gry online

6/4/09

Placek na maślance, szybki i pyszny...



Truskawkowy sezon w pelni, upieklam więc ciasto które rekomendowala Atina.
Przepis znalazlam wczesniej na forum Cincin autorstwa Tobatki.



Maslankę stosowalam do wypieku chleba, lecz ciasto pieklam pierwszy raz z jej użyciem.
Placek jest bardzo smaczny...powiem więcej, jest pyszny. Ponieważ wykonanie jest bardzo proste, a owocowy sezon wlasnie się zaczyna, myslę więc że warto ten przepis polecic.



Ja upieklam ciasto z truskawkami, ale dojrzewają wlasnie wisnie, porzeczki, agrest, jablka, sliwki... oj będzie z czym piec następne!

Przepis cytuję za Tobatką:

PLACEK NA MASLANCE Z OWOCAMI

Ciasto:
1 szkl maślanki
1 szkl cukru
2,5 szkl mąki
3 jajka (całe)
1 mały proszek do pieczenia (lub 3 łyżeczki)
0,5 szkl oleju
1 cukier waniliowy

Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę.

Kruszonka:
0,5 kost masła lub margaryny (ja używam najchętniej Kasi)
mąka
cukier

Ugniatać, aż wyjdzie kruszonka - mąki i cukru dając "na oko"

Na ciasto wyłożyć owoc jakiś - świeży, sezonowy lub kompotowy (wiśnie) lub jabłka (w kostkę lub starte na wiórki), a na to kruszonkę.

Piec ok. 30-35 min w temp 175 st. C.

Ciasto to robi się dość szybko, jest pyszne, puszyste, cudnie wilgotne w środku, udaje trochę drożdżowca (wiele osób się dziwi, jak udało mi siuę upiec tak wilgotnego drożdżowca).


Moje uwagi:
1. Miksowalam najpierw jajka z cukrem, pozniej dodalam olej, potem maslanke i resztę skladników.
2. Kruszonkę zrobilam z: 100g masla, 100g maki i 100g cukru brązowego.
3. Użylam blaszki 25x35 cm.
4. Często piekę dłużej niż mówi przepis  tzn 45-50 minut.

Polecam!

68 comments:

  1. Cieszę się, że ciasto smakowało, bo jak zaczęłam czytać posta, to myślałam, że jednak Ci nie podeszło:) Pysznie wygląda:) Też czekam juz na inne owoce:)

    ReplyDelete
  2. Też je upiekłam :))) Już czekam na wiśnie, będzie tez pyszne!

    ReplyDelete
  3. Miałam wielką ochotę na takie właśnie ciasto i też upiekłam , tyle , że nie na maślance , ale wygląda bardzo podobnie :-)

    ReplyDelete
  4. Ja też je robiłam,jest wspaniałe!:) Także z rabarbarem :) Mysle,ze z wiśniami czy sliwkami też będzie wspaniałe :)

    ReplyDelete
  5. Super! Jutro skorzystam. Dziękuję :-)

    ReplyDelete
  6. Wyglada cudownie!!! Pieke w sobote!

    ReplyDelete
  7. pieklam wlasnie pare dni temu :) pyszne jest i na pewno tez bede piekla z roznymi owocami wlasnie :)

    ReplyDelete
  8. A ktoś niedawno o zrzucaniu kilogramów wspominał... jesli to jest zalecana metoda, to jestem zachwycona!

    ReplyDelete
  9. Atina smakowało oj tak...już nie ma!

    Kasiac prawda ze pycha? tez czekam na wiśnie.

    Evenka bo to pora na takie ciacha najlepsza!

    Majana zgadzam się- pyszne!

    Ata upiecz koniecznie.

    Ania ciekawe czy bedzie Ci smakowało...

    Gosi@ prawda że pycha?

    Ori to jest metoda dla tych co chca pocwiczyc silną wolę i schudnac...albo po upieczeniu ciasta szybko wyjśc na spacer...po godzinie mozna wrócic :)))

    ReplyDelete
  10. Chociaz u mnie caly czas cieplo to i tak tylko w okresie europejskiego lata nachodzi mnie ochota na takie lekkie ciasta z owocami i musze cos upiec ...koniecznie z truskawkami :)

    ReplyDelete
  11. Magoldie bo właśnie teraz smakują takie ciasta wspaniale...

    ReplyDelete
  12. oj ,będzie z czym piec to ciasto ,pierwsze zrobię z truskawkami:)
    Bardzo smakowite to twoje ciasto Kass

    ReplyDelete
  13. Kass, cisato wyglada bardzo smakowicie, juz myslalam ze kruszonka tylko z drozdzowym, a tu prosze moze z maslankowym to tez byc to? :-)

    ReplyDelete
  14. Jak mówiłam, tak zrobiłam! Upiekłam i jest pyyyycha!! Dziękuję za przepis. Już zachomikowałam w moim zeszycisku :-)

    ReplyDelete
  15. margot, buruuberii - dziękuje i zachęcam do upieczenia!
    Ata - cieszę się!
    Pozdrawiam, życzę miłego weekendu!

