gry online

5/5/09

Weekendowa piekarnia #30 - Zaproszenie

Zapraszam do wspólnego pieczenia w ten weekend!
Przypadło mi w udziale prowadzić tą edycję, z czego bardzo się ucieszyłam.
Wybrałam dwa chleby dość odmienne w smaku i przygotowaniu, oba wielokrotnie wypróbowane.



Włoska focaccia, o trochę zmienionej procedurze przygotowania, ciasto dłużej wyrasta i jest 'maltretowane' przez dwukrotne składanie. Dłuższy czas fermentacji sprawia że po upieczeniu focaccia jest bardziej porowata.
Przepis zaczerpnięty z książki 'Kuchnia włoska', trochę przeze mnie zmodyfikowany.

FOCACCIA Z OLIWKAMI I ROZMARYNEM
/focaccia all'olio al rosmarino/

15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 filiżanka ciepłej wody /200ml/
3 1/4 filiżanki mąki pszennej /dałam typ 650/
1 łyżeczka drobnej soli
3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine

oliwki zielone lub czarne
rozmaryn
oliwa do posmarowania

Rozdrobnić drożdże, rozpuścić w wodzie, dodać cukier i poczekać aż lekko zaczną się pienić. Do miski wsypać mąkę, dodać drożdże i resztę składników. Wyrobić ciasto ręcznie ok. 7-10 minut. Uformować kulę, lekko naoliwić, włożyć do miski i przykryć.
Pozostawić w cieple do wyrośnięcia na 2,5 godziny. W międzyczasie 2 razy odgazować i złożyć. Wyjąć ciasto na blat,krótko wyrobić i rozciągnąć na placek o grubości 2 cm.
Obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Po 1/2 godz palcami zrobić wgłębienia, posmarować oliwą, w dziurki wsypać tymianek i włożyć oliwki. Jak podrośnie wstawić do nagrzanego pieca do 200stC, na ok.20 min.
Uwaga :
1/ można piec na blasze (wtedy do ostatniego rośnięcia wyłożyć bezpośrednio na blachę lekko posmarowaną oliwą.
2/ jeżeli pieczemy na kamieniu, rozgrzać go ok.1 godz przed pieczeniem, wtedy pozostawić do rośnięcia na blacie lub stolnicy lekko podsypując mąka.



Druga propozycja to chleb razowy na zakwasie: żytnio-pszenny ze słonecznikiem - należy do moich ulubionych. Jest prosty w przygotowaniu, jeśli zakwas jest aktywny czyli wcześniej 'podkarmiony', nie sprawia kłopotu.

CHLEB RAZOWY PSZENNO-ŻYTNI ZE SŁONECZNIKIEM

Wieczorem, w przeddzień pieczenia:

* 100g zakwasu żytniego (najlepiej z mąki żytniej razowej)
* 100g mąki pszennej razowej
* 200g mąki żytniej razowej
* 130g letniej woda

Wszystko wymieszać łyżką, dodając tyle wody aby utworzyła się miękka masa. Przykryć i pozostawić na noc w temp. pokojowej.

Na drugi dzień rano dodać:

* 180g mąki pszennej razowej
* 200g mąki żytniej razowej
* 1,5 łyżeczki soli
* 1 łyżka kminku lekko roztłuczonego w moździerzu
* 100g nasion słonecznika
* letnia woda

Wszystko razem wymieszać, dodając wody tyle aby powstało miękkie lecz nie luźne ciasto. Ma się lekko mieszać ale nie rozpływać.Pozostawić na 10 minut aby odpoczęło i przełożyć do naoliwionej (można wysypać otrębami) dłuższej keksówki lub dwóch małych. Przykryć naoliwiona folią i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 2,5 godz). Ma podrosnąć o ok 70% objętości. Posmarować wierzch chlebków roztrzepanym jajkiem, posypać ziarenkami słonecznika i po wierzchu posmarować ponownie przyklejając ziarenka do chleba.
Piekarnik nagrzać do 250stC. Wstawić chleb i obniżyć temp. do 220stC.
Piec ok 1 godz. Wyłączyć i pozostawić chwilę w piekarniku. Chleb ma być ciemno brązowy, dobrze wypieczony. Wyjąć na kratkę i ostudzić. Kroić po całkowitym wystudzeniu, najlepiej na drugi dzień.


41 comments:

  1. oj dołączam się :)))) chlebek z oliwkami będzie mój ;)

    ReplyDelete
  2. Bardzo chciałabym spróbować według tego drugiego przepisu - czy dobrze wyczytałam, że tutaj nie trzeba nic ręcznie wyrabiać? wystarczy mieszanie?

