Było gorące lato 1963 roku.
Nie można było wyjechać na wakacje bo w miescie panowała zaraza.
Od lipca do września Wrocław stał się miastem zamkniętym, w związku z panującą wówczas czarną ospą. Byłam dzieckiem ale pamiętam ten czas... zapach lizolu, klamki w drzwiach do sklepów owinięte mokrym od srodków dezynfekcyjnych bandażem... pustki na ulicach, strach przed zarażeniem. Epidemię zapoczątkowała jedna osoba, która przywiozła chorobę do Wrocławia z Indii. Zachorowało wówczas 99 osób a 7 z nich zmarło.
Tak mi się skojarzyło...
Mamy teraz więcej czasu, więc wykorzystajmy go na upieczenie pysznego, chrupiącego chleba lub smacznego ciasta. W domu będzie pięknie pachniało, nastrój poprawi się w mig, a domownicy będą bardzo zadowoleni.
Dzisiaj polecam prosty przepis na makowiec z gotową masą makową. W moim sklepie jeszcze stoją puszki na półce, więc może i u Was będą 😊
Masa jest dosyć słodka, zatem do ciasta lepiej nie dosypywać więcej cukru. Po upieczeniu można wierzch polukrowac lub oprószyć cukrem pudrem. Makowiec wyszedł bardzo smaczny, polecam!
MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE
/forma 24x24cm/
ciesto kruche:
* 350 g mąki tortowej
* 200 g masła
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki cukru drobnego
* 2 łyżki śmietany 18 %
* 1 jajko
* cukier waniliowy
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* puszka gotowej masy makowej (900g)
opcjonalnie:
* 2 łyżki kwaskowatej marmolady lub dżemu
Obie mąki , cukier, proszek do pieczenia wymieszać i posiekać z masłem. Dodać śmietanę, jajko i zarobić ciasto. Włożyć do miski, przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Nagrzać piekarnik do 185stC.
Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem.
Połowę ciasta rozwałkować na wielkość dna formy z lekkim wywinięciem na brzegi. Umieścić spód w blaszce, nakłuć widelcem i posmarować dżemem (u mnie wiśniowy). Przełożyć masę makową do formy, rozprowadzić równomiernie i wyrównać powierzchnię.
Drugą część ciasta rozwałkować i ponacinać. Przykryć ciastem warstwę makową dociskając dookoła brzegi.
Wstawić na 40-50 minut do piekarnika.
Kiedy ciasto się zrumieni, wyjąć na kratkę i ostudzić.
Można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!