Obok zielonego tortu uczestniczyły w pierwszych urodzinach naszej kochanej Gwiazdy.
Kruche, ładne i smaczne. Ciasteczka ślimaczki.
Polecam!
DWUKOLOROWE KRUCHE ŚLIMACZKI
* 1 i 1/2 szkl mąki tortowej
* 1 i 1/2 szkl mąki krupczatki
* 125 g masła
* 125 g margaryny (palma, Kasia)
* 1 jajko
* 1 żółtko
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* 1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
* 4 łyżki cukru drobnego
* 1 cukier waniliowy
* 1 i 1/2 łyżki kakao
Do mąki włożyć zimny tłuszcz pokrojony na kawałki i posiekać siekaczką lub nożem. Dodać resztę składników (oprócz kakao!) i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na dwie części.
Jedną połowę ciasta zagnieść z kakao aż składniki dobrze się połączą.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny a najlepiej na noc.
Wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować obie części na podobne prostokąty o szer ok 15 cm.
Ułożyć jeden placek na drugim i razem wałkiem 'zlepić'. Zwinąć krótszym bokiem w rulon, lekko zrolować ręką aby dobrze się zlepiły. Ostrym nożem pokroić na plastry o szer ok 5-7 mm.
Układać na blasze wyłożonej papierem, dociskająć i lekko spłaszczając każdy ślimaczek.
Piec w temp 190stC przez ok 12 minut.
Smacznego!
*
wyglądają uroczo :)
ReplyDeleteCudne ( i to zielone ciacho też mi się bardzo widzi)
ReplyDeleteZielony torcik robiłampo po raz pierwszy, ciekawie wyglada i jest bardzo smzczny :)
DeleteProsze o zdjecie rocznej gwiazdeczki
ReplyDeletexd
ReplyDeleteZdobyłaś moje serce tym przepisem! <3 Kocham wręcz kruche ciasteczka i tym podobne wypieki, ale w takiej wariacji smakują mi aktualnie najbardziej. I chyba będzie ciężko znaleźć coś co przebije twoje ślimaczki.
ReplyDeleteA co myślisz o dodaniu do nich jakichś owoców ? Miałoby to sens ? Pozdrawiam gorąco i czekam na kolejne przepisy :)
Dziekuję za miły komentarz:)
DeleteCo do pytania o dodatek owoców to nie bardzo wiem o co Ci chodzi... czy o dodatek do samego ciasta (wtedy chyba suszone), czy o świeże, które można jeść z ciasteczkami? Ja do kruchych ciastek nie dodaję nic chyba że robię kruche ciasto z owocami i np kruszonką albo kruchy spód do tortu czy sernika z owocami. Pozdrawiam:)
Te Twoje ślimaczki to idealne na deser są. Jestem zachwycona, wczoraj zrobiłam je dla swojej rodziny i wszyscy byli zadowoleni, zasmakowało im to jak chyba nic innego w ostatnim czasie. Dzięki za przepis, miłego dnia!
ReplyDeleteBardzo proszę, miło że smakowały, pozdrawiam:)
Delete