Po chlebach, które mnie nie zachwyciły, będąc w temacie jedzeniowych erzaców i podróbek, dzisiaj o hamburgerach. Nie wiem (i pewno nie bardzo chcę wiedzieć) co zawierają hamburgery serwowane w znanych fast food'owych sieciowych barach, ale z 'prawdziwym' hamburgerem nie mają one za wiele wspólnego.
Czym zatem jest hamburger?
To rodzaj płaskiego kotleta z mielonego mięsa wołowego, upieczonego na ruszcie lub grillu. Do mięsa nie powinno się dodawać ani cebuli, ani czosnku. Hamburger doprawia się jedynie solą, pieprzem i musztardą. 'Prawdziwy' hamburger nie zawiera też bułki! To ma być solidny, smakujący wołowiną kotlet. Nie psujmy hamburgera dodając to, co zwykle dodajemy do poczciwych mielonych. To nie jest polski mielony, najczęściej wołowo-wieprzowy, miękki i soczysty - lecz 'amerykański kotlet' z mielonej wołowiny- zwarty i bardzo treściwy. Mięso użyte do kotletów nie może być zbyt chude (np udziec) ani delikatne (polędwica), najodpowiedniejszy jest antrykot, który po zmieleniu ma widoczne białe 'kropki' tłuszczu. Ponieważ hamburger smaży się bez tłuszczu, ważny jest ten który zawiera samo mięso. Powoduje że kotlet nie jest zbyt suchy ani twardy. Tłuszcz nawilża i spulchnia kotlety, ale nie sprawia, że hamburgery po upieczeniu ociekają nim lub są od tłuszczu lepkie. Ilość tłuszczu, którą zawiera antrykot w zupełności hamburgerom wystarcza. 'Prawdziwy' hamburgery piecze się na grillu, ruszcie, patelni grillowej lub patelni ceramicznej. Właściwie można użyć każdej patelni pozwalającej na smażenie bez tłuszczu..
Przepis który tu podaję znalazłam wiele lat temu w jakimś czasopiśmie, gdzie zapewniano, że tak powinno robić się 'prawdziwe hamburgery'. Nie wiem na ile przepis jest oryginalny i czy rzeczywiście tak smakuje hamburger doskonały, ale wiem jedno: kotlety wychodzą bardzo smaczne. Zawsze piekę je w ten sposób, może ktoś ma ochotę na wypróbowanie przepisu (sezon grillowy w pełni:) na 'prawdziwe hamburgery'?
Hamburgery najlepiej smakują z liściem sałaty lub kapusty pekińskiej, plastrami pomidora i cebuli, świetnym dodatkiem są ogórki małosolne.
Najczęściej je się zapakowane w
bułki (klik), doprawione musztardą lub polane keczupem, ale można potraktować hamburger jako kotlet i zjeść go z ziemniakami z wody i surówką.
Wielkość kotletów to już sprawa indywidualna, zwykle piekę nieduże hamburgery, które w towarzystwie bułki i dodatków mogą stanowić treściwe i smaczne danie obiadowe.
PRAWDZIWE HAMBURGERY
/ok 10 średnich kotletów/
* 700g wołowiny (antrykot)
* sól, świeżo mielony pieprz czarny, pieprz kajeński
* 2 łyżki dobrej musztardy
* 1 jajko
Mięso zmielić w maszynce. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem kajeńskim. Dodać jajko,musztardę i wyrobić ręką na gładką masę. Włożyć mięso do lodówki na 30 minut.
Wyjąć miskę z mięsem, uformować jednakowej wielkości płaskie , okrągłe kotlety. Trzeba pamiętać, że w czasie obróbki cieplnej mięso wołowe kurczy się, należy wziąć to pod uwagę i uformować kotlety o kilka centymetrów większe niż średnica bułki.
Smażyć na rozgrzanej patelni - 10 minut z jednej i 10 minut z drugiej strony (przed końcem zmniejszyć gaz i przykryć patelnię). Położyć na talerzu i przykryć folią aluminiową na 2 minuty.
Do przygotowania hamburgerów w bułce potrzebne będą:
* bułki hamburgerowe**
* plastry pomidora
* plastry cebuli
* sałata lub kapusta pekińska
* keczup**, musztarda
** przepis na domowe bułki do hamburgerów i keczup niebawem pojawią się na blogu.