gry online

5/2/18

Kruche ślimaczki



Obok zielonego tortu uczestniczyły w pierwszych urodzinach naszej kochanej Gwiazdy.
Kruche, ładne i smaczne. Ciasteczka ślimaczki.
Polecam!





DWUKOLOROWE KRUCHE ŚLIMACZKI

*  1 i 1/2  szkl mąki tortowej
*  1 i 1/2  szkl mąki krupczatki
*  125 g masła
*  125 g margaryny (palma, Kasia)
*  1 jajko
*  1 żółtko
*  2 łyżki kwaśnej śmietany
*  1 i 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
*  4 łyżki cukru drobnego
*  1 cukier waniliowy

*  1 i 1/2 łyżki kakao


Do mąki włożyć zimny tłuszcz  pokrojony na kawałki i posiekać siekaczką lub nożem.  Dodać resztę składników (oprócz kakao!) i szybko wyrobić.  Podzielić ciasto na dwie części.
Jedną połowę ciasta zagnieść z kakao aż składniki dobrze się połączą.
Oba ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na conajmniej 2 godziny a najlepiej na noc.
Wyjąć schłodzone ciasto i rozwałkować obie części na podobne prostokąty o szer ok 15 cm.
Ułożyć jeden placek na drugim i razem wałkiem 'zlepić'.  Zwinąć krótszym bokiem w rulon, lekko zrolować ręką aby dobrze się zlepiły.  Ostrym nożem pokroić na plastry o szer ok 5-7 mm.
Układać na blasze wyłożonej papierem, dociskająć i lekko spłaszczając każdy ślimaczek.
Piec w temp 190stC przez ok 12 minut.
Smacznego!



*


9 comments:

  1. Cudne ( i to zielone ciacho też mi się bardzo widzi)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zielony torcik robiłampo po raz pierwszy, ciekawie wyglada i jest bardzo smzczny :)

      Delete
  2. Prosze o zdjecie rocznej gwiazdeczki

    ReplyDelete
  3. Zdobyłaś moje serce tym przepisem! <3 Kocham wręcz kruche ciasteczka i tym podobne wypieki, ale w takiej wariacji smakują mi aktualnie najbardziej. I chyba będzie ciężko znaleźć coś co przebije twoje ślimaczki.
    A co myślisz o dodaniu do nich jakichś owoców ? Miałoby to sens ? Pozdrawiam gorąco i czekam na kolejne przepisy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuję za miły komentarz:)
      Co do pytania o dodatek owoców to nie bardzo wiem o co Ci chodzi... czy o dodatek do samego ciasta (wtedy chyba suszone), czy o świeże, które można jeść z ciasteczkami? Ja do kruchych ciastek nie dodaję nic chyba że robię kruche ciasto z owocami i np kruszonką albo kruchy spód do tortu czy sernika z owocami. Pozdrawiam:)

      Delete
  4. Te Twoje ślimaczki to idealne na deser są. Jestem zachwycona, wczoraj zrobiłam je dla swojej rodziny i wszyscy byli zadowoleni, zasmakowało im to jak chyba nic innego w ostatnim czasie. Dzięki za przepis, miłego dnia!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo proszę, miło że smakowały, pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...