gry online

7/27/19

Tarta z porem i cukinią na cieście francuskim




Lato w pełni 😊  Mieszkając w rejonie kraju - zazwyczaj najcieplejszym, gotowanie i pieczenie nie zawsze jest wskazane.  Przy temperaturach powyże 30-tu stopni wolimy zjeść chłodnik niż rosół. Jednak są potrawy, które cieszą się powodzeniem także w lecie np pizza czy tarty.  Zresztą jedno i drugie smakuje również dobrze na zimno.

Tarta z gotowego ciasta francuskiego nie wymaga wiele zachodu a efekt końcowy murowany.
Farsz może być dowolny, świetnie smakuje z brokułem, kalafiorem, cukinią, pieczarkami, papryką albo porem.  Ja wybrałam kombinację pora z cukinią i papryką.
Polecam!









TARTA Z POREM  CUKINIĄ  I  PAPRYKĄ NA CIEŚCIE FRANCUSKIM
/forma do tarty o śr 30 cm/
temp pieczenia 200stC, czas ok 25 minut

*  1 op ciasta francuskiego
*  1 duży por
*  1 cebula
*  1 cukinia
*  1 mała papryka biała

*  4 jajka
*  5 łyżek gęstej śmietany 18%
*  sól
*  pieprz

*  100 g sera pleśniowego /u mnie złoty lazur/
*  200 g mozzarelli

Warzywa umyć i obrać.
Pora i cebulę pokroić w talarki, cukinię w półplasterki, paprykę w paski.
Na patelnię wlać kilka łyżek oleju rzepakowego, wrzucić pokrojone warzywa i podsmażyć na średnim ogniu aż staną się lekko szkliste.

W misce roztrzepać widelcem (nie ubijać!) jajka ze śmietaną, doprawić suto pieprzem i odrobiną soli.

Formę do tarty wysmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim - dno i brzegi.
Wyłożyć ostudzony farsz, równomiernie rozłożyć na dnie.  Posypać kawałkami sera pleśniowego, zalać miksturą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu poukładać kawałki sera mozzarella.

Wstawić do nagrzanego do 200stC piekarnika, piec ok 25 minut.
Podawać na ciepło lub zimno, świetne danie na letni obiad lub kolację.
Smacznego!





*



7/3/19

Bób z pomidorami i pulpeciki z cielęciny




Uwielbiam bób.  Najczęściej jem gotowany, czasem z masłem i... to koniec moich dań z bobem.  Kiedy, przez zupełny przypadek, natknęłam się na przepis bobu z pomidorami, od razu go wypróbowałam.  Danie bardzo smaczne, świetne na ciepło i zimno. Na kolację i na obiad. Z makaronem, kaszą, pieczywem lub bez dodatków.  W kazdej postaci smakuje doskonale.  Jesli lubicie bób, to koniecznie spróbujcie przygotować go w ten sposób - jak dla mnie - pyszne jedzonko!
Polecam!





BÓB Z POMIDORAMI

*  1/2 kg bobu
*  4-5 większych pomidorów
*  3 czerwone cebule (białe też mogą być)
*  kilka łyżek oliwy z oliwek
*  1 łyzka suszonej bazylii
*  1 ząbek czosnku
*  sól, pieprz, lubczyk
*  1 łyżka koperku lub natki pietruszki (w oryginale jest kolendra , której nie znoszę)

Bób wrzucić na lekko osolony wrzątek i gotować kilka minut. Odcedzić, lekko przestudzić i wyłuskać.
Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy, wrzucić pokrojoną w półplastry cebulę i podsmażyć do zeszklenia.
Pomidory obrać ze skórki. W tym celu sparzyć wrzątkiem, zanurzyć w zimnej wodzie i zdjąć skórkę. Pokroić w kostkę, odlać nadmiar soku z pestkami.
Do cebuli wrzucić pomidory, przyprawić i dusić aż zmiękną.  Dodać bób i chwilę poddusić. Gotowe.





Przygotowałam także pulpeciki cielęce, więc podam mój przepis na te maleńkie kuleczki mięsne.  Dobrze smakują z makaronem i bobem w pomidorach. Oczywiście można je zjeść również z sosem pomidorowym do spaghetti, lub w innej kombinacji.


PULPECIKI Z CIELĘCINY

*  1/2 kg mielonej cielęciny
*  1 spora cebula
*  1 jajko
*  2 łyżki bułki tartej
*  1 zabek czosnku
*  sól, pieprz
*  1 łyżka posiekanego koperku

*  mąka do obtoczenia
*  olej do smażenia (np rzepakowy)

Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju.
Do mięsa dodać jajko, bułkę, czosnek przeciśniety przez praskę, przestudzoną cebulę , koperek i przyprawy.  Wymieszać dokładnie i ewentualnie doprawić.
Zwilżonymi dłońmi nabierać niewielkie porcje mięsa i formować kuleczki.  Obsypać mąką i od razu smazyć.
Na patelni rozgrzać olej i ułożyć pulpeciki.  Smazyć z kazdej strony na rumiano.  Ułożyć na ręczniku kuchennym do osączenia z tłuszczu.
Smacznego!





Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...