Bardzo smaczne, pożywne pulpeciki z sosem pomidorowym.
Wspaniała alternatywa dla mięsnych kotletów.
Polecam!
PULPETY Z CIECIERZYCY
/ok 20 sztuk/
* 500g ciecierzycy
* 3 cebule
* 4 ząbki czosnku
* natka pietruszki, koperek
* 3-4 łyżki mąki z ciecierzycy (kukurydzianej, ryżowej lub pszennej)
* 2 łyżeczki słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki ostrej papryki
* 2 łyżeczki przyprawy warzywnej (typu Vegeta)
* 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka (ziołowej)
* sól, pieprz
* sok z 1 cytryny
* 1 płaska łyzeczka sody oczyszczonej
Wieczorem ciecierzycę zalać wodą i odstawić na całą noc.
Nastepnego dnia odlać wodę, przepłukać na sicie i pozostawić do odcieknięcia.
Do naczynia blendera wrzucić pokrojoną na większe kawałki cebulę, dodać soczewicę, obrane ząbki czosnku, obie papryki, sok z cutryny i zblendować. Mozna użyć ręcznego blendera (tzw. żyrafę). Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki, koperek,pieprz, przyprawę warzywna, przyprawę do kurczaka ( dobra jest np z Lidla) , sól, ,pieprz, sodę i mąkę. Wymieszać dokładnie i formować mokrymi dłońmi pulpety. W razie potrzeby dosypać więcej mąki - tak by można było formować kotleciki. Lekko otoczyć w mące.
Smażyć na patelni w głębszym tłuszczu po kilka minut z każdej strony. Wyjąć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
\
SOS POMIDOROWY
* 2 puszki pomidorów + 1/2 szkl wody
* oliwa z oliwek
* 1 duża cebula
* 2 ząbki czosnku
* 2 marchewki
* kawałek selera
* 1 łyżka pasty z pieczonych pomidorów lub kilka suszonych z zalewy
* 2 łyżki mleka
* 1 łyzka masła
* sól, pieprz
* suszona bazylia
Do garnka wlać oliwę z oliwek, dosypać posiekaną cebulę i starte na tarce - marchew i seler oraz zmiażdżony czosnek Podsmazyć chwilę i dodać pomidory wraz z sokiem i 1/2 szkl wody. Dusić na małym ogniu z uchyloną pokrywką Zamieszać co jakiś czas i w razie potrzeby dolac trochę wody.
Po ok godzinie dodać resztę przypraw, na końcu masło i mleko. Zagotować.
Pulpety można zapiec z sosem w piekarniku przez ok 20-30 minut.
Przed podaniem dodać kleks śmietany.
Smacznego!
*