Nareszcie są morele! Nasze rodzime są soczyste, słodkie i pyszne. Jak dla mnie to jedne z najsmaczniejszych owoców, zaraz po truskawkach i tuż przed jabłkami. Jest wiele innych owoców jak : maliny, porzeczki, czereśnie, śliwki itd. Ale morele są wyjatkowe, mają wyjątkowy smak i pewną... powiedziałabym elegancję. Nie wiem dlaczego, ale kojarzą mi się ze słonecznym i gorącym latem. Ciasta z morelami smakują wybornie, choćby takie najprostsze, analogiczne jak to z truskawkami - klik.
Pieczcie póki są morele! Z małym dodatkiem bitej śmietany to już nie ciasto a poezja 😊
Polecam!
ŁATWE CIASTO UCIERANE Z MORELAMI
/tortownica o śr. 27cm/
* 6 jaj
* 1/2 szkl oleju roślinnego
* 3/4 szkl cukru
* 1 i 1/2 szkl mąki toetowej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* skórka otarta z cytryny
* ok 10 -12 moreli
Morele umyc, przepołowić każdą i usunąć pestki. Jesli morele sa duże, każdą połówkę przekroić na pół.
Ubić białka z połową cukru. W drugiej misce zmiksować żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, po czym dalej ucierać dolewając olej. Do żółtek przełożyć kilka łyżek piany z białek i wymieszać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Na końcu dodać pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem dno i boki formy i obsypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto, wyrównać i poukładać promieniście cząstki owoców skórką do dołu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189stC na ok 30-40 minut aż wkłuty patyczek będzie suchy.
Wyjąć na kratkę i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ŁATWE CIASTO UCIERANE Z MORELAMI
/tortownica o śr. 27cm/
* 6 jaj
* 1/2 szkl oleju roślinnego
* 3/4 szkl cukru
* 1 i 1/2 szkl mąki toetowej
* 2 łyzki mąki ziemniaczanej
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cukru waniliowego
* skórka otarta z cytryny
* ok 10 -12 moreli
Morele umyc, przepołowić każdą i usunąć pestki. Jesli morele sa duże, każdą połówkę przekroić na pół.
Ubić białka z połową cukru. W drugiej misce zmiksować żółtka z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym, po czym dalej ucierać dolewając olej. Do żółtek przełożyć kilka łyżek piany z białek i wymieszać. Dodać przesiane mąki i proszek do pieczenia, oraz otartą skórkę z cytryny, wymieszać. Na końcu dodać pianę i delikatnie połączyć z ciastem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Posmarować masłem dno i boki formy i obsypać bułką tartą.
Przełożyć ciasto, wyrównać i poukładać promieniście cząstki owoców skórką do dołu.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 189stC na ok 30-40 minut aż wkłuty patyczek będzie suchy.
Wyjąć na kratkę i wystudzić. Można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
hemantus
hortensje
floksy i malwy
róża
róża
ogórecznik
Wspaniałe ciasto z moimi ulubionymi owocami!
ReplyDeletePozdrawiam
mniam! Małżon mój uwielbia takie ciasta ucierane :) zapisuje więc przepis :)
ReplyDeletepozdrawiam cieplutko!
Ciasto fajne, ale te fotki kwiatków na dole bardzo mnie urzekły :)
ReplyDeleteSuper ! Wygląda pysznie takie ciasto. Muszę zrobić bo nie jest trudne do wykonania i zobaczymy co z tego wyjdzie ;)
ReplyDelete