...można zacząć świętowanie:)
Rogale piekę tradycyjnie z przepisu niezawodnej Bajaderki (klik - TU). Najważniejszy jest mak, oczywiście biały, oprócz tego migdały i marcepan, dużo masła i jeszcze więcej pracy. Zachodu przy nich jest sporo - trzeba zarezerwować czas na przygotowanie ciasta, potem nadzienia, leżakowanie w lodówce i w końcu pieczenie. Najlepiej rozłożyć pracę na dwa dni - w przeddzień pieczenia przygotować ciasto i farsz z maku. Następnego dnia uformować rogale, upiec, polukrować no i jeść! Cała ta celebra - podobnie jak przy pieczeniu chleba - jest niezwykle wciągająca i dająca dużo satysfakcji. Raz w roku można się poświęcić, naprawdę warto, rogale są pyszne, polecam!
Podziwiam Cię, jesteś niesamowita! Ja swoje rogale kupiłam w cukierni...
ReplyDeleteJak w starym dowcipie: można tak albo tak :) pozdrawiam!
DeleteKiedys w końcu upiekę:) .... a tymczasem pomażę i pooglądam Twoje:) .... i wierz mi Kasiu, że gdybym nie musiała ogarnąć swojej chorej ferajny to już bym w pociagu siedziała:)
ReplyDeleteSzkoda, ale może innym razem, buziaki i zdrowiejcie:)
Delete