Piękną mamy jesień:)
Poranne mgły dodają światu tajemniczości, łagodzą niedoskonałości...
Uwielbiam ten czas, kiedy przyroda pozornie traci urodę... ale tylko pozornie:)
A do jesiennej herbaty proponuję pyszną tartę z ananasem i jabłkami.
Ciasto jest aromatyczne, należycie kruche i odpowiednio słodkie. Bardzo lubię smak ananasa w wypiekach, nadaje im egzotycznego wymiaru.
Jeśli macie świeży ananas i nie bardzo wiecie co z nim począć, to zachęcam do upieczenia z nim pysznej tarty.
TARTA ANANASOWO-JABŁKOWA
/forma o śr. 28cm/
ciasto:
* 300g mąki
* 170g masła
* 3 łyżki cukru
* 2 łyżki kwaśnej śmietany
* cukier z wanilią
* szczypta soli
Posiekać masło z mąką, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce.
wierzch:
* 1 ananas
* 2 jabłka o smaku ananasowym (np golden delicious)
* sok z cytryny
* 1 łyzka cukru
Obrać ananas (wykrawając twardy trzpień ze środka) i jabłka. Pokroić w małe kawałki.
Zasypać cukrem, skropić sokiem z cytryny i wszystko dobrze wymieszać.
Nagrzać piekarnik do 180stC.
Form do tarty wysmarować masłem.
Wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować i wylepić nim formę. Nakłuć widelcem i wstawić na 15-20 minut do podpieczenia. Wyjąć z piekarnika, posmarować roztrzepanym białkiem i ułożyć odsączone z nadmiaru soku owoce.
polewa:
* 2 jajka
* 1 szkl śmietany kremowej 30%
* 2 łyżki cukru z wanilią
Wymieszać wszystko (nie ubijać!) i wylać na owoce.
Wstawić formę z tartą do upieczenia na 40-50 minut.
Z wierzchu powinna się zrumienić. Kroić po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego!
Niesamowicie apetyczna tarta:)
ReplyDeleteJeszcze nie probowalam tarty z jablkami i ananasem. Musi byc pyszna. Moze sie wymienisz na kawalek drozdzowej strucli? :)))
ReplyDeleteP.S. Piekne zdjecia. Ja tez bardzo lubie ejsien :)
Pozdrawiam cieplutko.
ananasy i jabłko , bardzo ciekawe połączenie , zresztą fajnie tez wygląda
ReplyDeletePiekne zdjecia i wspaniała jesienna, cudowna tarta.
ReplyDeletePyszności:)
fajne połączenie :)
ReplyDeleteJabłka z ananasami muszą wspaniale smakować. A jesień faktycznie na razie nas rozpieszcza i oby jak najdłużej.
ReplyDeleteWygląda rewelacyjnie :)
ReplyDeleteprzydalby mi sie kawlaeczek tej pysznosci do herbatki:)
ReplyDeleteCudownie pyszne połączenie!
ReplyDeleteKass, mistrzowskie połączenie ananasa i... ananasowych jabłek. Doceniam i uciekam pogapić się na Kaję - rośnie, prawda?
ReplyDeletejesień mamy piękną ....oj piękną ...ale nawet tak uroczą jesień trzeba sobie kawałkiem ciasta osłodzić ....a ta tarta nadaje się do tego wyśmienicie Kasiu:) wielki buziak
ReplyDeleteNigdy nie jadłam połączenie jabłka i ananasa. Na ten weekend mam już plan na ciasto,ale następny weekend należy do tej tarty:-)
ReplyDeletepyszna!
ReplyDeleteBardzo się cieszę, pozdrawiam:)
Delete