Gdyby nie córka, pewno jeszcze nie prędko bym tu zawitała.
Wczoraj miałam zawsze mile widzianych gości. Upiekłam więc pizzę i zrobiłam ciasto, które przygotowuje się dosyć szybko, jest łatwe do zrobienia i na dodatek nie wymaga pieczenia. Dawno już zamierzałam zrobić to 'domowe bounty' ale jakoś zawsze w końcu piekłam tradycyjne ciasta. Tym razem postanowiłam je przygotować i absolutnie nie żałuję. Bardzo smaczna tarta, zwłaszcza dla wielbicieli kokosowych łakoci. Minusem jest kaloryczność... po zjedzeniu jednej porcji nie ma się ochoty na więcej ani apetytu na inne słodkości. Nie mniej jednak, bardzo polecam!
TARTA KOKOSOWA - DOMOWE 'BOUNTY'
/forma o śr 25-26 cm, najlepiej z wyjmowanym dnem/
spód:
* ok 250 g herbatników /typu petit beurre/
* 80 g masła
* 50 g czekolady deserowe
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki śmietanki 30%
* 1 łyżka cukru
Herbatniki rozdrobnić malakserem lub zmiażdżyć wałkiem.
W rondelku rozpuścić masło ze śmietanką, wsypać cukier, kakao i pokruszoną czekoladę. Podgrzewać mieszając, do połaczenia składników ale nie dopuścić do wrzenia.
Wlać do pokruszonych ciastek i wymieszać, jeśli masa jest zbyt sucha można dolać odrobinę śmietanki.
Formę do tarty cienko wysmarować masłem (ciasto będzie łatwiej wyjąć) i wyłożyć masą herbatnikową dno i brzegi , ugnieść równomiernie. Włożyć do lodówki.
masa kokosowa:
* 200 g wiórków kokosowych
* 250 g śmietanki 30%
* 50 g masła
* 100 g białej czekolady
* 50 g cukru pudru
Podgrzać masło ze śmietanką i cukrem - do rozpuszczenia (nie gotować!). Zdjąć z ognia i wrzucić pokruszoną czekoladę, wymieszać i po rozpuszczeniu wsypać wiórki i wymieszać. Pozostawić do wystudzenia, po czym wyłożyć na oziębiony spód i rozłożyć warstwę nadzienia, ugnieść i włożyć znowu do lodówki.
polewa:
* 120 g śmietanki 30%
* 20 g masła
* 180 g czekolady mlecznej
Podgrzać śmietankę z masłem (nie gotować!) i dodać czekoladę połamaną w małe kawałki. Mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić i polać ciasto. Można posypac wiórkami kokosowymi.
Smacznego!