6/4/09
Placek na maślance, szybki i pyszny...
Truskawkowy sezon w pelni, upieklam więc ciasto które rekomendowala Atina.
Przepis znalazlam wczesniej na forum Cincin autorstwa Tobatki.
Maslankę stosowalam do wypieku chleba, lecz ciasto pieklam pierwszy raz z jej użyciem.
Placek jest bardzo smaczny...powiem więcej, jest pyszny. Ponieważ wykonanie jest bardzo proste, a owocowy sezon wlasnie się zaczyna, myslę więc że warto ten przepis polecic.
Ja upieklam ciasto z truskawkami, ale dojrzewają wlasnie wisnie, porzeczki, agrest, jablka, sliwki... oj będzie z czym piec następne!
Przepis cytuję za Tobatką:
PLACEK NA MASLANCE Z OWOCAMI
Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.
Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny (ja używam najchętniej Kasi)
mąka
cukier
Ugniatać, aż wyjdzie kruszonka - mąki i cukru dając "na oko"
Na ciasto wyłożyć owoc jakiś - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.
Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.
Ciasto to robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste, cudnie wilgotne w środku, udaje trochę drożdżowca (wiele osób się dziwi, jak udało mi siuę upiec tak wilgotnego drożdżowca).
Moje uwagi:
1. Miksowalam najpierw jajka z cukrem, pozniej dodalam olej, potem maslanke i resztę skladników.
2. Kruszonkę zrobilam z: 100g masla, 100g maki i 100g cukru brązowego.
3. Użylam blaszki 25x35 cm.
4. Często piekę dłużej niż mówi przepis tzn 45-50 minut.
Polecam!
Labels:
ciasta,
ciasta z owocami
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Cieszę się, że ciasto smakowało, bo jak zaczęłam czytać posta, to myślałam, że jednak Ci nie podeszło:) Pysznie wygląda:) Też czekam juz na inne owoce:)
ReplyDeleteTeż je upiekłam :))) Już czekam na wiśnie, będzie tez pyszne!
ReplyDeleteMiałam wielką ochotę na takie właśnie ciasto i też upiekłam , tyle , że nie na maślance , ale wygląda bardzo podobnie :-)
ReplyDeleteJa też je robiłam,jest wspaniałe!:) Także z rabarbarem :) Mysle,ze z wiśniami czy sliwkami też będzie wspaniałe :)
ReplyDeleteSuper! Jutro skorzystam. Dziękuję :-)
ReplyDeleteWyglada cudownie!!! Pieke w sobote!
ReplyDeletepieklam wlasnie pare dni temu :) pyszne jest i na pewno tez bede piekla z roznymi owocami wlasnie :)
ReplyDeleteA ktoś niedawno o zrzucaniu kilogramów wspominał... jesli to jest zalecana metoda, to jestem zachwycona!
ReplyDeleteAtina smakowało oj tak...już nie ma!
ReplyDeleteKasiac prawda ze pycha? tez czekam na wiśnie.
Evenka bo to pora na takie ciacha najlepsza!
Majana zgadzam się- pyszne!
Ata upiecz koniecznie.
Ania ciekawe czy bedzie Ci smakowało...
Gosi@ prawda że pycha?
Ori to jest metoda dla tych co chca pocwiczyc silną wolę i schudnac...albo po upieczeniu ciasta szybko wyjśc na spacer...po godzinie mozna wrócic :)))
Chociaz u mnie caly czas cieplo to i tak tylko w okresie europejskiego lata nachodzi mnie ochota na takie lekkie ciasta z owocami i musze cos upiec ...koniecznie z truskawkami :)
ReplyDeleteMagoldie bo właśnie teraz smakują takie ciasta wspaniale...
ReplyDeleteoj ,będzie z czym piec to ciasto ,pierwsze zrobię z truskawkami:)
ReplyDeleteBardzo smakowite to twoje ciasto Kass
Kass, cisato wyglada bardzo smakowicie, juz myslalam ze kruszonka tylko z drozdzowym, a tu prosze moze z maslankowym to tez byc to? :-)
ReplyDeleteJak mówiłam, tak zrobiłam! Upiekłam i jest pyyyycha!! Dziękuję za przepis. Już zachomikowałam w moim zeszycisku :-)
ReplyDeletemargot, buruuberii - dziękuje i zachęcam do upieczenia!
ReplyDeleteAta - cieszę się!
Pozdrawiam, życzę miłego weekendu!
