Przypomniałam sobie niedawno o przepisie na jabłecznik z bezą i kruszonką. Jest sporo wersji tego ciasta, różnią się proporcjami , nieznacznie składnikami, ale zasada jest zawsze ta sama:
Kruche ciasto, jabłka, beza i kruszonka.
Piekłam podobne ciasta wiele razy, i muszę przyznać, że bardzo je lubię. Zresztą nie tylko ja:)
Ten przepis znalazłam już dosyć dawno, na jakimś blogu (...niestety nie zapisałam i nie wiem na którym), a ponieważ rekomendowano jako najlepszy jabłecznik jaki blogerka jadła...
... to upiekłam!
Bardzo smaczny, delikatny, nie za słodki,po prostu rozpływający się w ustach... starczy pochwał?
Przepis w oryginale jest na większą blaszkę (25x38), ja upiekłam z połowy porcji w tortownicy o średnicy 22cm. Moja ingerencja dotyczyła poza tym ilości spulchniacza. Nie jestem fanką dodawania zbyt dużych ilości proszku do pieczenia lub drożdży. Pomimo ograniczenia tych środków, ciasta rosną i pieką się całkiem dobrze.
Podaję przepis za autorką na większą blaszkę:
JABŁECZNIK Z PIANKĄ I KRUSZONKĄ
ciasto:
* 3 szkl mąki
* 200g masła
* 5 żółtek
* 4 płaskie łyżki cukru
* cukier waniliowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 kg jabłek - 6 średnich
pianka:
* 5 białek
* 3/4 szkl cukru
* kisiel jasny (proszek) - cytrynowy, morelowy, ananasowy...
Zagnieść kruche ciasto, 1/3 zawinąć w folię i schować do zamrażalnika.
Jabłka obrać i pokroić w 8-ki.
Ubić pianę, na końcu wsypać cukier i suchy kisiel.
Blaszkę wysmarować masłem, wyłożyć ciastem (2/3), posypać bułką tartą i ułożyć na wierzchu jabłka.
Całość pokryć pianą a na to zetrzeć na tarce lub pokruszyć palcami schłodzoną resztę ciasta (1/3) .
Wstawić do nagrzanego do 190stC piekarnika na 45 minut - jeśli pieczemy w tortownicy z połowy porcji czas pieczenia skracamy o 10-15 minut.
Smacznego!
*
Piękne i pyszne to ciasto Kasiu!
ReplyDeleteJa nic nie piekłam na niedzielę, ale może w niedzielę coś upiekę ;)
Pozdrowienia :)
Majanko, myślę że cos chłopakom zrobisz:) pozdrawiam!
DeleteKasiu bardzo pyszne ciasto upieklas na niedziele.. u mnie tez bywalo ostatnio krucho- z roznymi owocami, z bezą lub bez ale kruche obowiazkowo...a jaki bedzie nastepny chlebek?
ReplyDeleteWidziałam u Ciebie Basiu pyszne ciacha, słonecznej niedzieli życzę:)
DeleteWahałam się przyznaję,jabłecznik? kołacz?:)U mnie wygrał kołacz ze śliwką:).
ReplyDeleteChleb ze szczypiorkiem wyśmienity z płatkami również
pozdrawiam
Iga a skąd Ty masz teraz sliwki?
DeleteJa upiekłam dzisiaj z kminkiem....
pozdrawiam:)
Z zamrażarki:)zawsze mam jakiś zapas zachomikowany:)
DeleteTeż miałam piec,ale postanowiłam przeczekać te burze!różne rzeczy się słyszało na temat ciasta drożdżowego i burzy
zapowiada się smacznie :)
ReplyDeletewspaniale wyglada i az zazdroszcze :)
ReplyDeletePozdrawiam cieplutko :)
Jakie piękne kolory wiosennych kwiatków;-))
ReplyDeleteA ja dziekuje za porady dotyczace pieczenia chleba. Od 20 lat nie mieszkam w Polsce i wlasnie polskiego chleba mi najbardziej brakuje. Dzieki Pani dzisiaj upieklam chleb na zakwasie i w garnku. Wysmienity. Nawet moj 18-letni syn sie nim zajadal. Pozdrawiam, Jagoda.
ReplyDeleteCieszę się że chleb wyszedł i smakował, u nas tez chleb ze sklepu już nie smakuje tak jak w moim dzieciństwie...dlatego zaczęłam piec w domu, a wszystko dzięki internetowi:) pozdrawiam i życzę samych pysznych chlebów:)
DeleteKasiu wspaniałe ciasto, uwielbiam wszystko co z jabłkami:) .... wielki buziak
ReplyDeleteWygląda apetycznie! Uwielbiam jabłka w cieście! :) PYCHA!
ReplyDeletezrobiłam i cała blacha poszla w jeden wieczór:)
ReplyDeleteBardzo fajny wpis. Pozdrawiam !
ReplyDelete