Dziś coś na obiad lub ciepłą kolację. Ta zapiekanka należy do moich ulubionych.
Wiele lat temu przepis na nią znalazłam w kalendarzu ściennym, (takim z wyrywanymi kartkami) i od tamtego czasu panuje w mojej kuchni i zawsze jednakowo nas zachwyca. Niby nic w niej niezwykłego, składniki najprostsze z możliwych - a taka smaczna.
Najczęściej przygotowuję zapiekankę z morszczukiem lub dorszem, ale odpowiednia będzie tu także każda inna ryba morska. Radzę kupować filety świeże - o ile to możliwe - lub mrożone bez tzw glazury z lodu. Cena takiej ryby jest wyższa, lecz zapewniam, że w ogólnym rozrachunku nie wychodzi drożej niż ta z grubą warstwą lodu. Po rozmrożeniu kilograma ryby glazurowanej otrzymujemy ok 40 dag ryby, a po rozmrożeniu tej zwyczajnie mrożonej otrzymujemy ok 85-90 dag ryby!? Sami rozważycie co jest korzystniejsze...
ZAPIEKANKA MARYNARSKA
/na 4-6 osób/
* 500-600g ryby (morszczuk, mintaj, dorsz)
* 5 ziemniaków
* 3 marchewki
* 3 cebule
* mały seler
* olej roślinny do smażenia
* 2 łyżki koncentratu pomidorowego
* 3-4 ząbki czosnku
* sól, pieprz
Rybę przyprawić solą i pieprzem, oprószyć mąką (dosłownie oprószyć!) i obsmażyć na oleju przez 2-3 minuty z każdej strony.
Warzywa obrać i pokroić w słupki lub plasterki i obsmażyć aż lekko zmiękną - można zrobić to partiami.
Do śmietany dodać koncentrat pomidorowy, sól , pieprz, zmiażdżony czosnek i wymieszać.
Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć wymieszane warzywa a na wierzchu płaty podpieczonej ryby. Całość zalać sosem i ewentualnie udekorować serem mozzarella lub innym żółtym nadającym się do zapiekania.
Wstawić na 30-40 minut do piekarnika nagrzanego do 180stC.
Podawać posypane natką pietruszki lub koperkiem z dodatkiem surówki.
Smacznego !
*
Same wspaniałości w tej zapiekance:)
ReplyDeleteWspaniale wyglada ;)
ReplyDeleterobilam tylko raz w zyciu zapiekanke z ryby...ale twoj przepis Kasiu bardzo przypadl mi do gustu,wyglada bardzo apetycznie:)
ReplyDeleteMoje smaki! Ja rybę lubię najbardziej w takich zapiekankach:) I choć mieszkam nad morzem, to ryby jem bardzo rzadko ...
ReplyDeletePozdrawiam Kasiu!
KOneicznie muszę ją zrobić ...bo wygląda pysznie:)
ReplyDeleteaz mi slinka cieknie na takie jedzonko:)
ReplyDeleteto zdecydowanie coś dla mnie skoro z rybą:) pozdrawiam
ReplyDeletezapowiada sie doskonale, zapisuje i chetnie skorzystam.
ReplyDeleteWspaniała zapiekanka!
ReplyDeletePycha, zjadłabym teraz:)
Pozdrowienia Kass:*
A ja dzisiaj zrobiłam.
ReplyDeleteNie jest to moja pierwsza zapiekanka rybna ,ale zdecydowanie najlepsza.Ja dodałam jeszcze 4 gałązki selera naciowego(przegląd lodówki). Tak czy inaczej smakuje doskonale.Pozdrawiam
Jak miło, ze nie tylko mnie smakuje, z selerem naciowym zapiekanka na pewno zyskała, pozdrawiam:)
DeleteJa tez zrobilam pare dni temu i bardzo nam smakowala. Zdecydowanie do powtorzenia. Dzieki za przepis. Kiwi.
DeleteCzy warzywa trzeba koniecznie smażyć?
ReplyDeleteTak, surowe nie zapieką się tak szybko a dłuzszy czas sprawi, że ryba się rozpadnie... pozdrawiam:)
Delete