Chrzan wielbię od zawsze. Miłością do niego zaraził mnie mój Tata (wspominałam już kiedyś, że odziedziczyłam po nim gust kulinarny:)) ... a było to lata temu. Trudno wyobrazić sobie żeby dziecko lubiło chrzan... a jednak tak było. Nie jadłam go z mięsem ani wędliną, a tylko z chlebem posmarowanym masłem... z musztarda też jadłam:) Dziwne rzeczy lubiłam... czasy pozbawione fantazji wyzwalały we mnie nietypowe smakowe upodobania. Chleb z cukrem też lubiłam, owszem...jednak nic mnie bardziej nie kręciło, od chleba z musztardą lub chrzanem. Moje ulubione potrawy nieco się zmieniły:)... jednak miłość do chrzanu pozostała. I co ciekawe, wcale nie musi mu towarzyszyć mięso. Bo chrzan jest świetny także do sałatek, jajek, warzyw...
Szkoda że nie zdążyłam przed świętami zamieścić postu o chrzanie, bo mam dobry i sprawdzony przepis na wspaniały chrzan do świątecznych wędlin i jajek.. Podane proporcje wystarczą na zapełnienie sześciu 'dżemowych' słoików , które wystarczą na długo. Oczywiście można zrobić mniej...
Jest bardzo smaczny, nie zawiera składników typu 'regulator kwasowości' (który może powodować tzw 'zgagę':)). Wypróbowałam przepis wielokrotnie i mogę z czystym sumieniem polecić... np do grillowanych mięs lub kiełbasek będzie jak znalazł. A sezon grillowy właśnie się zaczyna, zatem polecam!
Przepis podpatrzony na tym forum, z moimi niewielkimi zmianami.
Chrzan wychodzi lekko słodki, należycie ostry i naprawdę pyszny.
Przed podaniem dodaję kilka łyżeczek śmietanki, jest wtedy lekko aksamitny.
CHRZAN DO MIĘS, WĘDLIN JAJEK, WARZYW...
* 1,5-2 kg oczyszczonego korzenia chrzanu
zalewa:
* 3,5 szkl wody
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 szkl octu 10%
Oczyszczony chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (nie polecam, można oczy wypłakać!) lub zmielić w maszynce do mięsa używając sitka do maku (świetny sposób, mogę polecić!).
Zgotować wszystkie składniki zalewy i:
1/ jeśli chrzan ma być ostry (naprawdę OSTRY!) to do gorącej zalewy trzeć (mielić) chrzan
2/ jeśli chrzan ma być słabszy (słabszy...ale ostry!:)) utrzeć (zmielić) chrzan i zalać gorącą zalewą
Zamknąć w wyparzonych słoiczkach, przechowywać w chłodnym miejscu przez ok 2 miesiące.
Szkoda że nie zdążyłam przed świętami zamieścić postu o chrzanie, bo mam dobry i sprawdzony przepis na wspaniały chrzan do świątecznych wędlin i jajek.. Podane proporcje wystarczą na zapełnienie sześciu 'dżemowych' słoików , które wystarczą na długo. Oczywiście można zrobić mniej...
Jest bardzo smaczny, nie zawiera składników typu 'regulator kwasowości' (który może powodować tzw 'zgagę':)). Wypróbowałam przepis wielokrotnie i mogę z czystym sumieniem polecić... np do grillowanych mięs lub kiełbasek będzie jak znalazł. A sezon grillowy właśnie się zaczyna, zatem polecam!
Przepis podpatrzony na tym forum, z moimi niewielkimi zmianami.
Chrzan wychodzi lekko słodki, należycie ostry i naprawdę pyszny.
Przed podaniem dodaję kilka łyżeczek śmietanki, jest wtedy lekko aksamitny.
CHRZAN DO MIĘS, WĘDLIN JAJEK, WARZYW...
* 1,5-2 kg oczyszczonego korzenia chrzanu
zalewa:
* 3,5 szkl wody
* 1,5 szkl cukru
* 1 łyżeczka soli
* 1 szkl octu 10%
Oczyszczony chrzan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (nie polecam, można oczy wypłakać!) lub zmielić w maszynce do mięsa używając sitka do maku (świetny sposób, mogę polecić!).
Zgotować wszystkie składniki zalewy i:
1/ jeśli chrzan ma być ostry (naprawdę OSTRY!) to do gorącej zalewy trzeć (mielić) chrzan
2/ jeśli chrzan ma być słabszy (słabszy...ale ostry!:)) utrzeć (zmielić) chrzan i zalać gorącą zalewą
Zamknąć w wyparzonych słoiczkach, przechowywać w chłodnym miejscu przez ok 2 miesiące.
Gotujecie czasem rosół z wołowiny? Ja niezbyt często, ale potem mam dodatkowo pyszne drugie danie.
Ugotowane mięso wołowe z sosem chrzanowym jest rewelacyjne...:)
SOS CHRZANOWY DO MIĘSA
* łyżka masła
* łyżeczka mąki
* 4 łyżki śmietany 12%
* 1/2 szkl mleka
* 1/2 szkl tartego chrzanu (lub słoiczek kupnego)
* 1 łyżeczka musztardy chrzanowej
* sól do smaku
* odrobina wody
Zrobić zasmażkę z mąki i masła, wlać śmietanę, mleko i energicznie wymieszać. Dodać chrzan, sól i jeśli trzeba (gdy jest zbyt gęsty) trochę wody. Wymieszać podgrzewając na małym ogniu do momentu zagotowania, doprawić solą. Gotowe!
Smacznego!
*
Banda dwojga :)
Banda dwojga :)