Kochani , Wasze komentarze są dla mnie bezcenne... jesteście wspaniałymi, wrażliwymi ludźmi... to budujące, po raz kolejny przekonuję się że na odwiedzających mnie zawsze mogę liczyć!
Dziękuję wszystkim za słowa pocieszenia... tak bardzo potrzebne w trudnych chwilach... dziękuję za piękne wiersze... za to że rozumiecie...
Bardzo brakuje nam Kamy...wciąż nie możemy pogodzić się z tragicznym zakończeniem jej życia...
...lecz trzeba żyć dalej...
A że to jednak blog kulinarny, to zapraszam na bardzo smaczne ciasto:)
Ananas to pyszny owoc. Może być świetnym dodatkiem do sałatek, pieczonych mięs, do deserów lub ciast.
Najlepiej jeśli użyjemy świeży owoc a nie konserwowy z zalewy. Po pierwsze jest o wiele zdrowszy, po drugie o niebo smaczniejszy. Kupujmy zatem świeże ananasy (są niedrogie) i cieszmy się ich egzotycznym smakiem.
Piekę czasem to ciasto z innymi owocami, tym razem postanowiłam spróbować właśnie z ananasem. Efekt bardzo zadowalający, naprawdę warte polecenia. Ciasto jest lekko wilgotne, przyjemnie ananasowe i bardzo smaczne. Jeśli lubicie połączenie ciasta czekoladowego i południowych owoców, to będzie Wam smakowało:)
Polecam!
CZEKOLADOWE CIASTO Z ANANASEM
/tortownica 28cm/
* 1,5 szkl mąki
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 6 jaj
* 3/4 szkl cukru
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia /albo 1 łyżeczka proszku + 1 łyżeczka sody oczyszczonej/
* szczypta soli
* 1 szkl delikatnego oleju roślinnego np słonecznikowego
* 2 kieliszki amaretto lub innego likieru
* 1 dojrzały ananas
kruszonka:
* 100g masła
* 100g mąki
* 60g cukru
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
Zagnieść kruszonkę i umieścić miskę w lodówce.
Nagrzać piekarnik do 180stC.
Odciąć dół i 'pióropusz' ananasa, potem zewnętrzną warstwę. Przekroić na pół wzdłuż i wyciąć twardy środek. Pokroić w plastry a potem w mniejsze kawałki.
Oddzielić białka od żółtek. W większej misce ubić pianę z białek i cukru. Dodawać po jednym żółtku wciąż ubijając. Potem dolewać powoli olej, dodać mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną , kakao, proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Wymieszać łyżką lub mikserem na wolnych obrotach. Na końcu dodać likier i pokrojony w kawałki ananas, wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i posypać kruszonką. Wstawić blaszkę do upieczenia na ok 50-55 minut. Smacznego!
*
Utrata oka spowodowała że po stronie 'bezocznej' Dobrusia ma wciąż podrapany nosek... a podobno (wg weterynarza) kalectwo nie miało wpłynąć na jej sprawność. Niestety z lewej strony nie widzi przeciwników, pewno też i nie bardzo słyszy ich nadejście... (starzejemy się:) a efekty widoczne są co kilka dni.