Kass, czy pamietasz moze ile dalas truskawek? Bede dzis piec i chociaz tak na oko chcialabym wiedziec.
ReplyDeletePozdrawiam,
W zastępstwie Kass się wymądrzę ;-) - wyszło mi ok, czyli pi razy oko 1/2 do 3/4 kg. Nie ważyłam!! Po prostu - tyle wlazło ;-D
ReplyDeleteAniu ja dałam 70dag truskawek, moje były duże więc przepoławiałam i układałam krojeniem do góry...
ReplyDeleteDzieki Wam mile Panie! Ciasto wyszlo pyszne!!!Bedzie u mnie czesciej goscic.
ReplyDeleteUpiekłam! :D Z truskawkami :)))) Wyszło wspaniałe, wilgotne, słodkie, pachnące! :) Już ląduje w ulubionych przepisach :) Dziękuję Kass :))
ReplyDeleteMa cudowne puchate wnetrze:) Bardzo mi sie podoba ;)
ReplyDeletejutro pieke
ReplyDeleteDaj znać jak smakował:) pozdrawiam
ReplyDeleteDzieki za SUPER przepis .Pieklam juz pare razy i zawsze wychodzi.Dzisiaj nawet poeksperymentowalam i zamiast owocow dalam gotowego maku i rowniez wyszedl przepyszny!!!!!!
ReplyDeleteJa tez bardzo lubię to ciasto, w sezonie owocowym pieke je często, cieszę się że smakuje i wiosennie pozdrawiam:)
DeleteWyglądało tak pysznie i apetycznie że też się skusiłam...na ryneczku zabrakło truskawek więc kubiłam rabarbar i wyszedł przepiękny...zakalec:(
ReplyDeletePrzykro mi... to jest wilgotne ciasto więc trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło, lepiej dłużej potrzymać w piekarniku jeśli nie mamy pewności czy jest już dostatecznie wypieczone, przyznam że mnie zakalec nigdy się nie przytrafił mimo iż piekę to ciasto regularnie, pozdrawiam:)
DeleteDziękuję Kass za radę...wczoraj zanim przeczytałam Twój komentarz zrobiłam drugie podejście z truskawkami tłumaczącz sobie że może rabarbar za mokry ale wyszedł znowu zakalec:-) goście heroicznie chcieli go na stół i nawet skosztowali twierdząc że uwielbiają zakalce (za to zapiekane ziemiaczki z cebulką, marchewką i papryką również Twojego przepisu wszyscy zachwalali:-) ) wracając do ciasta, do 3 razy sztuka, dziś wyszło pyszne ale piekło się 50 minut, rzeczywiście wygląda i smakuje jak drożdzówka...korzystając z okazji dziękuję za wspaniałego bloga i pomysły
DeleteKamień z serca:) dobrze ze tym razem ciasto wyszło, i cieszę się że choć ziemniaki smakowały, dziękuję i pozdrawiam:)
DeleteCzemu moje ciasto ma kolor ciemnej musztardy a nie takie żółciutkie jak na zdjecju?
DeletePiekąc kiedyś ciasto na sodzie i miałam taki sam problem, następuje reakcja ze spulchniaczem i ciasto ciemnieje. Natomiast z proszkiem do pieczenia nie zdarzyło mi się żeby ciasto ciemniało. Pozdrawiam :)
DeleteWłaśnie dzisiaj upiekłam z jagodami i brzoskwiniami (bez skórki pokrojone w małe kawałki), wyszło tak pyszne, niebo w gębie. Ponownie dziękuję za cudowny przepis na letnie ciacho. Pozdrawiam i życzę dalszych smacznych przepisów.
ReplyDeleteTeż lubię to ciasto, cieszę się że smakuje, pozdrawiam:)))
Deletewciąż wychodzi zakalec .Dlaczego? Robię wszystko wg przepisu.
ReplyDeleteNaprawdę nie wiem... mnie co prawda też raz zakalec wyszedł ale nawet nie pamiętam co wtedy zrobiłam nie tak...
DeleteTe ciasto jest genialne!!! Wyszło wilgotne i bardzo wysokie. Robiłam z truskawkami, wszyscy chcieli przepis:D Smakuje niemal jak drożdżowe:) Super "podróbka":)
ReplyDeleteDOBRY PRZEPIS I,DOBRZE SMAKUJE............
ReplyDeleteNA PEWNO SKORZYSTAM....
ReplyDeletete ciasto jest przewspaniałe...wszyscy się dziwili, że nie ma w nim drożdży..jutro robię z borówkami amerykańskimi:)
ReplyDeletePiekę takie samo ciacho,jest super.Zawsze wychodzi.
