8/9/09
Kruchy placek śliwkowy z kruszonką kokosową. Wyróżnienie.
Letnie, mocno kruche, pyszne ciasto ze sliwkami.
Pierwszy raz jadlam to ciasto u mojej cioteczki (gospodyni 'starej daty'). Rok rocznie stalo na stole jako dodatkowy wypiek, 'taki zwyczajny' - jak mawiala. A ciasto nie jest 'zwyczajne', wedlug mnie (i nie tylko...) ciasto jest 'nadzwyczajnie' dobre!
Polecam!
KRUCHY PLACEK ZE SLIWKAMI I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ
/duża blaszka z piekarnika/
ciasto:
35 dag mąki tortowej
1 jajko + 1 żóltko (bialko odlożyc do miseczki)
3 lyżki smietany kwasnej
5 dag masla
5 dag margaryny
5 dag smalcu
1 duży cukier waniliowy
1/2 szkl cukru
1 lyżeczka proszku do pieczenia
Posiekac tluszcz z mąką i proszkiem do pieczenia, dodac cukier i cukier waniliowy. Następnie wbic jajko, żóltko i dodac smietanę. Wszystko razem zarobic nożem i na końcu szybko zlepic i szybko zagniesc. Owinąc w folię spożywczą i wlożyc do lodówki.
Wlączyc piekarnik, nastawic temperaturę: 180stC.
Przygotowac kruszonkę: widelcem polączyc w micse poniższe skladniki i też wlozyc do lodówki.
kruszonka:
20 dag mąki
15 dag masla
5 dag wiórków kokosowych
1 cukier waniliowy
10 dag cukru (dalam trzcinowy)
na oblożenie;
80 dag sliwek (najlepiej węgierek!)
Sliwki umyc, przepolawiając na pól wypestkowac.
Dużą blache z piekarnika wylożyc papierem do pieczenia lub wysmarowac tluszczem. Wyjąc ciasto z lodówki, rozwalkowac na wielkosc formy, tworząc maly rancik dookolnie. Pozostale bialko roztrzepac widelcem i pędzelkiem rozsmarowac po ciescie.
Poukladac sliwki przecięciem do góry i posypac zchlodzoną kruszonką.
Wstawic do nagrzanego piekarnika na ok 35-40 minut, aż się ladnie zrumieni. Wyjąc na kratkę i jeszcze cieple pokroic w kwadraty lub prostokąty...Smacznego!
***
Jest mi niezmiernie milo z powodu wyróznienia , jakie otrzymalam od Aty. Bardzo dziekuję, mam tez nadzieję że dzięki mnie Ata nie przysloni slońca na calej ulicy:)))...
A ja chcialabym przekazac tę nagrodę kolejnym wspanialym blogowiczkom:
Ori - za serce dla zwierzaków i mądrosc życiową
An-nie za kulinaria i literackie podpowiedzi
Malgosi - za wspaniale zdjęcia i przepisy
Zawszepolce - za to że jest zawsze mądrą i wspanialą Polką
Kasi - za opowiesci nie tylko kulinarne
Raincloud - za fantastyczny blog o sztuce.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kass nie wiem od czego zacząć :)
ReplyDeleteBardzo gratuluję wyróżnienia. Jak najbardziej się Tobie należy.
Ciasto wygląda przepysznie. Okropnie żałuję, że nie mogę tych wszystkich pyszności upiec. Bo niewątpliwie zjadłabym je sama. Do ostatniego okruszka :) I bardzo dziękuję za wyróżnienie. To dla mni wiele znaczy :*
ostatnio tak bardzo polubilam kokosowa kruszonke ze bede ja najprawdopodobniej robila do wiekszosci przepisow zawierajacych kruszonkę :)) mniamusnie wygląda to ciacho... i z wegierkami... ach...
ReplyDeletegratuluje! :))
Najpierw o cieście. :) Mnie bardzo zaintrygował dodatek smalcu... I tak się zastanawiam, czy przypadkiem smak i powodzenie tego cudnego placka nie leży właśnie w nim...? :)
ReplyDeleteA ja Kass gratuluję serdeczne wyróżnienia, jednocześnie dziękując za przekazałaś je również i mnie. :) Bardzo mi miło! :)
No i kolejne ciacho do wypróbowania :-)
ReplyDeleteJak tak dalej pójdzie, to faktycznie jako ten słoń zasłonię cały świat dzięki twoim słodkościom ;-)
Bo te niby zwykłe ciasta są najbardziej niezwykłe, bo najlepsze ;-) I ja je sobie zrobię, jeszcze w tym sezonie :-)
ReplyDeleteGratuluję wyróżnienia :*
Kass, Twoje zwykłe-niezwykłe ciasto przypomniało mi o podwieczorkach mojego synka kiedyś w przedszkolu, kiedy chodził do Sióstr Elżbietanek. (pisałam o tym nawet przy podwieczorkowych bułeczkach). często moje dziecko odbierałam wcześniej i podwieczorek dostawał "na wynos" i dzielił się ze mną w domu. Kiedyś przyniósł najlepszą na świecie szarlotkę. Nazajutrz zapytałam siostry o przepis i powiedziała, że, tak jak u Ciebie dzisiaj, gwarancją sukcesu jest mieszanie różnych rodzajów tłuszczy!
