gry online

11/22/13

Rolada drożdżowa z marcepanem i białym makiem




Na święta zawsze piekę makowce, bez nich nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. To jedno z moich ulubionych ciast świątecznych.  Muszę jednak przyznać, że rolada z nadzieniem z marcepanu i białego maku jest tez bardzo smaczna... i mam dylemat - czy upiec makowiec czy taką roladę... a może jedno i drugie?  
Polecam!




ROLADA MARCEPANOWO-MAKOWA
/2 rolady/

ciasto drożdżowe:
*  500g mąki pszennej typ 450
*  30 g świeżych drożdży (3 łyżeczki suszonych)
*  1,5 szkl letniego mleka
*  3 żółtka + 1 jajko
*  1/2 szkl cukru
*  2 łyżki cukru z wanilią lub 1 łyżka ekstraktu waniliowego
*  1/4 szkl oleju słonecznikowego
*  szczypta soli

nadzienie:
*  200 g maku białego + 1/2 litra mleka do zaparzania
*  300 g masy marcepanowej
*  1 łyżka ekstraktu migdałowego
*  2 łyżki śmietanki kremowe
*  1/4 szkl cukru pudru
*  2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
*  50 g migdałów - sparzonych, obranych i posiekanych

Mak zalać wrzącym mlekiem i pozostawić na 30-40 minut, mieszając co jakiś czas.  
Sparzyć migdały, obrać ze skórki i posiekać.  
Mak osączyć pozostawiając go na sicie przez godzinę.  Zmielić dwukrotnie w maszynce, zakładając sitko o małych oczkach.  Do maku dodać cukier puder, rozdrobnioną masę marcepanową, ekstrakt migdałowy i śmietankę.  Wszystko dobrze wymieszać, dosypać pod koniec migdały i skórkę pomarańczową.  Jeżeli masa jest zbyt twarda można dodać więcej śmietanki.  Schłodzić w lodówce.

Przygotować ciasto:
Mąkę wsypać do miski, zrobić w środku wgłębienie do którego pokruszyć drożdże i wlać 1/2 szkl mleka.  Zagarniając łyżką odrobinę mąki rozprowadzić drożdże.  Przykryć miskę ściereczką i odczekać 10 minut aż zaczną pracować.  Kiedy pojawią się bąbelki, można przystąpić do wyrabiania ciasta.  Wsypać cukier i cukier z wanilią, dodać sól i roztrzepane rózgą jajko z żółtkami.  Wyrobić aż ciasto będzie elastyczne, dodać olej i wyrabiać jeszcze kilka minut.  Ciasto powinno być gładkie i nie lepić się do rąk.  Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40-60 minut.
Wyjąć masę makową z lodówki i ogrzać, pozostawiając w temperaturze pokojowej na czas wyrastania ciasta.
Podzielić ciasto na pół, każdą część rozwałkować na prostokąt 30x30 cm, posmarować roztrzepanym białkiem.  Rozłożyć nadzienie i rozsmarować równomiernie.  Zwinąć rolady, zlepić koniec ciasta palcami.  Ułożyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub długich keksówek.  Przykryć ściereczką na 30-40 minut do napuszenia.  W tym czasie nagrzać piekarnik do 175stC.  Przed włożeniem do pieca naciąć od góry w kilku miejscach lub nakłuć patyczkiem.  Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić na 40 minut do upieczenia. Po 20 minutach odwrócić blaszkę.
Wyjąć, ostudzić i polukrować.
Smacznego!


*


18 comments:

  1. No taki makowiec, to ja bym zjadla, z checią! tym bardziej, że nie jadłam białego maku... Tradycyjne makowce mogłyby w zasadzie dla mnie nie istniec, choc nie jestem ich zdeklarowanym wrogiem;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biały mak ma inny smak nić niebieski, jest delikatny i z marcepanem bardzo dobrze współgra:)

      Delete
  2. ooo! oryginalna wersja makowca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To taki 'makowiec' dla nielubiących maku:)

      Delete
  3. Baaardzo ładna, a skąd biały mak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biały mak kupiłam tu:
      http://allegro.pl/mak-bialy-500g-super-smak-kurier-13zl-gratis-i3725289412.html

      Delete
  4. Ależ to musiało być pyszne... Fantastyczna alternatywa dla tradycyjnego makowca :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dla lubiących marcepan to jest rzeczywiście pyszne:)

      Delete
  5. Piękne rolady i jak smakowicie wyglądają. Tez sobie nie wyobrażam Bożego Narodzenia bez nich, a piekę z masą makową i orzechową.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Z orzechami tez robię, ale trochę inną:)

      Delete
  6. Zapomniałam zupełnie kupić mak,ale jeszcze zdążę:)
    Dziękuję za przypomnienie Kass

    ReplyDelete
  7. Kass, ona wygląda obłędnie! Oblizuję się.

    ReplyDelete
  8. uwielbiam, ja robiłam dokładnie z tego na rogale przepisu, a twój Kasiu ciut łatwiejszy i mniej pracochłonny mi się wydaje , a pewnie tak samo pyszny i piękne jeszcze są

    ReplyDelete
  9. Bardzo fajna ta rolada Kasiu:) ... ale chyba jednak zwykły makowiec u mnie by wygrał ... mam tutaj na myśli preferencje smakowe całej rodzinki:) pozdrawiam ciepło

    ReplyDelete
  10. piękny zakrętas i idealny na ten czas :)

    ReplyDelete
  11. Kasiu, ze tak powiem: podoba mi sie Twoj dylemaT :) Miewalam podobny i od lat pieczemy z Mama i makowiec i strucle z czekolada o ktorej tez zamierzam niedlugo napisac. Teraz tak sobie mysle, ze upiekla bym trzecia: taka jak Twoja z orzechami :) Sciskam!

    ReplyDelete
  12. ale extra pomysl i wykonanie :) super ta rolada jest, bardzo mi sie podoba i jako, ze pieke ciasta na wyjazd swiateczny do Pl, to bardzo powaznie wezme go pod uwage ;)
    Usciaki

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...