Okazuje się, że tzw ciasta zdrowe są bardzo smaczne a nie 'dziwne' (na co móglby wskazywać dobór składników:))
Oto przykład: szarlotka wynaleziona na blogu Patrycji - będącym zbiorem świetnych przepisów. Wspominałam o tym przy okazji Chlebka bananowego.
Ciasto z mąki orkiszowej razowej, słodkości nadaje mu syrop z agawy, z dodatkiem kurkumy i imbiru, a całość przygotowana zgodnie z zasadami Kuchni Pięciu Przemian (KPP). Dodam jeszcze, że choć mogłoby się wydawać nieco 'inne', to zapewniam - jest zupełnie 'normalne' i... po prostu pyszne! Lubiący słodsze wypieki moga oprószyć szarlotkę cukrem pudrem, ale i bez tego zabiegu smakuje wyśmienicie!
Polecam!
Przepis cytuję za Patrycją:
SZARLOTKA RAZOWA NA KRUCHYM SPODZIE
(przepis zgodny z KPP)
Spód:
150g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
szczypta kurkumy
75g zimnego masła, pokrojonego w kawałki
1 żółtko
55g syropu z agawy, fruktozy (lub cukru)
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta imbiru
szczypta soli
1 łyżeczka kwaśnej śmietany (opcjonalnie) Do mąki dodać kurkumę i wymieszać.
Dodać masło, i wymieszać by równomiernie pokryło się mąką. Dodać żółtko,agawę/ fruktozę (lub cukier) i ekstrakt z wanilii, wymieszać, dodać imbir, sól i ew. śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, uformować kulę, włożyć do plastikowej torebki i chłodzić w lodówce, przez ok. 30min.
Piekarnik nagrzać do 170st. Schłodzonym ciastem wyłożyć lekko natłuszczoną i wyłożoną pergaminem foremkę (użyłam foremki o śr. 24cm, ciastem wykleiłam też boki) i podpiec przez 15min.
Nadzienie:
1kg kwaskowych jabłek
2 łyżki masła
5 łyżek syropu z agawy, płynnego miodu (lub cukru)
2 goździki, utłuczone w moździerzu
1 czubata łyżeczka cynamonu
odrobinka soli
Jabłka zetrzeć na tarce w plasterki.
Na rozgrzaną patelnię wrzucić masło, gdy zacznie się topić dodać utłuczone w moździerzu goździki, odrobinkę soli i jabłka, wymieszać i dusić 2-3 min. Podlać kilkoma łyżkami wrzątku, wymieszać, dodać syrop/ miód (lub cukier) oraz cynamon, wymieszać i dusić do momentu aż jabłka zmiękną i prawie się rozpadną a sok odparuje. Odstawić.
Kruszonka:
55g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub zwykłej pszennej)
kurkumy na czubku noża
30g zimnego masła
25g fruktozy (lub cukru)
kilka kropli ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
2 łyżki płatków owsianych
odrobinka soli
Składniki kruszonki wymieszać w podanej kolejności, wyrabiać palcami, aż powstaną "okruszki"
Na podpieczony spód wyłożyć podduszone jabłka. Wierzch obsypać kruszonką.
Piec 40-45min w 165-170st.C. Jeśli wierzch zacznie się zbytnio przypiekać, przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
oooo, moje klimaty, muszę wypróbować
ReplyDeleteZachęcam bo ciasto jest baaardzo smaczne:)
DeletePrawdę mówiąc taka ilość masła pewnie nie jest zaliczana do najzdrowszych, ale wygląda tak pysznie, że pewnie ten fakt jednak zignoruje i upiekę kiedyś :)
ReplyDeleteKruche ciasto bez masła? ... poza tym 75g na całe ciasto to wcale nie taka zabójcza ilośc, pozdrawiam:)
Deletechyba nie 75g, bo jeszcze 30g do kruszonki i 2 łyżki do jabłek... Wychodzi jakieś 135g...
DeleteWłaśnie tak często ludzie nie zauważają, że jedzą więcej np. tłuszczu, niż im się wydaje...
Mając na myśli ciasto, a nie odchudzanie i dietetykę, to przepis super ;)
Pozdrawiam
Masz rację, w sumie jest więcej tłuszczu, myślałam o samym cieście... a jabłecznik jest naprawdę pyszny:) pozdrawiam!
DeleteSzarlotka to ten rodzaj wypieku, w którym, według mnie, nawet lepiej sprawdzają się mąki pełnoziarniste ze swoim charakterystycznym orzechowym posmakiem :) A przy okazji i zdrowsze :)
ReplyDeleteMasz rację, ja tez bardzo lubię takie kruche z razowej mąki...
DeleteDla mnie każda szarlotka to poemat Kasiu:) Pozdrawiam Kochana
ReplyDeleteNie wiem jak to się stało że przegapiłam ten przepis!!!słodko i zdrowo jak ja to lubię:)
ReplyDeletePychaaa ;))
ReplyDelete