gry online

4/26/12

Crumble jabłkowo-gruszkowe wg Sophie Dahl



Coś bardzo smacznego, zarazem nietrudne do wykonania.  Crumble to nic innego jak owoce przykryte kruszonką i zapieczone w piekarniku.   Pasują tu prawie wszystkie owoce a zwłaszcza jagodowe oraz rabarbar, jabłka, gruszki...itd  
Deser nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych, nic tu nie wyrasta, więc i o zakalec trudno:)  Jeśli kruszonkę przygotuje się wcześniej, to wystarczy pokroić owoce (lub przebrać) , posypać ciastem kruchym i wstawić do upieczenia.  
Najbardziej crumble smakuje mi na ciepło.... z gałką lodów waniliowych lub kleksem bitej śmietany to już poezja:). 
Jednak po ostudzeniu jest równie smaczne, polecam na długi weekend majowy jako dopełnienie grillowego szaleństwa:)))




Przepis na kruszonkę pochodzi z książki  'Apetyczna panna Dahl'  i jest oczywiście autorstwa Sophie Dahl.   Kruszonka jest po prostu pyszna!
W oryginale crumble jest z rabarbarem, u mnie z jabłkami i gruszkami.  
Świetnie smakować będzie z truskawkami, jagodami, jeżynami, agrestem, morelami... wszystko przed nami!  Gorąco polecam!



CRUMBLE  /wg SOPHIE DAHL/

*  115g mąki
*  50g płatków owsianych
*  100g masła
*  50g brązowego cukru
*  500g owoców- u mnie jabłka i gruszki

*  cynamon, żurawina suszona 
*  posiekane migdały na wierzch

Mieszamy mąkę, płatki, masło - najlepiej dłońmi, na końcu dodajemy cukier.  Zlepiamy ciasto w kulę, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30 minut (można dłużej) do lodówki. 

Piekarnik nagrzewamy do 190stC.

Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w kostkę lub plasterki. 
Naczynie żaroodporne  (albo mniejsze kokilki do zapiekania) smarujemy masłem.  Na dno można pokruszyć kilka kruchych ciastek.  
Układamy owoce i posypujemy cynamonem (niekoniecznie).  Kruszonką przykrywamy owoce i posypujemy  posiekanymi migdałami. 

Wstawiamy do upieczenia na 40 minut, aż kruszonka się zrumieni. 
Podajemy z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego!  



*

Wiosenny Wrocław















24 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Wygląda smakowicie,widzę że czeka mnie kolejny zakup tym razem miseczek do zapiekania,troszkę wątpiłam w sens ich posiadania ale widzę że warto.
    P.S Z braku mąki chleb szczypiorkowy czeka w kolejce upiekłam inny ale nie wyszedł winę zwale na wczorajsze złe wiatry:)
    pozdrawiam upalnie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Do takich zapiekanek kokilki sa bardzo przydatne, a owoce zapiekane z kruszonką fajnie w nich wyglądają i są już poporcjowane:)
      Przykro że się nie udał... ale pogoda zdecydowanie lepsza i następny wyjdzie na bank:) równiez pozdrawiam!

      Delete
    2. Jak to mówią trening czyni mistrza:)kiedyś na pewno wszystkie moje chleby będą tak piękne jak tu

      Delete
  3. U mnie dzis z rabarbarem ;) Pyszne, szybkie i łatwe, prawda?

    ReplyDelete
    Replies
    1. O tak, z rabarbarem jest fantastyczne! pozdrawiam:)

      Delete
  4. Pychota! Lubię takie jedzonko. Chętnie zrobię:) Np z rabarbarem i truskawkami, mniam:) jabłkowo-gruszkowy też musi być pyszny!

    piękne zdjecia Wrocławia :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Majanko ja też czekam na truskawki, ale takie gruntowe nasze polskie... a z rabarbarem jest pyszne:) pozdrawiam:)

      Delete
    2. O tak ,ja też na nasze polskie, pachnące słońcem:)

      Delete
  5. Alez u Ciebie slonecznie, a u nas tak deszczowo ..
    Pysznosci serwujesz w tych miseczkach, chetnie zapisalabym sie na taką porje owocow z kruszonką...pozdrawiam Kasiu

    ReplyDelete
    Replies
    1. U nas nie tylko słonecznie, jest wręcz upalnie i weekend również zapowiada się iście letni:) pozdrawiam i przesyłam odrobinę słońca do Ciebie:)

      Delete
  6. Uwielbiam Crumble szczególnie teraz gdy tak wielu rzeczy jeść nie mogę. Każdy ma swoje proporcje i rożne dodatki. Muszę wypróbować tych Sophie Dahl :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. i wiosnę tez uwielbiam!!! dzisiaj byliśmy pierwszy raz w wiosennym lesie... ależ zapach!
      Pozdrawiam cieplutko.

      Delete
    2. Prawda że wiosna to cudowny cza, uwielbiam ten zastrzyk energii, pozdrawiam:)

      Delete
    3. Zrobiłam ;) jabłka, jagoda i maliny i ta kruszonka... a na wierzchu chrupał słonecznik ;) pyszne!!!!!!!!!!!! a jutro z tej kruszonki upiekę ciasteczka ;)

      Delete
    4. Ja mam ochotę na crumble rabarbarowe:) może jutro:)
      a ciasteczka z takiego ciasta też będą pyszne, pozdrawiam ciepło:)

      Delete
  7. ach, ten nasz wroclaw... zawsze jest cudny, a teraz taki wiosenny, słoneczny:)
    a na przekaske takie crumble jak najbardziej bym zjadla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie wiedziałam że jesteś wrocławianką, miło:)
      pozdrawiam:)

      Delete
  8. Robiłam, robiłam1 Jest rzeczywiście przepyszne! :-)

    ReplyDelete
  9. Jabłonie, kwitnące jabłonie - ma się ochotę zanucić po przeczytaniu tego posta:-) Deser poezja;-)

    ReplyDelete
  10. Muszę koniecznie kupić kokilki:) .... crumble uwielbiamy, aż za bardzo chyba:) .... a Wrocław widziamy Twoimi oczami Kasiu jest piękny:) oj jak mi się tęskni:) ale jak dobrze pójdzie to moze w czwartek tam zawitamy:)

    ReplyDelete
  11. Kolejna pychotka. Z lodami rewelacja. Jutro biorę się za chleb w garnku żeliwnym, tzn. u mnie w brytfannie. Pozdrawiam. aneta.jeziorna@wp.pl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się ciesze że smakuje, i koniecznie daj znać jak chlebek wyszedł:)
      pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...