Na stole wielkanocnym jak wiadomo królują jaja. Przybierają różną postać, bo oprócz tradycyjnych dań, pojawiają się także w nietypowych potrawach. Rolada z cukinii z jajami to jedno z takich dań i to nie tylko na Wielkanoc. Można ją podać na kolację albo zabrać na wiosenny piknik. Na pewno będzie też dobrze smakowała na kanapce. Jeśli dodatkowo podamy pikantny sos, to może stanowić ciekawe danie na małe przyjęcie... możliwości jest wiele. Dodam jeszcze, że to potrawa wegetariańska i nie zawierająca tłuszczu - co jest nie bez znaczenia dla osób będących na diecie.
Tymczasem zróbmy sobie roladę:)
ROLADA Z CUKINII Z JAJAMI
* 3 średnie cukinie
* 3 łyżki mąki pszennej razowej
* 2 łyżki bułki tartej
* 3 jajka
* sól, pieprz, przyprawa typu 'vegeta'
Cukinie umyć, osuszyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o dużych oczkach. Lekko oprószyć solą a po kilku minutach odcisnąć nadmiar płynu.
Jajka mocno roztrzepać rózgą, dolać do cukini. Dosypać mąkę, bułkę tartą, natkę i dymkę - wszystko wymieszać, doprawiając solą, pieprzem i lubczykiem.
Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować masę i wyrównać łopatką na cienki placek. Warstwa powinna być o gr nie większej niż 1cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200stC na 30 minut.
nadzienie:
* 6 jaj ugotowanych na twardo
* 1 papryka czerwona
* 3 białka jaj
* papryczka chili
* 3 łyżki posiekanej dymki
* 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
* sól, pieprz, lubczyk
Jajka posiekać, dodać posiekaną drobno paprykę, dymkę i natkę. Białka ubić na sztywno z odrobiną soli.
Połączyć z jajkami i papryką, doprawić całość solą, pieprzem, lubczykiem i delikatnie wymieszać.
Wyjąć blachę, po lekkim przestudzeniu placka, rozsmarować na nim równomiernie nadzienie i zwinąć w rulon - pomagając sobie papierem na którym piekł się placek. Jeśli przywarł do papieru, należy pomóc sobie łopatką. Całość zawinąć w posmarowaną olejem folię aluminiową i położyć na blasze. Wstawić na 30 minut do upieczenia. Wyjąć i wystudzić przed zdjęciem folii i krojeniem.
Smacznego!
SOS MUSZTARDOWY
* mały kubek jogurtu naturalnego (200ml)
* 3 łyżki majonezu
* 2 łyżki dobrej, ostrej musztardy
* 1/2 łyżeczki białego pieprzu
Wymieszać i gotowe:)
Sos bardzo przydatny do wielkanocnych potraw, także mięsnych.
Smacznego!
...sroki też czują wiosnę:)
Miłego, wiosennego weekendu wszystkim życzę!