    ReplyDelete
  3. I ja piszę się na oba!

    ReplyDelete
  4. Kass, swietny wybor! Mam nadzieje, ze uda mi sie przylaczyc... Jesli tak, to bedzie ten pszenno-zytni :)

    ReplyDelete
  5. Bardzo mi się podobaja obydwie propozycje. Nie wiem co mam wybrać ! ;))
    Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  6. Ze słonecznikiem na bank :-)
    Z oliwkami jak bogi dadzą ;)

    ReplyDelete
  7. Fajnie że będziecie piekły, mam nadzieję że się wszystkim udadzą...
    Pela...tak, wystarczy dobrze wymieszać aż połączą się składniki...

    ReplyDelete
  8. Kass świetne propozycje i co tutaj wybrać?;)

    ReplyDelete
  9. Piszę się! :-)

    Czy proporcje chleba ze słonecznikiem są na dwa bochenki? :o)

    Na focaccie zamierzałam się nie raz, nie dwa. Tym razem wygram!:)

    ReplyDelete
  10. agatka...na jeden większy lub dwa małe.

    ReplyDelete
  11. Ten słonecznikowy jest bardzo zachęcający - chyba upiekę dwa bochenki. A do tego ta focaccia - rewelacja!

    ReplyDelete
  12. Kass, upiekę ten ze słonecznikiem! Wygląda pysznie:)

    ReplyDelete
  13. Kuba...nareszcie piekarz! cieszę się bo tu same piekarki...

    ReplyDelete
  14. Oba nęcą! Jeśli tylko kupię rozmaryn, bo już prawie cały zniknął z doniczki i nie odrasta - to upiekę jeden i drugi chleb :)

    ReplyDelete
  15. Kass, och jaki doskonaly wybor, nic tylko sie dolaczyc :-)

    ReplyDelete
  16. Ja wybieram słonecznikowy, jest podobny do chlebka, który piekłam zazwyczaj. Oliwkowe cudo też zachęca, ale u mnie w domu oliwek nikt nie lubi :( Nawet ja, więc szkoda byłoy wyrzucać. Ale za to słonecznikowy upiekę.

    ReplyDelete
  17. No dobra chyba focaccia :)) Ale sie waham bo fajne oba kurka wodna :)

    ReplyDelete
  18. Mam pytanie co do chleba - w przepisie nie napisalas ile wody dajemy do zaczynu. Czy moglabys dopisac?
    Pozdrawiam,

    ReplyDelete
  19. Ania...wodę zazwyczaj wlewam 'na oko' tzn. tyle aby utworzyła się elastyczna masa, zależy od mąki, czasem jest to mniej a czasem więcej.
    W przepisie dodałam ilość wody w zaczynie.

    ReplyDelete
  20. Focaccia upieczona i zjedzona w niecałe 10 minut :-)) Doskonała do wytrawnego czerwonego wina. Polecam!

    ReplyDelete
  21. Witaj Kass, dzieki za informacje o zaczynie, dzis startuje z chlebem. Wiem, ze marudze - ale pieke dopiero od paru miesiecy i mam bardzo malo doswiadczenia z chlebkami. Wiec jeszcze jedno pytanko - tak na oko - ile tej wody do ciasta zwyklego?
    Serdecznie pozdrawiam,

    ReplyDelete
  22. Kuba...cieszę się że smakowała!
    Ania...do ciasta właściwego dodaję ok.300g wody, wszystko zależy od mąki-ile 'zabierze', a ten chleb piekę już od dawna, robię go dlatego z marszu, nie zastanawiając się nad dokładnym odmierzaniem. W każdym razie ciasto ma być zwarte lecz nie twarde, tak by lekko się mieszało i łatwo wykładało do foremki-nie powinno być zbyt luźne tzn. lejące.
    ps. pieczesz od niedawna, lecz wyniki masz wspaniałe, widziałam na blogu. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  23. Wielkie dzieki! Jutro dam znac jak mi poszlo!