    ReplyDelete
  16. Kass, czy pamietasz moze ile dalas truskawek? Bede dzis piec i chociaz tak na oko chcialabym wiedziec.
    Pozdrawiam,

    ReplyDelete
  17. W zastępstwie Kass się wymądrzę ;-) - wyszło mi ok, czyli pi razy oko 1/2 do 3/4 kg. Nie ważyłam!! Po prostu - tyle wlazło ;-D

    ReplyDelete
  18. Aniu ja dałam 70dag truskawek, moje były duże więc przepoławiałam i układałam krojeniem do góry...

    ReplyDelete
  19. Dzieki Wam mile Panie! Ciasto wyszlo pyszne!!!Bedzie u mnie czesciej goscic.

    ReplyDelete
  20. Upiekłam! :D Z truskawkami :)))) Wyszło wspaniałe, wilgotne, słodkie, pachnące! :) Już ląduje w ulubionych przepisach :) Dziękuję Kass :))

    ReplyDelete
  21. Ma cudowne puchate wnetrze:) Bardzo mi sie podoba ;)

    ReplyDelete
  22. jutro pieke

    ReplyDelete
  23. Daj znać jak smakował:) pozdrawiam

    ReplyDelete
  24. Dzieki za SUPER przepis .Pieklam juz pare razy i zawsze wychodzi.Dzisiaj nawet poeksperymentowalam i zamiast owocow dalam gotowego maku i rowniez wyszedl przepyszny!!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez bardzo lubię to ciasto, w sezonie owocowym pieke je często, cieszę się że smakuje i wiosennie pozdrawiam:)

      Delete
  25. Wyglądało tak pysznie i apetycznie że też się skusiłam...na ryneczku zabrakło truskawek więc kubiłam rabarbar i wyszedł przepiękny...zakalec:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przykro mi... to jest wilgotne ciasto więc trzeba sprawdzić patyczkiem czy się upiekło, lepiej dłużej potrzymać w piekarniku jeśli nie mamy pewności czy jest już dostatecznie wypieczone, przyznam że mnie zakalec nigdy się nie przytrafił mimo iż piekę to ciasto regularnie, pozdrawiam:)

      Delete
    2. Dziękuję Kass za radę...wczoraj zanim przeczytałam Twój komentarz zrobiłam drugie podejście z truskawkami tłumaczącz sobie że może rabarbar za mokry ale wyszedł znowu zakalec:-) goście heroicznie chcieli go na stół i nawet skosztowali twierdząc że uwielbiają zakalce (za to zapiekane ziemiaczki z cebulką, marchewką i papryką również Twojego przepisu wszyscy zachwalali:-) ) wracając do ciasta, do 3 razy sztuka, dziś wyszło pyszne ale piekło się 50 minut, rzeczywiście wygląda i smakuje jak drożdzówka...korzystając z okazji dziękuję za wspaniałego bloga i pomysły

      Delete
    3. Kamień z serca:) dobrze ze tym razem ciasto wyszło, i cieszę się że choć ziemniaki smakowały, dziękuję i pozdrawiam:)

      Delete
    4. Czemu moje ciasto ma kolor ciemnej musztardy a nie takie żółciutkie jak na zdjecju?

      Delete
    5. Piekąc kiedyś ciasto na sodzie i miałam taki sam problem, następuje reakcja ze spulchniaczem i ciasto ciemnieje. Natomiast z proszkiem do pieczenia nie zdarzyło mi się żeby ciasto ciemniało. Pozdrawiam :)

      Delete
  26. Właśnie dzisiaj upiekłam z jagodami i brzoskwiniami (bez skórki pokrojone w małe kawałki), wyszło tak pyszne, niebo w gębie. Ponownie dziękuję za cudowny przepis na letnie ciacho. Pozdrawiam i życzę dalszych smacznych przepisów.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Też lubię to ciasto, cieszę się że smakuje, pozdrawiam:)))

      Delete
  27. wciąż wychodzi zakalec .Dlaczego? Robię wszystko wg przepisu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Naprawdę nie wiem... mnie co prawda też raz zakalec wyszedł ale nawet nie pamiętam co wtedy zrobiłam nie tak...

      Delete
  28. Te ciasto jest genialne!!! Wyszło wilgotne i bardzo wysokie. Robiłam z truskawkami, wszyscy chcieli przepis:D Smakuje niemal jak drożdżowe:) Super "podróbka":)

    ReplyDelete
  29. DOBRY PRZEPIS I,DOBRZE SMAKUJE............

