gry online

8/16/12

Ciasto z delikatną pianką - wersja jagodowa



Skoro  już jestem po urlopie, to zabieram się do pracy:)
Dzisiaj niezbyt się natrudzę, bowiem to ciasto czeka od lipca na wpis...

Patrzyłam, oglądałam je na wielu blogach, zastanawiałam się czy warto, w końcu upiekłam :)  Powstało jak wspomniałam -  jakiś czas temu, a że w międzyczasie wakacje wcisnęły się  bezczelnie w moje życie i nie pozwoliły się pochwalić - czynię to teraz.  W oryginale jest to ciasto z malinami, ale u mnie sprawdziło się doskonale z jagodami i borówką amerykańską.
Cóż powiedzieć... baaardzo smaczne, zapewniam że jest warte grzechu!
Delikatne, kruche, nie za słodkie, przyjemnie owocowe, doskonałe na podwieczorek w towarzystwie dobrej herbaty lub kawy.
Polecam!
Przepis cytuję w za Dorotą (*poniżej moje zmiany):


KRUCHE CIASTO Z MALINAMI I LEKKĄ BUDYNIOWĄ PIANKĄ 


Składniki na kruche ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka)
  • 250 g masła lub margaryny, zimnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 5 żółtek

Masło pokroić w kostkę, szybko zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta (można również składniki zmiksować w malakserze). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie, dodać 1 - 2 łyżki wody. Podzielić na 2 części - około 60% i 40%, każdą zawinąć w folię spożywczą, zamrozić. Tą czynność można zrobić dzień wcześniej.
Blachę o wymiarach 33 x 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta (60%), lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Podpiec na złoty kolor w temperaturze 190ºC przez około 20 minut. Odstawić do całkowitego wystudzenia.
Delikatna budyniowa pianka:
  • 5 białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Ponadto:
  • 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej)**
  • cukier puder do oprószenia


Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypywać proszek budyniowy, cały czas miksując, by dobrze się rozpuścił. Strużką wlewać olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony, zimny spód ciasta wyłożyć ubitą pianę. Wyrównać i układać gęsto maliny (otworkami do góry). Maliny łopatką lekko wepchnąć w pianę. Na wierzch zetrzeć resztę zamrożonego ciasta (40%).
 Piec w temperaturze 190ºC przez około 30 - 40 minut. Wyjąć, przestudzić, oprószyć cukrem pudrem.

*  Dałam  tylko1 łyżeczkę, jak dla mnie wystarczająca ilość.
** Użyłam świeże jagody i borówke amerykańską.

Smacznego!



*

Kleoma, lilie, agapant i floksy




21 comments:

  1. Witaj po urlopie.
    Ciasto wygląda znakomicie.Chętnie je na niedzielę upiekę, gdyż mam jeszcze w ogrodzie maliny.)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jest naprawdę bardo smaczne, nam bardzo smakowało, ostatnio piekłam też z malinami (jak w oryginale), polecam!

      Delete
  2. Musze wypróbować ale z malinami bo mam ich trochę na ogrodzie.Ciekawa jestem tej pianki no a jak Ty Kasiu polecasz to musi być dobry

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upiecz koniecznie, z malinami smakuje doskonale:)

      Delete
  3. Kasienko znam to ciasto doskonale, pieklam z roznymi owocami ale z jagodami akurat jeszcze nie..

    ReplyDelete
  4. Mam nadzieje, ze urlop sie udal :) To ciasto i mnie strasznie kusi... Wyglada naprawde pysznie :))

    Pozdrowienia.

    ReplyDelete
  5. Dziękuję, udał się:) a ciasto jest bardzo smaczne więc mozesz się skusić:))

    ReplyDelete
  6. Ja też w końcu wzięłam się za to ciasto. Część już się mrozi a jutro rano upiekę sobie z malinami. Z borówkami też z pewnością pyszne. Cudne zdjęcia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu dziękuje, no to masz jutro pyszne ciasto do kawy:))

      Delete
  7. To już wiem co upiekę w niedzielę na przyjęcia dla rodziny:))) Fajnie, że wróciłaś!

    ReplyDelete
  8. te zdjęcia są pełne lata i są piękne

    ReplyDelete
  9. Chętnie wypróbuję przpis. Tylko małe pytanko.Po nałożeniu piany i drugiej części ciasta ile należy piec?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonimowy w 190 stopniach C przez 30-40 minut. Pozwole sobie odpowiedzieć, bo przepis znam już prawie na pamięć:) Kasiu mam nadzieje, że sie nie pogniewasz za moje odpowiadanie:)

      Delete
    2. Ta Pani ma rację:)) Jolu jesteś nieoceniona, jak kopiowałam przepis skasowała mi sie ostatnia linijka:( ... gapa ze mnie, nie dopatrzyłam że jej brak... już uzupełniłam:)
      przepraszam i dziękuję za szybką reakcję, pozdrawiam:)

      Delete
  10. Znam to ciasto i ja Kasiu. Wypróbowałam je w różnych kombinacjach i zawsze jest przepyszne:)...teraz zaczęły się maliny to znów będę piekła:) pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jolu mnie najbardziej smakuje z malinami i wersja jagodowa, po prostu pyszne ciasto:)

      Delete
  11. od około roku korzystam skrycie z Twoich przepisów, czasami trochę je modyfikuję, odchudzam lub cukier zamieniam na fruktozę i tak też uczyniłam z tym przepisem zamiast cukru pudru dałam 1/3 szklanki fruktozy, polecam zwłąszcza tym, którzy walczą uparcie z cukrem. Pozdrawiam
    PS od niedawna przekonałam się że blogowanie jest cudowne i można popuścić trochę wodzę językowej fantazji :)

    ReplyDelete
  12. oj oczywiście przedobrzyłam toż to nie chodziło o cukier puder tylko o cukier zwykły HEHE

    ReplyDelete
  13. Wygląda bardzo smakowicie, a wersja z borówką amerykańską do mnie bardzo przemawia.

    ReplyDelete
  14. ciasto jest pyszne:)zamiast jagód dałam starte na tarce jabłka

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...