Dziś będzie ascetycznie, czas postu to czas najlepszy by pomysleć o odnowie organizmu.
Nie zachęcam do głodówki - metoda swietna acz skrajna - ale do kilkudniowej monodiety. Diety na bazie kasz, warzyw, owoców są mniej bolesne i przynosza równie szybkie efekty.
Nadchodzi wiosna, pora więc odpowiednia aby zrzucić nie tylko ciężkie ciuchy, pozbyć się złych nawyków żywieniowych, to też doskonały czas na pozbycie się resztek pokarmowych i toksyn, które nagromadziły się przez zimę:) Diet oczyszczających jest sporo, dzisiaj powiem o jednej z nich.
Warto zastosować przynajmniej tygodniową przerwę w 'normalnym' jedzeniu i pozbyć się 'śmieci' z organizmu przeprowadzając kurację oczyszczającą. Doskonale do tego celu nadaje się kasza jaglana. Ten sposób oczyszczania jest polecany przez hinduskich mnichów, którzy jak wiadomo dbają nie tylko o ducha ale i o ciało.
Kasza jaglana to obłuskane proso. Zawiera wiele cennych składników m.in.: witaminy z grupy B oraz krzemionkę, która doskonale wpływa na skórę, włosy i paznokcie oraz ma lecznicze działanie na stawy. Kasza jaglana jest lekkostrawna, nawilża i odświeża organizm od środka, oczyszcza jelita, odtruwa wątrobę i trzustkę z nagromadzonych zbędnych resztek i toksyn. A co jest szczególnie cenne: odkwasza organizm! Kasza jaglana działa jak miotła, która wymiata wszystko co zbędne z organizmu.
Zimowe jedzenie, ciężkie, często tłuste, nadmiarne spożywanie cukru, mięsa, nabiału (tak, tak!), kawy i czarnej herbaty - powodują zakwaszenie organizmu. W efekcie częściej łapiemy infekcje, łatwiej się męczymy, czujemy się ospali, rozkojarzeni, dopadają nas bóle głowy i jesteśmy niezbyt skorzy do ruchu. Pora zrobić z tym porządek i przywitać wiosnę w lepszym nastroju i dobrej kondycji:)
Polecam oczyszczenie kaszą jaglaną.
Kuracja polega na jedzeniu gotowanej kaszy oraz picie w tym czasie dużej ilości wody, herbatek ziołowych i herbaty zielonej. Przepłukiwanie to wazny element oczyszczania.
Dobrze jeśli nie będziemy w tym czasie używać cukru ani soli, ale jeśli trudno nam wytrzymac bez nich to dodanie odrobiny do gotowania oczywiście nie będzie wielkim grzechem. Wazne jest też (w kazdym razie dla mnie:)) że na tej diecie nie jesteśmy głodni! Bo nie ma nic gorszego w trakcie jakiejkolwiek diety, gdy w żołądku burczy a my jesteśmy wciąz źli i myślimy tylko o jedzeniu:) Kasza doskonale wypełnia żolądek i o glodzie nie ma mowy!
Ważne:
- Jemy 4 albo 5 posiłków (mozna ugotować kaszę na cały dzień a potem tylko podgrzać przed jedzeniem)- tylko kaszę jaglaną i dużo płynów.
- Dietę należy stosować przez conajmniej tydzień a najlepiej 10 dni. Jeśli nie wytrzymamy tak długo, nawet kilka dni będzie dla organizmu zbawienne.
- Jeśli sama kasza (bez soli i dodatków) nam 'nie wchodzi', to możemy przygotować wersję bardziej 'wypasioną' o których poniżej
KASZA JAGLANA /szybka/
* 1 szkl kaszy
* 3 szkl wody
Kaszę opłukać w zimnej wodzie i zalać na chwilę wrzątkiem żeby pozbyć się goryczki. Odlać wodę, kaszę wrzucić na gotującą wodę, wymieszać, przykryć i zmniejszyć płomień. Gotować 20 minut nie mieszając.
KASZA JAGLANA GOTOWANA /przepis podstawowy/
* 1 szkl kaszy
* 3 szkl wody
Zagotowac wodę w czajniku. Do rozgrzanego garnka o grubym dnie, wsypać suchą kaszę i podgrzać aż zacznie delikatnie pachnieć orzechami. Zalać 3 szklankami wrzącej wody, przykryć i gotować 20 minut do całkowitego wchłonięcia płynu.
wersja słodka: z rodzynkami, orzechami ,migdałami, jabłkiem i cynamonem
- na słodko:
1) ugotowaną kaszę wymieszaną z odrobiną
miodu (niekoniecznie), wiórkiem masła, cynamonem, posypaną posiekanymi migdałami lub
uprażonymi orzechami (laskowymi, włoskimi, nerkowca), pestkami słonecznika, dyni i posiekanymi migdałami**
2) gotować kaszę z 2 łyżkami rodzynek, łyżeczką siemienia lnianego, pokrojonym w kostkę jabłkiem, plasterkami banana, przed podaniem doprawić cynamonem i posypać posiekanymi orzechami i migdałami
- wytrawnie:
1) ugotować kaszę z plasterkiem świeżego imbiru, po czym dodać 2 łyżeczki oliwy z oliwek lub oleju lnianego, posiekaną cebulę, pomidor, zioła (świeże oregano, tymianek, majeranek) i chwilę jeszcze podgrzać, można na talerzu posypać słonecznikiem, posiekaną natką pietruszki, szczypiorkiem, dymką lub kolendrą
** Orzechy, migdały, słonecznik, pestki dyni - bardzo cenne źródło witamin, soli mineralnych, białka i innych ważnych dla organizmu składników, które pomagają w kazdej diecie eliminującej i zapewniają zaopatrzenie organizmu w niezbędne elementy diety oraz przyspieszają przemianę materii.
Uwaga:
- jeśli mamy w planie zrzucenie kilku kilogramów, oczyszczenie będzie doskonałym wstępem do diety odchudzającej
- kurację oczyszczającą najlepiej przeprowadzić przynajmniej dwa razy w roku: na wiosnę i jesienią
- po zakończeniu oczyszczania nie zapominajmy o zdrowej i niedocenianej 'jaglance' podczas przygotowywania posiłków dla całej rodziny.
*