Za oknem bajkowo, zielono, wszystko kwitnie, czegóż chcieć więcej?
No może jeszcze filiżanki dobrej kawy i kawałka pysznego ciasta 😊
Oto i ono!
Ciasto bez pieczenia więc robi się łatwo i dosyć szybko. Przed degustacją musi poleżeć przez parę godzin w lodówce, najlepiej przygotować je w przeddzień i włożyć na noc do schłodzenia. Ja zrobiłam ciasto w blaszce 23x25cm, (wyszły mi po 4 warstwy ciastek i kremu) jednak jeśli macie większą formę to ciasto będzie miało np 3 warstwy i będzie niższe. W niczym to nie przeszkadza, będzie tak samo dobrze smakowało. Bardzo smaczne, nie za słodkie, serdecznie polecam!
RAFAELLO NA KRAKERSACH
/blaszka 23x25cm/
* 3 szkl mleka
* 1 szkl cukru
* 2 łyżki cukru z wanilią lub 2 cukry wanilinowe
* 2 żółtka
* 2 płaskie łyzki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżka mąki pszennej
* 1 czubata łyżka budyniu waniliowego-proszek
* 250g masła
* 200g wiórków kokosowych (3 łyżki odsypać na wierzch)
* 3 łyzki płatków migdałowych
* 400 g słonych krakersów
Ugotować budyń:
Żółtka ubić z połową cukru, dolać 1 szklankę mleka, proszek budyniowy, obie mąki i cukier waniliowy i zmiksować aby nie było grudek. Resztę mleka zagotować z 1/2 szkl cukru. Kiedy zacznie wrzeć dodać masę żółtkową i szybko wymieszać. Budyń gotować, ciągle mieszając przez kilka chwil aż zgęstnieje i będzie równomiernie gładki. Garnek zdjąć z ognia, przykryć folią spożywczą dociskając na całej powierzchni (zapobiegnie to powstanie twardej skórki). Schłodzić budyń.
Do miski włożyć miękkie masło, zmiksować na puch, po czym dodawać po łyżce budyniu. Dosypać wiórki kokosowe i wymieszać łyżką.
Na suchą rozgrzaną patelnię wsypać migdały a pochwili dosypać 3 łyżki wiórków i podprażyć mieszając - uważać żeby się nie przypaliły.
Formę wyłozyć papierem do pieczenia, układać warstwami - krakersy i masę kokosową. Ostatnia warstwa to krem. Wierzch posypac migdałami z kokosem. Wstawić na 4 godz do lodówki.
Smacznego!