gry online

4/28/12

Z płatkami owsianymi i słonecznikiem



Kolejny chleb,  którym nie mogę się nie pochwalić:)  Jeśli upiekę  smaczny, to zaraz pędzę do Was,  w końcu niech ktoś inny też ma dobry chleb na śniadanie.  Czemu mamy godzić się na miernotę sklepową i jeść coś, co nam po prostu nie smakuje... ja bojkotuję i chleba już nie kupuję.
Bo kto zacznie pieczenie chleba , ten sam wie najlepiej że odwrotu już nie ma:)

Pieczony w żeliwnym garnku, łatwy i bardzo smaczny.
Tym razem dodałam płatki owsiane i słonecznik.  Wypiek pasujący do wszystkiego, lekko wilgotny,  z mocno chrupiącą skórką, utrzymuje świeżość przez kilka dni.  Polecam !



CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE ZE SŁONECZNIKIEM I PŁATKAMI OWSIANYMI

/bochen pieczony w 5l garnku żeliwnym/***

*  600g mąki pszennej chlebowej - 850, 750, 650
*  3 łyżki zakwasu żytniego
*  3/4 szkl płatków owsianych górskich
*  3/4 szkl pestek słonecznika
*  1 i 3/4 łyżeczki soli
*  1 łyzeczka cukru
*  10g świeżych drożdży
*  ok 550 g wody

Wymieszać wszystkie składniki w większej misce, przykryć folią i pozostawić na 10-12 godz w temperaturze  pokojowej.

Następnie wyłożyć ciasto na suto posypaną mąką stolnicę.
Zgarniając szeroką skrobką ciasto do środka, uformować okrągły bochenek.  Oprószyć mąką i przykryć ściereczką na 60 minut.
W tym czasie nagrzać piekarnik z żeliwnym garnkiem do 210stC.

Wyjąć ostrożnie garnek, zdjąć pokrywkę i przełożyć do niego ciasto.  Po czym przykryć pokrywką i wstawić na 35 minut do piekarnika.  Zdjąć pokrywkę i dopiec przez 30-35 minut.
Wyjąć na kratkę i ostudzić.
 Smacznego!

***Nie próbowałam go piec w foremce, więc nie wiem czy jest równie dobry... ale na pewno wcześniej czy później upiekę go w keksówce i wówczas podzielę się doznaniami:)




 *

Jeszcze trochę tulipanowych i wiśniowych baletnic:)










29 comments:

  1. Ja piekę od lat taki sam chleb mocno razowy pszenno żytni na zakwasie ale już próbowałam upiec w/g jednego z Twoich przepisów inny chlebek tylko,że jeszcze bez drożdży i był wspaniały.
    Twój blog inspiruje mnie w tej materii co mnie bardzo cieszy, gdyż wprowadzam zmiany.
    Piekłam go w glinianym naczyniu , z którego chleb wychodzi podobny do chleba z pieca.
    Urocze impresje ogródkowe włączyłaś do posta ;miłego weekendu Ci życzę.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję, nawet nie wiesz jak cieszą takie komentarze, po prostu dodają mi skrzydeł:)
      pozdrawiam wiosennie:)

      Delete
  2. Kasieńko, piękny chlebek, który na pewno wypróbuję, a zdjęcia tak słoneczne, że aż chce się śpiewać:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu mnie tez się chce śpiewac... tylko ze u mnie głos szpetny:))))

      Delete
  3. Wspaniały, takim chlebem niemożna się nie pochwalić! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  4. Oj prawda kto zacznie piec w sklepie już nie kupi,zachęcam do pieczenia.Chlebek cudowny aż ślinka mi leci,zdjęcia przepiękne.Nie zdążyłam upiec szczypiorkowego a już marzy mi się z płatkami.
    Pozdrawiam słonecznie:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iga, nadrobisz, nadrobisz... wszystko zdążysz upiec, jeśli zaczęłaś pieczenie w trybie ciągłym:) to nadrobisz zaleglości, pozdrawiam:)

      Delete
    2. Odstawiłam na chwilę przepis na chleb z orzechami i właśnie piekę ze szczypiorkiem:)Myślę że w tym tygodniu nadrobię zaległości wiec z niecierpliwością będę czekała na nowe przepisy
      pozdrawiam słonecznie!!

