Danie łatwe, zdrowe i smaczne.
Polecam na wiosenny obiad.
SPAGHETTI ZE SZPINAKOWO-CUKINIOWYM SOSEM
/na 3 - 4 osoby/
* 30 dag makaronu
* 1 cukinia
* paczka świeżego szpinaku (u mnie 'baby' - 125 g)
* 2 ząbki czosnku
* 1 średnia cebula
* 300 ml śmietany 18%
* oliwa z oliwek
* sól, pieprz, lubczyk
* parmezan
Szpinak umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
Cukinię umyć i pokroić na grubsze plastry a potem w słupki.
Cebulę i czosnek obrać i pokroić drobno.
Na rozgrzaną patelnię wlać kilka łyżek oliwy z oliwek i wrzucić cebulę z czosnkiem. Po chwili dodać cukinię, następnie szpinak. Podsmazyć, kiedy warzywa lekko zmiękną posolić, popieprzyć i dodać lubczyk. Wlać śmietanę i chwilę poddusić. Przykryć i zdjąć z ognia.
Ugotować spaghetti w osolonej wodzie na półtwardo czyli al dente.
Na talerzu położyć gniazdo makaronu a na to sos i posypać startym parmezanem.
Smacznego!
*
nowy nabytek - Fatsja japońska 😊