    ReplyDelete
  30. NA PEWNO SKORZYSTAM....

    ReplyDelete
  31. te ciasto jest przewspaniałe...wszyscy się dziwili, że nie ma w nim drożdży..jutro robię z borówkami amerykańskimi:)

    ReplyDelete
  32. Piekę takie samo ciacho,jest super.Zawsze wychodzi.

    ReplyDelete
  33. A ja upiekłam z wiśniami w cukrze,które miałam w słoiku.Był przepyszny

    ReplyDelete
  34. również chcę zrobić to ciasto, ale chciałam zrobić ze smażonymi jabłkami, niestety mam obawy czy się uda... :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jeśli jabłka są w formie musu, to może być on zbyt ciężki, ale gdybyś upiekła to daj znać jak wyszło:)

      Delete
  35. Dziękuje za odpowiedź :) tak są w formie musu i mam obawy czy nie wyjdzie zakalec :/ jeszcze pomyśle czy zrobić z tych jabłek czy z innych owoców :) pozdrawiam serdecznie. Izabela

    ReplyDelete
  36. mogę uzyć borówek amerykańskich ? :)

    ReplyDelete
  37. Pierwszy raz zrobiłam placek a`la drożdżowy i w końcu mi wyszedł!! :D
    I tak wszyscy mówią, że to drożdżowy ;P
    Dzięki wielkie za przepis! :)

    PS Bałam się strasznie, ale się udało ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że się udało, pozdrawiam:)

      Delete
  38. A czy wyjdzie z mrożonymi truskawkami? Albo z brzoskwiniami z puszki? Wolę się zapytać, żeby zakalec nie wyszedł...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myślę że powinien wyjść, trzeba tylko osączyć z płynów, robiłam z mrożonymi jagodami i było pyszne:)

      Delete
  39. Witam,upiekłam ten placek z poziomkami,wyszedł przepyszny.Córka jak go skosztowała,to zapytała czy to ten mój wynalazek.Miała na myśli "Maślany placek drożdzowy",bo ostatnio piekłam dwa razy pod rząd.Jest Pani moją najlepszą "Książką Kucharską".Po prostu Bestseller.Co bym tylko nie piekła z Pani przepisów,wszystko się udaje. Pozdrawiam serdecznie, i życzę miłych wakacji. Halina

    ReplyDelete
  40. odkad znalazlam ten przepis, przestalam szukac innych ciast z owocami. ten jest latwy, pyszny i mozna uzywac czego sie chce do niego. owoce, orzechy zmieszane z cukrem i cynamonem, bakalie. super przepis. Dziekuje

    ReplyDelete
    Replies
    1. To prawda, ciasto jest bardzo smaczne, dziękuję i pozdrawiam :))

      Delete
  41. Jakiej mąki i maślanki uzywasz?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mąki tortowej i maślanki np. Milko, pozdrawiam:)

      Delete
  42. Czy to ciasto maślankowe można zrobić z dżemem? Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myślę że tak, co prawda sama z dżemem nie robiłam ale sądzę że jak najbardziej można użyć dzem i będzie równie smaczne, pozdrawiam :)

      Delete
  43. Nie miałam maślanki dodałam kefir, blacha też była trochę większa 25x38cm. Wyszło świetnie - piekłam ponad 50minut z termoobiegiem. Wątpię by komu kolwiek udało się upiec je w zalecanych 30minutach, to stanowczo za mało! Może dlatego wychodzą niektórym zakalce. Jak dla mnie trzy podstawowe zasady by ciastko się udało (poza wspomnianym czasem pieczenia) składniki muszą być w temp. pokojowej (owoce też nie mogą być zimne), maślanki są różne niektóre jak woda - lepiej używać tych gęstych, i nie za dużo owoców! Ja dodałam może 200gram brzoskwiń.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję za uwagi, musze tylko dodać że piekarnik piekarnikowi nie jest równy, kazdy inaczej piecze - sama miałam 3 różne i w kazdym czas pieczenia był inny. Pozdrawiam serdecznie :)

      Delete
  44. Ją dzisiaj zrobię ale podwójną porcję

    ReplyDelete
  45. Pyszny musi być ten placek

    ReplyDelete
  46. Super przepis i absolutnie w moim guście;) Koniecznie muszę spróbować!

    ReplyDelete
  47. Apetycznie wyglada

    ReplyDelete
  48. Wygląda pycha, niestety świeże porzeczki znalazłęm tylko na https://smakoszyk.pl

    ReplyDelete
  49. Jaką objętość ma u Pani szklanka? Czy to ta tradycyjna czy z tych mniejszych?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stanndardowa - 250 ml, pozdrawiam 😊

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...