10/18/08
Ciasto z mąki żytniej razowej ze sliwkami - dietetyczne
Kolejne ciasto dietetyczne, bez cukru i bez maki pszennej. Mąka żytnia razowa nadaje mu inny wymiar smaku, jakiego w ciescie zazwyczaj się nie spotyka...nie znaczy że smak tego ciasta rozczarowuje...nie, jest po prostu inny...
Można upiec również z innymi owocami np. jablkami, brzoskwiniami...
CIASTO Z MĄKI ŻYTNIEJ RAZOWEJ ZE SLIWKAMI
* 1/2 szkl. mąki zytniej razowej
* 4 jaja
* 3 łyzki oleju ryżowego lub innego
* 6 tabl. słodzika (zmiażdżone i rozpuszczone w małej ilości wody)***
* 1 łyżeczka pr. do pieczenia
*2 łyzeczki cynamonu lub startej skórki z cytryny
* sezam lub posiekane orzechy (słonecznik)
* owoce sezonowe (wiśnie, jabłka, śliwki...)
Ubić białka. W osobnej misce zmiksować żółtka , dodać powoli mąkę, proszek, miksując dalej dodać olej, cynamon i rozpuszczony słodzik. Wymieszać delikatnie z pianą i przełozyć do małej tortownicy wysmarowanej i wysypanej sezamem. Na wierzchu ułozyć owoce i posypać sezamem lub slonecznikiem. Wstawić do upieczenia na ok 30 min. w temp. 160 st C.
*** W sprzedaży jest słodzik w proszku do wypieków - TEN- Sussina gold , lepiej taki właśnie użyć.
Labels:
ciasta,
ciasta ucierane,
dietetycznie
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Hm ,ciekawy ten przepis ,mam tylko pytanie czy można użyć zamiast słodzika cukier ,miód czy np syrop klonowy?
ReplyDeleteOczywiście że mozna posłodzić "normalnie", wtedy ciasto zyskuje na smaku, ale ten przepis powstał z potrzeby upieczenia ciasta bez cukru, maki pszennej i drożdży...i powstała właśnie taka kombinacja...pozdrawiam.
ReplyDeleteJutro upiekę ten właśnie placek na święta. Będzie to mój pierwszy stricte zdrowotny wypiek :) Dziękuję bardzo za zamieszczenie świetnego przepisu! W ogóle cały dział produktów dietetycznych jest świetny, zamierzam wypróbować jeszcze muffinki i może w przyszłości pierogi żytnie. POzdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt! Magda W.
ReplyDeletewcześniej wypróbowałam podane tutaj dietetyczne ciasto czekoladowe i było super ale to jakoś dziwne wyszło. Już wydało mi się podejrzane gdy rozrabiałam składniki bo ciasto było strasznie gęste. Po upieczeniu trochę przypominało chleb. Generalnie troszkę dziwne. Nie przypadło mi do gustu w przeciwieństwie do tego czekoladowego. Zamierzam jeszcze spróbować dietetycznych muffin czekoladowych również tutaj podanych
ReplyDeleteanonimowy - jesli było zbyt gęste ciasto to trzeba było dodać odrobinę wody...mąka ma rózną absorbcję płynów, czasem potrzeba ich dodać... ja piekłam wiele razy to ciasto i wychodziło bardzo smaczne, choć inne:)
ReplyDeletepozdrawiam!
ale ja nie jestem pewna czy mozna uzywac slodzika do wypiekow, z tego co kojarze mozna uzywac go tylko do slodzenia potraw do ograniczonej temperatury, powyzej 100st C moze z nim sie cos dziac.. mozliwe..
ReplyDeleteAnonimowy - mozna używać, kiedy pisałam ten post i 'kombinowałam' przepisy na coś słodkiego w diecie, nie wiedziałam że jest specjalny słodzik do wypieków o taki:
ReplyDeletehttp://vitalia.pl/index.php/mid/25/fid/201/odchudzanie/diety/forum/17/topicid/92568/page/0
teraz taki używam, pozdrawiam:)
Może lepiej słodzik zastąpić fruktozą?
ReplyDeleteMoże i lepiej ale nia dla tych, którzy nie powinni jeść cukru np. przy diecie przeciwgrzybiczej...pozdrawiam:)
ReplyDeletesuper przepis;) na pewno wypróbuje w najbliższych dniach;) od dawna poszukuję jakiś fajnych przepisów na ciasta;) esksta blog;)
ReplyDeleteCiasto pycha, ale mam jeden problem: ciasto szybko rośnie,ale po wyjęciu z piekarnika kurczy się (dosłownie: kurczy się,bo nie tylko trochę opada,ale też znacząco zmniejsza mu się średnica - piekę w okrągłej foremce)
ReplyDeleteRobię wszystko jak w przepisie, używam mąki żytniej 750, piekę w piekarniku. Czemu tak się dzieje ?
Szczerze mówiąc nie wiem, rzeczywiście trochę 'maleje' ale mi raczej nie opada. Mąka zytnia jest ciężka, może to jest przyczyna, spróbuj po upieceniu pozostawić je w piekarniku na 10 minut i dopiero potem wjąć.
Delete...acha i spróbuj jeszcze nie smarować brzegów formy tylko dno - tak jak robimy przy biszkoptach, które także się kurczą po upieczeniu.
DeleteCzy jeśli nie wysmaruje brzegów to ciasto nie przylgnie/ przypali się? Nie muszę wyłożyć go np. papierem do pieczenia? Dotychczas piekłam ciasto z powyższego przepisu właśnie smarując boki masłem i oprószając je mąką. PS. Wiem,że dużo pytań, ale muszę się przyznać,że nie mam doświadczenia w pieczeniu biszkoptu,a to ciasto jest tak pyszne (nawet jak się skurczy ;) ),że zależy mi żeby wyszło dobrze :)
DeleteDziękuję za odpowiedzi - zrobiłam tak jak pisałaś ,wyszło ok i nic nie opadło ani się nie skurczyło :)
ReplyDelete