    ReplyDelete
  24. Mam pytanie: gdzie mogę znaleźć informację o zasadach Weekendowej piekarni? Szukałam, ale jakoś nie mogłam trafić na początek działalności.
    Chodzi mi szczególnie o to, jak wyglądają ramy czasowe tzn. czas trwania danej edycji Piekarni.
    Ja próbuję pierwszy raz - zakwas mi chyba wyszedł (sądząc wizualnie i zapachowo), ale dopiero dzisiaj wieczorem mogę zrobić ciasto, a chlebek upiekę jutro.
    Czy w zmieszczę się w terminie?
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  25. jak na razie upiekłam fociaccie - pyszne:)

    ReplyDelete
  26. Focaccia gotowa - wyszła palce lizac!
    Dziękuję za pyszny przepis.
    Chlebek na razie sie studzi na kratce.
    Link do focacci:http://mojamalakuchnia.blogspot.com/2009/05/focaccia-z-oliwkami-i-rozmarynem.html
    Pozdrawiam,

    ReplyDelete
  27. I chlebek i focaccia upieczone i zjedzone :-) Bardzo smakowały. Oto moje wpisy blogowe:
    http://kuba-pichci.blogspot.com/2009/05/weekendowa-piekarnia-30-focaccia-z.html
    http://kuba-pichci.blogspot.com/2009/05/weekendowa-piekarnia-30-chleb-razowy.html

    ReplyDelete
  28. Kass, upiekłam ten pyszny razowiec i będę go piec wielokrotnie, bo pyszny, z ziarnami i bez drożdży. Dziękuję za przepis :) Focaccię też upiekę, ale dopiero dziś udało mi się kupić rozmaryn!

    ReplyDelete
  29. Ja w końcu jednak się nie wyrobiłam, ale wszystkie wypieki wyglądają świetnie.

    ReplyDelete
  30. Ja wybrałam chleb ze słonecznikiem i nie żałowałam :)

    ReplyDelete
  31. Razowiec też gotowy. Pyszny! (http://mojamalakuchnia.blogspot.com/2009/05/chleb-razowy-pszenno-zytni-ze.html)
    Wielkie dzięki za świetne przepisy.
    Mam tylko małe pytanie - jak Ty to robisz, że Twoja focaccia ma takie piękne dziury? To mój niedościgniony ideał!

    ReplyDelete
  32. Kass, przepraszam bardzo, ale nie pieklam jednak w ten weekend :/ Mialam tyle szwajcarskich chlebkow do 'wykonczenia', ze nibylo sensu piec dodatkowego chleba; ale bedzie juz niebawem, z lekkim opoznieniem, przepraszam...

    ReplyDelete
  33. Bea...co się odwlecze...
    mam nadzieję że jak znajdziesz czas to wypróbujesz przepis. Pozdrawiam.

    ReplyDelete
  34. Tak tak! Bedzie naprawde niebawem, moze w ten weekend :)
    To sa bardzo moje smaki, wiec musze go wyprobowac ;)

    ReplyDelete
  35. Jeszcze ja dołączam z lekkim poślizgiem czasowym, ponieważ musiałam najpierw wyhodować pierwszy zakwas.
    Chlebek udał się wyśmienicie - jak na chlebowy debiut wszystko poszło świetnie.
    To mój wpis na blogu:
    http://smakiprzysmaki.blogspot.com/2009/05/chleb-razowy-pszenno-zytni-ze.html

    Dziękuję za świetny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    ReplyDelete
  36. Witaj :-) Z opóźnieniem, ale upiekłam, focaccię. Pyszna. Większośc zostało zjedzone, jak jeszcze była gorąca. ;-))
    Mylące dla mnie były tylko filiżanki, bo u mnie w ksiązkach itp. mam informacje, ze cup to 200 g albo 225 g. W efekcje przygotowywałam ciasto po raz drugi i zrobiłam z 400 g mąki. Wyszło pyszne. :-)
    Pozdrawiam i dziękuję. :-))
    http://pomarancza.blox.pl/2009/05/Focaccia-z-oliwkami-i-rozmarynem.html

    ReplyDelete
  37. Krokodyl...Bardzo sie ciesze ze wyszla Ci tak pysznie focaccia, biegne do Ciebie zobaczyc...pozdrawiam.

    ReplyDelete
  38. While I surf blog , i found a all new trick in http://pic-memory.blogspot.com/

    Vistor can comment and EMBED VIDEO YOUTUBE , IMAGE. Showed Immediately!
    EX : View Source.
    http://pic-memory.blogspot.com/2009/02/photos-women-latin-asian-pictu...(add photos and videos to Blogspot comments).
    Written it very smart!
    I wonder how they do it ? Anyone know about this , please tell me :D
    (sr for my bad english ^_^)

    ReplyDelete
  39. Kass, upiekłam oba chlebki i to nawet wtedy, ale do teraz nie miałam jak opublikować :) Focaccię trochę zmieniłam, ale procedura pozostała bez zmian :)
    Dzięki za super przepisy :)

    ReplyDelete
  40. z tego wszystkiego zapomniałam napisać że upiekłam :)
    zapraszam na kromeczkę...

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...