Nareszcie letnia pogoda, więc lato w najlepszym wydaniu, a co za tym idzie - czas na j a g o d y !
Są jeszcze dosyć drogie ale nie można odmówić sobie przygotowania jagodowego ciasta albo deseru.
Na jagodzianki jeszcze poczekam, na ciasto cytrynowe z jagodami też, ale tartę jagodową już zrobiłam:) Jeśli mamy zamrożony kawałek kruchego ciasta na spód, to tarta powstanie szybciej - co jest przydatne zwłaszcza w upały. Ja robię ciasto z podwójnej porcji i część zamrażam, potem w razie potrzeby lub po prostu chcicy na coś pysznego, szybciutko odmrażam i robię tartę :))
Bardzo smaczne, letnie ciasto. Polecam!
TARTA JAGODOWA
/forma o śr. 26cm/
spód:
* 1 szkl mąki
* 150g masła
* 1 żółtko
* 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru drobnego do wypieków
* 1/2kg jagód
* 2 łyzki cukru
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jagody wsypać do rondelka i podgrzać z cukrem, kiedy zmiękną dodać mąkę rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody - energicznie wymieszać i po chwili zdjąć zognia. Ostudzić.
* 300ml śmietany 30%
* 1 łyżka cukru z wanilią
Ubić śmietanę na sztywno, na końcu dodać 1 łyżkę cukru z wanilią. Włożyć do lodówki.
Posiekać tłuszcz z mąką i po dodaniu reszty składników szybko zagnieść ciasto. Zlepić w kulę i ochłodzić w lodówce przez 30 minut.
Formę wysmarować masłem, wylepić rozwałkowanym płatem ciasta - dnoi boki. Ułożyć na wierzchu folię aluminiową i obciążyć np grochem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC na 15 minut. Zdjąć obciążenie i posmarować masą jagodową. Wstawić na kolejne 15 lub 20 minut i dopiec.
Wyjąć i ostudzić.
Zimne ciasto posmarować śmietaną, można udekorować jagodami lub 'maźnięciami' masy jagodowej. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
*
cudowna!
ReplyDeleteDobra, nie powiem..:)
DeleteTarta pyszności, ale poza tartą zachwycił mnie przuroczy talerzyk:-).
ReplyDeleteSłonecznego popołudnia, Kasiu!:-)
talerzyk oczywiście przeUroczy:-))
DeleteDziękuję i nawzajem:))
DeleteTalerzyk rzeczywiście cudny, a tarta kusząca :)
DeletePyyyszna tarta... Kremowa, jagodowa, takie uwielbiam! :)
ReplyDeleteJa też:)
DeleteAleż pysznosci serwujesz, Kasiu. Zjadłabym z przyjemnoscią, więc przepis porywam:)
ReplyDeleteBasiu porywaj i piecz bo warto:))
DeleteJagodowe wypieki kuszą ze wszystkich stron :) Czas się wybrać do lasu!
ReplyDeleteBardzo smakowita
ReplyDeleteJa z pierwszych jagód jutro pierogi robię ,a potem już będą inne dania :d
wspaniała :) i świetny pomysł z mrożeniem ciasta, muszę tak zrobić następnym razem :)
ReplyDeletePysznościowa. Do zrobienia.
ReplyDeleteWidziałam w niedziele na placu jagody,może w tą niedziele kupię
ReplyDeleteJagodzianki już śnią mi się po nocach:)
przepiękna i przepyszna! to widać :)
ReplyDeleteKasiu fantastyczna tarta:) chyba najbardziej podoba mi się ta jagodowa warstwa, bo za smakiem jagód tęsknię cały rok:)
ReplyDelete