      Delete
    3. Mamy wyjątkowo długi weekend, to na pewno Ci się uda nadrobic zaległości:)
      pozdrawiam!

      Delete
  5. Właśnie postanowiłam że w długi weekend koniecznie muszę upiec chleb:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. To się chwali, pieczenie chleba to wspaniała rzecz, pozdrawiam:)

      Delete
  6. Potwierdzam, od 2 lat nie kupuje chleba i bardzo mi z tym dobrze. Twoje chleby Kasiu sa niesamowite, ta wspaniala struktura, takie regularne dzirki- mistrzostwo swiata! oczywiscie chlebek upieke w najblizszym czasie...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Basiu nawet nie wiesz jak się cieszę, jak słyszę o kimś kto zabiera się za pieczenie w domu to mnie cieszy baaaardzo! ...niedawno moja sąsiadka rozpoczęła 'działalność' i jest szczęśliwa że ją namówiłam:) pozdrawiam cieplutko:)))

      Delete
  7. Kass, jak zwykle podziwiam Twoje chleby!!! Mam żeliwny garnek więc może jutro spróbuję - powiedz mi czy nie przywże chleb do garnka? A może bym upiekła po prostu na kamieniu? Nie piekłam nigdy w garnku i mam obawy jak mi wyjdzie. Powiedz mi proszę jaka jest różnica w pieczeniu i efekcie końcowym.
    I zdjęcia wiosny masz są takie cudowne! Sama dziś wzięłam aparat na działkę i mam podobne zdjęcia :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Przepiękny bochenek, nie mogę się napatrzeć. :)

      Delete
    2. Aniu, pieczenie w garnku żeliwnym to wspaniały wynalazek, od chwili kiedy spróbowałam nie wyobrażam sobie żeby choć raz w tygodniu nie upiec tym sposobem chleba. Do garnka ciasto nie przylega dlatego że jest porządnie rozgrzany, nie musisz się obawiać, jesli masz wątpliwości to po rozgrzaniu garnka i wyjęciu z pieca oprósz dno mąką i wtedy dopiero przełóż ciasto, mnie nigdy się nie zdarzyło żeby chleb przywarl...Ten chleb ma dosyć rzadkie ciasto i nie łatwo uformować bochenek który można upiec na kamieniu, zachęcam jednak żebyś upiekła w garnku , bedziesz mile zaskoczona:)
      niedługo planuję post o pieczeniu chleba w garnku, postaram się wszystkie problemy poruszyć...
      ...wiosna wybujała niesamowicie, pozdrawiam:)

      Delete
    3. Agnieszko dziękuję i pozdrawiam:)

      Delete
  8. ...aż u mnie zapachniało Twoim chlebusiem...mniam, mniam, pozdrawiam:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziękuję i pozdrawiam słonecznie:)

      Delete
  9. jaki piękny maj w Twoim ogrodzie!
    a chleb.. wspaniały. i grzechem byłoby, gdybys się NIE pochwaliła!

    ReplyDelete
  10. Przepiękny i pachnący bochenek! A zdjęcia ... cudne!

    ReplyDelete
  11. Kass,to spróbuję w tym tygodniu upiec w garnku :-) Raz kozie smierć ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aniu koniecznie daj znać jak wyszedł, pozdrawiam:)

      Delete
  12. Kass,piękny chleb, cudowne zdjęcia! Wiosna jest wspaniała prawda?
    Uściski Kochana :*

    ReplyDelete
  13. Kasiu uwielbiam Twoje chleby:) ja niestety garnka żeliwnego nie posiadam, chciałam kupić w Ikei, ale nasza wrocławska ich nie prowadzi:) ....ale poluję na Niego, poluję:)

    ReplyDelete
  14. Zrobilam ten przepszny chlebus wczoraj.....bardzo mi smakuje!!!! Szczegolnie lubie smak slonecznika :-))) Dziekuje za swietny przepis!!!!

    ReplyDelete
  15. Chleb rewelacyjny!!! Mistrzostwo!!!Bardzo dziękuję za przepis i pozdrawiam :)! Zostawiłam wcześniej komentarz ale widać coś nie zadziałało.... mam nadzieję, że teraz wszystko będzie ok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że chleb wyszedł i smakuje, dziękuję i również pozdrawiam:)

      Delete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...