6/29/09
Bułka drożdżowa z maszyny do chleba
Bywa że nie mam czasu lub ochoty na dlugie stanie w kuchni, wtedy drożdżówka pieczona w maszynie do chleba jest dobrym rozwiazaniem.
Lubię eksperymentowac z przepisami na chlebki i ciasta z maszyny, choc wypieki z automatu nie należą do moich ulubionych.
Uważam jednak że niektóre są bardzo smaczne. Metodą prób i blędów doszlam do poniższego przepisu.
Bulka wychodzi mięciutka i puszysta, a smakiem niewiele odbiega od przygotowanej metoda tradycyjną i upieczonej w piekarniku. Nie wymaga przy tym prawie żadnej pracy...skladniki umiescic w pojemniku automatu, nastawic program i czekac, wykorzystując czas na inne sprawy...
BULKA DROŻDŻOWA Z RODZYNKAMI I ORZECHAMI
/pieczona w automacie do chleba//
400g maki pszennej np. tortowej
200ml mleka
1 jajko
70g masla stopionego
2 plaskie lyzeczki drożdzy instant
2 szczypty soli
5 lyzek cukru
3 lyzeczki cukru z prawdziwą wanilią
skórka otarta z 1/2 cytryny
1/3 szkl. rodzynek
1/3 szkl. orzechów wloskich
żóltko + 2 lyzki mleka - do smarowania
Do pojemnika maszyny do chleba wlac mleko, rozbeltane jajko, stopione maslo, sól i cukier z cukrem waniliowym. Na to wsypac mąkę i na wierzch rozsypac drożdże i skórkę z cytryny.
Maszynę do wypieku chleba nastawic na program 'szybki', stopień zrumienienia sredni, kategoria wagowa I.
Mozna po uslyszeniu sygnalu dźwiękowego wsypac rodzynki i orzechy.
Ja zazwyczaj wyjmuję szybko ciasto z maszyny (zamykając klapkę), usuwam jednoczesnie mieszadla i zagniatam z dodatkami. Wkladam do pojemnika automatu ciasto i zamykam maszynę.
Zapobiega to:
1/ zbytniemu rozdrobnieniu rodzynek przez mieszadla
2/ trudnosci w wyjęciu wypieku z pojemnika
3/ powstaniu dziur, które pozostawiają mieszadla
15 minut przed koncem programu posmarowac ciasto rozmąconym żóltkiem z mlekiem.
Z tego przepisu mozna oczywiscie upiec ciasto w piekarniku, wyrabiając ręcznie lub mikserem. Czas pieczenia wynosi wówczas ok. 35-40 min. w temp. 180stC.
Polecam!
Labels:
ciasta,
ciasta drożdżowe,
z maszyny
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kass, ta drożdżówka nic ,a nic nie przypomina tych z maszyny i to jest komplement dla drożdżówki :D
ReplyDeleteBardzo urodziwa
Oj, ja też czasem po prostu wlewam i wsypuję i już ;)
ReplyDeleteA ten przepis drukuję na najbliższe "brak ochoty na prace ręczne" ;))
Kass, szybki program to masz taki na półtora godziny?
ReplyDeletewypróbuję, bo jeszcze nie zaliczyłam żadnego słodkiego wypieku z mojej maszyny, a chałeczka wygląda zachęcająco..
ReplyDeletepieknie wyglada,maslelko do niej i szklanka mleka......:))
ReplyDeletemargot ona w smaku tez nie jest 'maszynowa'
ReplyDeleteMafilko ja mam program 'schnell' czyli 'szybko' i trwa 1godz.i 58 minut
reve82 spróbuj i napisz jak smakuje
Gosi@ tak z masełkiem i mlekiem alko kakaem najlepiej smakuje...
Ja włączyłam na szybki i tam było60 min nie doczytałam :( teraz dopiekam w piekarniku
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteKass, wygląda zachęcająco, bo nie przypomina wypieków z maszyny... Może to i dobrze mieć maszynę, by nas czasem wyręczyła? Sama nie wiem ;)
ReplyDeleteMasz racje, i ja czasami uzywam maszyny do wypieku, np. w bardzo upalne dni, choc oczywiscie wole wypieki z pieca rzecz jasna ;)
ReplyDeletePrzepis zanotuje i niebawem wyprobuje :)
Pozdrawiam!
Zazdroscze maszyny. Bardzo. Chociaz lubie wyrabiac ciasto to przyznam szczerze ze czasami bardzo by mi sie taka przydala :)))
ReplyDeleteA babka mega puszysta!
Buziaki :)
Witam :) zrobiłam!to mój pierwszy wypiek w maszynie!!jest bardzo smaczne. Dziękuję za przepis:)))
ReplyDeleteelfor
elfor - bardzo się cieszę, następne będą jeszcze smaczniejsze, pozdrawiam ciepło:)
ReplyDeletebardzo smaczne, smakuje jak chlebek turecki, tylko mi ciasto przypaliło się po bokach i od spodu, a program na 1h 20min. Może moja maszyna coś fiksuje
ReplyDeleteJa piekę na programie szybkim, który trwa prawie 2 godziny (mam automat na 2 mieszadła) i nigdy się nie przypala, nawet czasem dopiekam jeszcze 30 minut bo lubimy wypieczone, może rzeczywiście coś z maszyna nie tak...