ReplyDeleteA ja upiekłam z wiśniami w cukrze,które miałam w słoiku.Był przepyszny
ReplyDeleterównież chcę zrobić to ciasto, ale chciałam zrobić ze smażonymi jabłkami, niestety mam obawy czy się uda... :(
ReplyDeleteJeśli jabłka są w formie musu, to może być on zbyt ciężki, ale gdybyś upiekła to daj znać jak wyszło:)
DeleteDziękuje za odpowiedź :) tak są w formie musu i mam obawy czy nie wyjdzie zakalec :/ jeszcze pomyśle czy zrobić z tych jabłek czy z innych owoców :) pozdrawiam serdecznie. Izabela
ReplyDeletemogę uzyć borówek amerykańskich ? :)
ReplyDeleteOczywiście:)
DeletePierwszy raz zrobiłam placek a`la drożdżowy i w końcu mi wyszedł!! :D
ReplyDeleteI tak wszyscy mówią, że to drożdżowy ;P
Dzięki wielkie za przepis! :)
PS Bałam się strasznie, ale się udało ;)
Bardzo się cieszę, że się udało, pozdrawiam:)
DeleteA czy wyjdzie z mrożonymi truskawkami? Albo z brzoskwiniami z puszki? Wolę się zapytać, żeby zakalec nie wyszedł...
ReplyDeleteMyślę że powinien wyjść, trzeba tylko osączyć z płynów, robiłam z mrożonymi jagodami i było pyszne:)
DeleteWitam,upiekłam ten placek z poziomkami,wyszedł przepyszny.Córka jak go skosztowała,to zapytała czy to ten mój wynalazek.Miała na myśli "Maślany placek drożdzowy",bo ostatnio piekłam dwa razy pod rząd.Jest Pani moją najlepszą "Książką Kucharską".Po prostu Bestseller.Co bym tylko nie piekła z Pani przepisów,wszystko się udaje. Pozdrawiam serdecznie, i życzę miłych wakacji. Halina
ReplyDeleteodkad znalazlam ten przepis, przestalam szukac innych ciast z owocami. ten jest latwy, pyszny i mozna uzywac czego sie chce do niego. owoce, orzechy zmieszane z cukrem i cynamonem, bakalie. super przepis. Dziekuje
ReplyDeleteTo prawda, ciasto jest bardzo smaczne, dziękuję i pozdrawiam :))
Deletezaraz wypróbuję:)
ReplyDeleteUpiekłam, udane, b.smaczne :)
ReplyDeleteJakiej mąki i maślanki uzywasz?
ReplyDeleteMąki tortowej i maślanki np. Milko, pozdrawiam:)
DeleteCzy to ciasto maślankowe można zrobić z dżemem? Pozdrawiam
ReplyDeleteMyślę że tak, co prawda sama z dżemem nie robiłam ale sądzę że jak najbardziej można użyć dzem i będzie równie smaczne, pozdrawiam :)
DeleteNie miałam maślanki dodałam kefir, blacha też była trochę większa 25x38cm. Wyszło świetnie - piekłam ponad 50minut z termoobiegiem. Wątpię by komu kolwiek udało się upiec je w zalecanych 30minutach, to stanowczo za mało! Może dlatego wychodzą niektórym zakalce. Jak dla mnie trzy podstawowe zasady by ciastko się udało (poza wspomnianym czasem pieczenia) składniki muszą być w temp. pokojowej (owoce też nie mogą być zimne), maślanki są różne niektóre jak woda - lepiej używać tych gęstych, i nie za dużo owoców! Ja dodałam może 200gram brzoskwiń.
ReplyDeleteDziękuję za uwagi, musze tylko dodać że piekarnik piekarnikowi nie jest równy, kazdy inaczej piecze - sama miałam 3 różne i w kazdym czas pieczenia był inny. Pozdrawiam serdecznie :)
DeleteJą dzisiaj zrobię ale podwójną porcję
ReplyDeletePyszny musi być ten placek
ReplyDeleteSuper przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!
ReplyDeleteApetycznie wyglada
ReplyDeleteWygląda pycha, niestety świeże porzeczki znalazłęm tylko na https://smakoszyk.pl
ReplyDeleteJaką objętość ma u Pani szklanka? Czy to ta tradycyjna czy z tych mniejszych?
ReplyDeleteStanndardowa - 250 ml, pozdrawiam 😊
Delete