Czekając na wiśnie upiekłam ciasto z jagodami. A jutro będą jagodzianki:) Ciasto jest wilgotne, dość szybkie do przygotowania i zachowuje świeżość przez kilka dni. Polecam!
ŁACIATE CIASTO Z JAGODAMI I SEREM
/forma o śr 28cm/
ciasto ucierane:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek oleju roślinnego
* 7 łyżek mąki tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* cukier waniliowy
* 1 łyżka kakao
masa serowa:
* 250g twarogu mielonego
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki śmietanki 30%
* cukier waniliowy
* 10 łyżek jagód (5 łyżek do sera + 5 łyżek na wierzch)
Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Przygotować dwie miski.
W jednej ubić mikserem białka z cukrem, dodawać po żółtku a potem olej. Wyłączyć mikser, wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wlać do formy 2/3 ciasta.
Do reszty wsypać przesiane kakao i wymieszać.
W drugiej misce zmiksować ser z cukrem, cukrem waniliowym, 5 łyżkami jagód, śmietanką i mąką ziemniaczaną.
Na jasne ciasto położyć łyżką kleksy masy serowej a pomiędzy nie po łyżce ciasta z kakaem. Wierzch wysypać resztą jagód.**
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC, piec 50-55 minut.
Ostudzić na kratce, posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
** Masa serowa opada na spód, tak ma być,to specyfika tego ciasta.
*