Deletepozdrawiam:)
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteIt's an awesome article in support of all the online people; they will take benefit from it I am sure.
ReplyDeleteStop by my weblog - jobs online from home
This comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteWmaszynie od lat wyrabiam chleby,ciasta drożdżowe,ale piekę w piekarniku.Jest ona w mojej kuchni niezbędna.Tym razem też tak zrobię.Babka wygląda obłędnie.Pozdrawiam Alina
ReplyDeleteWow, wonderful blog layout! How long have you been blogging
ReplyDeletefor? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent,
as well as the content!
Also visit my weblog ... pirater un Compte facebook
Ja mam problem z automatem jest niemiecki a nie było instrukcji i nie wiem program; szybki '' kolor skórki '3' waga widoczna i tylko tyle serdecznie pozdrawiam .Cecylia.
ReplyDeleteRewelacyjny przepis, własnie dzisiaj upiekłam i czekałam aż wystygnie żeby pokroić i spróbować. Jest nie za słodkie jak dla mnie w sam raz, nie miałam orzechów dlatego dałam prawie szkalnkę rodzynek. Maszynę mam od trzech tygodni i eksperymentuje z nowymi przepisami z internetu ponieważ te załączone z maszyną są "nudne" i smakiem są bardzo podobne. Ważne ! Piekłam na programie "wypiekany szybko biały chleb" czas 2:50. Przepis wydrukowany i "zaksięgowany" Dzieki!
ReplyDeleteWitam, bardzo mnie cieszy że bułka Ci posmakowała, ja jutro z samego rana też zamierzam ją upiec bo u nas taki tropik że piekarnika włączać nie będe, pozdrawiam:)
DeleteSuper przepis ��
ReplyDeleteDziękuję, tez ją lubimy , pozdrawiam 😊
DeleteWłaśnie się wyrabia,tylko nastawiłam program 4 w tym z Silver Cresta na słodkie ciasta .mam nadzieję,że wyjdzie,bo od tygodnia mam ochotę na nią
ReplyDeleteSuper, mam nadzieję że wyjdzie i będzie smakował, pozdrawiam 😍
DeleteOd dawna poszukiwałam dobrego przepisu i w końcu znalazłam i wypróbowałam.Ten przepis nie jest dobry,on jest wspaniały.Dziękuję!
ReplyDeleteDziękuję, cieszę się że wyszła dobrze i smakuję. Pozdrawiam 😊
DeletePrzepis jest doskonały, ciasto wyszło puszyste, mięciutkie i pyszne w smaku. Dziękuję za wspaniały przepis 👏🍀 pozdrawiam
ReplyDeleteMiło mi że przypadł do gustu, pozdrawiam 😊
DeleteWitam, czy można mąkę pszenną zamienić na pełnoziarnistą lub owsianą, nie mogę białej zwykłej mąki
ReplyDeleteDzień dobry, nie piekłam tej drożdżówki z takiej mąki więc nie wiem, ale jeśli Pan/Pani piekła tradycyjnie drożdżówkę z innej mąki i wyszła to myślę że w maszynie także wyjdzie. Drożdżowe wypieki lubią mąki z glutenem , zatem trzeba wypróbować. Pozdrawiam 😀
DeleteMoże być mąka pełnoziarnista,owsiana, orkiszowa lecz różni się dodaniem innej ilości wody
DeleteWczoraj upiekłam ją z mąki pełnoziarnistej typ 1850, zamiast cukru dałam ksylitol, orzechów nie miałam, dałam pół szklanki rodzynek, wyszła super, już jej nie ma a dzieciaki chcą jeszcze 😊 w mojej wersji spokojnie mogą ją jeść osoby z cukrzycą
ReplyDeleteTo super, cieszę się że wyszła i smakowała. Pozdrawiam 😊
Deleteprzepis ma idealne proporcje do wypiekacza ale na szybkim procesie, u mnie 1godz. 40 min. wychodzi niedopieczony i musiałam dopiec w piekarniku. ciasto bardzo smaczne.
ReplyDeleteWypiekacze różnie pieką tak jak piekarniki, dziękuję i pozdrawiam :)
DeleteDziękuję pani bardzo za wspaniały przepis. Drożdżówka wyszła jak u babci”, przepyszna nawet sama czy z masełkiem. Dla kogoś kto mieszka w Ameryce i natknie się na przepis to polecam bo udany nawet z amerykańskimi składnikami. Nie miałam maki tortowej i użyłam pszennej zwykłej. Nastawiam na funkcję sweet i 1.5 lb.
ReplyDeleteCieszę się że upiekła się dobrze i smakowała, dziękuję i pozdrawiam 😊
Delete