ReplyDeleteGratuluje Ci wyróżnienia, naprawdę, tak jak w banerku "kocham Twój blog, bo jest jedyny w swoim rodzaju" i jednocześnie dziękuję za przyznanie mnie wyróżnienia. Bardzo mi miło!
Ta kokosowa kruszonka swietnie musi pasowac w tym zestawieniu smakowym, do wyprobowania :)
ReplyDeleteI gratuluje wyroznienia!
Pozdrawiam :)
Kasiu,
ReplyDeleteA. gratuluje wyroznienia
B. kokosowa kruszonka brzmi i prezentuje sie wybornie, nie znam takiej, pewnie najwyzszy czas sporobowac?
C. pojawil sie u Ciebie Modigliani, bardzo lubie "Donna in nero" choc smutne sa te twarze, nieprawdaz?
Pozdrawiam!
Kasiu, gratuluję nagrody :) A że w pełni się Tobie należy potwierdza chociażby to ciacho i ta kusząca kokosowa kruszonka :)))
ReplyDeleteKass, gratuluję serdecznie i dziękuję pięknie! A z ciast owocowych to placek ze śliwkami jest na pewno jednym z najlepszych :)
ReplyDeletePoleczko - dziękuję, Tobie też się należy!
ReplyDeleteviridianka - tak, jest bardzo dobra, mnie też bardzo smakuje, dziękuję!
Małgosia - może coś w tym jest że smalec dodaje kruchości...ja nie stosuję smalcu wogóle, ale tu użyłam bez zastanowienia i nie żałuję, mam kilka przepisów w których uzywam.
Dziękuję i Tobie równiez gratuluję.
Ata - myślę że tak źle nie będzie..i dziekuję raz jeszcze!
Mafilka - zgadzam się w całej rozciągłości, dziękuję.
kasiac - ja też tak myślę, ta kombinacja dobrze wpływa na smak i kruchośc ciasta. Dziekuje i gratuluję!
Bea - tak dobrze smakuje więc polecam, Dziękuję!
Buruuberii - a. dziękuję, b. tak jest pyszna, polecam!
c. smutne ale pełne wyrazu, bardzo lubię te mimo smutku, ciepłe portrety w których czuję włoskie słońce...
Tili - dziękuje i namawiam do upieczenia!
ReplyDeleteAn-na - zgadzam się z Tobą, to też dla mnie jedne z najsmaczniejszych ciast. Dziekuję, Tobie też sie należy!
hm ,bardzo ciekawe to ciasto ,hm a ten smalec konieczny jest?
ReplyDeleteGratuluję zarówno wyróżnienia, jak i obu blogów. I dziękuję za wyróżnienie dla mnie!
ReplyDeletemargot - nie wiem czy konieczny,on nadaje kruchości ciastu ale myślę że jesli zastąpisz innym tłuszczem to tez będzie pyszne.
ReplyDeleteRaincloud - dziękuję i Tobie też gratuluję wspaniałego blogu!
Na Twojego bloga trafiłam dopiero w minionym tygodniu, ale już jestem tu stałym gościem. Przeglądam przepisy i szukam inspiracji. Panuje tu taka domowa, ciepła atmosfera. Nie wiem jak to się stało, ze Cię Kass przeoczyłam, bo już kilka blogów prowadziłam, w tym i kulinarne i zawsze miałam "bogate zakładki". Pozdrawiam :)
ReplyDeletePiękne i pyszne ciasto. Bardzo lubię drożdżowe ciasta :)
ReplyDeleteGratuluję wyróżnienia!!:)))
migdałowa - miło mi ze Ci sie u mnie podoba, dziękuję i pozdrawiam.
ReplyDeletemajana - dziękuję, ciasto jest bardzo smaczne (ale to kruche ciasto), pozdrawiam.
Kass, "ustrzeliłam Cię" Napiszesz coś o sobie?
ReplyDelete