Ciasto drożdżowe z mlekiem ryżowym i olejem rzepakowym. Brzmi dziwnie ale smakuje naprawdę wspaniale. Upiekłam w prostrokątnej blasze, na wierzchu rabarbar i kruszonka. Kruszonka też nietypowa - bez masła, z olejem kokosowym i dodatkiem mąki owsianej.
Z tego przepisu można też upiec drożdżówkę w keksówce (np z rodzynkami i skórką pomarańczową) albo bułeczki (np z truskawkami) 😊
Ciasto jest naprawdę bardzo smaczne, polecane zwłaszcza osobom unikających laktozy ale nie tylko.
Przepis powstał na bazie zwykłego ciasta drożdżowego (np takiego - klik lub tego-klik) zamieniając proporcjonalnie mleko na mleko ryżowe i masło na olej roślinny. Tak samo postępujemy z kruszonką czyli zastępujemy masło olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym (zwykle dodaję słonecznikowy lub rzepakowy). Dodatkowo część mąki zastąpiłam owsianą , co sprawiło że kruszonka jest delikatniejsza. Polecam!
Przepis powstał na bazie zwykłego ciasta drożdżowego (np takiego - klik lub tego-klik) zamieniając proporcjonalnie mleko na mleko ryżowe i masło na olej roślinny. Tak samo postępujemy z kruszonką czyli zastępujemy masło olejem kokosowym lub innym olejem roślinnym (zwykle dodaję słonecznikowy lub rzepakowy). Dodatkowo część mąki zastąpiłam owsianą , co sprawiło że kruszonka jest delikatniejsza. Polecam!
(tu drożdżówka bezlaktozowa, bez dodatków)
*
...i trochę ogrodu, który teraz jest najpiękniejszy bo kwitną róże 😊
Uwielbiam drożdżówki i tez podmieniam mleko krowie na roślinne
ReplyDeleteAle i kwiaty cudne
To piękna pora, uwielbiam :):)
ReplyDelete