Powrót do kuchni zaczynam od (nie mojego autorstwa) przepisu na pyszne, letnie placuszki. W sezonie jagodowym, nie można ich nie zrobić, są szybkie w przygotowaniu i jeszcze szybsze w jedzeniu. Mięciutkie, puszyste, świetne na podwieczorek, śniadanie albo letni obiad.
Przepis zaczerpnęłam z bloga Malwiny, poza dodaniem szczypty soli nic nie zmieniałam, bo i po co, skoro wyszły bardzo smaczne.
Polecam , róbcie póki są jagody!
Polecam , róbcie póki są jagody!
PLACUSZKI JOGURTOWE Z JAGODAMI
/ proporcja na 10-12 placuszków/
* 1 szkl mąki pszennej
* 1 i 1.4 szkl jogurtu naturalnego
* 1 jajko
* 1 łyżka oleju lub stopionego masła
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cukru
* szczypta soli
* ok 1/2 szkl jagód
Do miski wlać jogurt, dodać jajko, olej i roztrzepać aby wszystko się połączyło. Wsypać mąkę, proszek, cukier i sól - wymieszać, odstawić na 15-20 minut. Na końcu dodać jagody i delikatnie połączyć.
Rozgrzać patelnię, wlać olej i kłaść po łyżce ciasta, delikatnie rozpłaszczając ciasto. Smażyć na niewielkim ogniu kilka minut do zrumienienia, przewrócić na drugą stronę i dopiec. Zdjąć z patelni, ułożyć na ręczniku papierowym do osączenia z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub podać z łyżką słodkiej śmietanki. Smacznego!
fajny podwieczorek....
ReplyDeletezałączam wieczorne pozdrowienia....
Również pozdrawiam:)
DeleteMi z jagodami to bardzo wszystko smakuje: pierogi, jagodzianki i placki pewnie też Jak dobrze Ciebie Kasiu widzieć *
ReplyDeleteJa też z jagodami lubię wszystko a jagodzianki i pierogi to mogę codziennie jeść :) Alu mnie też jest miło tu być, zwłaszcza kiedy mili ludzie napiszą takie miłe słowa :)
DeleteCudowne są! Placuszki i jagody - pyszna sprawa. :)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie :)
Madziu placuszki są pyszne, pozdrawiam:)
DeleteWygląda smacznie :)
ReplyDelete...i są smaczne :)
DeleteZ jagodami wszystko jest pyszne:) Buziaki Kasiu:)
ReplyDelete