Obok zielonego tortu uczestniczyły w pierwszych urodzinach naszej kochanej Gwiazdy.
Kruche, ładne i smaczne. Ciasteczka ślimaczki.
Polecam!
DWUKOLOROWE KRUCHE ŚLIMACZKI
* 1 i 1/2 szkl mąki tortowej
* 1 i 1/2 szkl mąki krupczatki
* 125 g masła
* 125 g margaryny (palma, Kasia)
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru drobnego
* 1 cukier waniliowy
* 1 i 1/2 łyżki kakao
Do mąki włożyć zimny tłuszcz pokrojony na kawałki i posiekać siekaczką lub nożem. Dodać resztę składników (oprócz kakao!) i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na dwie części.
Jedną połowę ciasta zagnieść z kakao aż składniki dobrze się połączą.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny a najlepiej na noc.
Wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować obie części na podobne prostokąty o szer ok 15 cm.
Ułożyć jeden placek na drugim i razem wałkiem 'zlepić'. Zwinąć krótszym bokiem w rulon, lekko zrolować ręką aby dobrze się zlepiły. Ostrym nożem pokroić na plastry o szer ok 5-7 mm.
Układać na blasze wyłożonej papierem, dociskająć i lekko spłaszczając każdy ślimaczek.
Piec w temp 190stC przez ok 12 minut.
Smacznego!
*