Co można jeszcze nowego wymyśleć? Wydaje się, że wszystko już było... ale nie, nie wszystko, okazuje się, że zawsze można coś jeszcze wykombinować:)
Ciasta łaciatego typu zebra, z porzeczkami i pianką jeszcze nie piekłam. No to już jest!
Puszyste, wilgotne, lekko kwaskowate a zarazem przyjemnie słodkie....
ŁACIATE CIASTO Z PORZECZKAMI I PIANKĄ
/forma 20x20cm lub tortownica o śr 24-26cm/
* 3 jajka
* 1 szkl mąki pszennej
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/3 szkl oleju roślinnego
* 1/2 szkl cukru
* szczypta soli
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżka mąki
* kilka kropli aromatu migdałowego
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
* 300g czerwonych porzeczek
* 3 białka+ 3 łyżki cukru pudru+1 łyżka soku z cytryny
Porzeczki obrać, wypłukać i osuszyć.
Oddzielić żółtka od białek. Z 3 białek ubić pianę, dodać cukier i po jednym żółtku. Dalej ubijając dolewać olej. Zmniejszyć obroty miksera, dosypać mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem i solą.
Podzielić ciasto na pół. Do jednej dodać kakao, aromat migdałowy, a do drugiej łyżkę mąki i ekstrakt waniliowy.
Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć jasne ciasto, potem ciemne i łyżką zamieszać ruchem kolistym niezbyt mocno. Na wierzchu wysypać porzeczki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 30 minut.
Z dodatkowych białek i cukru ubić pianę, na końcu dodać sok z cytryny. Wyjąć blaszkę z ciastem, wyłożyć pianę i wstawić jeszcze na 20-25 minut.
Wyjąć, ostudzić i... Smacznego!
*
Lato szaleje w ogrodzie ...
...a niektórzy lato przesypiają:)
Miłego i słonecznego weekendu!
W kuchni, z ciastami i nie tylko, można kombinowac bez końca.
ReplyDeleteCiacho pycha!
Masz racje, końca nie ma... :) dziękuję i pozdrawiam!
DeleteWyglada jak fale dunaju :)
ReplyDeleteAlbo jak zebra:)
Deleteale fajne łaciate ciacho! porywam kawałek :)
ReplyDeletePrzesypiają ? Tylko trochę odpoczywają :D
ReplyDeleteA ciasto świetne takie kolorowe
Kasiu śliczne to łaciate ciasto. Chętnie się skuszę na kawałeczek:) Pianka bardzo urocza no i te porzeczki - uwielbiam je!:)
ReplyDeleteTakich przesypiających lato jest więcej ;)
ReplyDeleteA ciasto piękne, porzeczka w moim ogrodzie też już dojrzała :)
Ostróżki masz śliczniaste :)
Porzeczka u moich rodziców już się cudnie czerwieni, na pewno skorzystam z Twojego przepisu, bo zdjęcia wyglądają niezwykle apetycznie:)
ReplyDeleteNa placu widziałam porzeczkę ale już niosłam kurki,jagody i czereśnie bałam się że nie przerobię i nie kupiłam:)a szkoda:)
ReplyDeletePrawdziwy łaciatek:) wygląda przepysznie:) buziaki zasyłam
ReplyDelete