Jabłka w ogrodzie jeszcze wiszą i dojrzewają, natomiast śliwki już są gotowe! Upiekłam więc z nimi ciasto, które zadowoli amatorów wypieków mniej słodkich i o cytrusowej nucie. Polecam!
CYTRYNOWE CIASTO ZE ŚLIWKAMI
/blaszka 24x37 cm/*
* 2 I 1/4 szkl mąki pszennej
* 150 g rozpuszczonego masła
* 5 jaj
* 3/4 szkl cukru pudru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia s szafranem (lub bez)
* sok i otarta skórka z 1 cytryny
* szczypta soli
* ok 1 kg śliwek typu renkloda,
Śliwki umyć, przekroić na pół i usunąć pestki.
Nagrzać piekarnik do 175stC z termoobiegiem (180stC bez termoobiegu).
Całe jajka ubić z cukrem, dodać sok i skórkę z cytryny a na końcu stopione masło i ubić.. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli , dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem. Przełożyć ciasto, rozłożyć śliwki przecięciem do góry.
Wstawić ciasto do piekarnika na 40 - 45 minut.
Wyjąć na kratkę,wystudzić przed krojeniem.
Smacznego!
* Używam najczęściej
TEJ formy, którą kupiłam jakiś czas temu w Lidlu. Jest świetna, łatwo wyjąć z niej ciasto, jeśli piecze się na papierze to całość zsuwam tylko na deskę - nie niszcząc przy krojeniu powierzchni blaszki.