego ciasto chlebowe. Przykryć garnek i odstawić na kolejne 30-40 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wstawić garnek zimnego piekarnika i włączyć na 250stC. Po 40 minutach zdjąć pokrywkę i dopiec przez ok. 30-35 minut. Skórka powinna być brązowa. Wyjąć chleb na kratkę. Kroić po całkowitym wystudzeniu, a najlepiej na drugi dzień (zawinąć w ściereczkę).
Jeżeli pieczemy w keksówce to:
1/ Po wyrobieniu i po 30 minutach rośnięcia, przekładamy do wysmarowanych i wysypanych otrębami foremek o odstawiamy na 40-45 minut aż wyrośnie.
2/ Nagrzewamy piekarnik, nastawiając temperaturę 250stC.
3/ Wstawiamy do upieczenia na ok 20 minut z parą, po czym zmniejszamy do 200stC i dopiekamy 25-35 minut. Chleb powinien być wypieczony, sprawdzić czy 'popukany' od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Chleb jest wilgotny, pachnący gryką o słodkiej nucie miodowej. Bardzo smaczny z nabiałem i dżemem. Smacznego!
***.... proso nie nadaje się do wypieku chleba (!?), bo nie nie ma w nim glutenu. Toteż u mnie stanowi tylko smaczny i zdrowy dodatek...
Tu jest więcej o prosie.
Pozdrawiam Wszystkich słonecznie!