Lubimy rogaliki.
Nie jest ważne czym są nadziane, właściwie mogą być też bez nadzienia, i tak będą atrakcyjne:)
Sam ich kształt, to filuterne zagięcie, błyszczący i wydęty brzuszek - to po prostu mała forma poetycka:))
ROGALIKI DROŻDŻOWE Z KANDYZOWANĄ GRUSZKĄ
/16 rogalików/
* 600 g mąki pszennej
* 30 g świeżych drożdży
* 100 g masła
* 1 jajko + 1 żółtko (białko zostawić do smarowania wierzchu)
* 200 ml mleka
* 2 łyżki cukru z wanilią
* skórka otarta z cytryny
* 1/4 łyżeczki soli
* lekko ciepła woda
nadzienie:
* gruszki kandyzowane
wierzch:
* białko
* cukier brązowy
Wsypać mąkę do miski, w środku zrobić zagłębienie do którego pokruszyć drożdże, wsypać szczyptę cukru, wlać kilka łyzek ciepłego mleka i zamieszać. Przykryć miskę ściereczką i poczekać 10 minut aż drożdże zaczną pracować. Dosypać cukier, sól, dodać roztrzepane jajko z żółtkiem i zagarniając mąkę i wlewając mleko - wymieszać. Dodać rozpuszczone masło i trochę ciepłej wody. Wyrabiać ok 10 minut (ręcznie lub mikserem) dolewając w razie potrzeby ciepłą wodę. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinę.
Wyjąć ciasto na wysypaną mąką stolnicę. Podzielić na pół, każdą część rozwałkować na okrąg i podzielić radełkiem na 8 trójkątów.
Ułożyć po kawałku gruszki i zwinąć rogaliki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odczekać 20-30 minut aby rogaliki lekko się napuszyły. Posmarować wierzch rozmąconym białkiem i posypać brązowym cukrem lub płatkami migdałów.
Piec ok 20 minut w 180stC.
Smacznego!
Jakie puchate. Porywam! :)
ReplyDeleteCzęstuj się:)
DeleteKasiu, rogaliki wyglądają pysznie. Piękne, kształtne i z pewnością smakują wspaniale.
ReplyDeletePozdrawiam Cię.
Dzięki Madziu, również pozdrawiam:)
DeletePrzeciez prosze, nie o rogalikach tylko jakies "konkretne" tematy ;)
ReplyDeleteTo musisz zmienić blog...
Deletenie lubie zmieniac jesli sie przyzwyczaje do jednego
Delete...nie zauważyłaś że to blog kulinarny?
Deletetak, to blog kulinarny ... i zwierzecy i troche plotkarski i ... ;)
Deleteskad ta pewnosc, ze JA to kobieta, a nie mezczyzna ?
bo wiem, że Ty to Ty:)
Deletehehe :) no dobrze KASIU przejdzmy na priwat z "konkretnymi" tematami. Ale zanim, przestudiuje kabaret SMILE i obejrze MAPE i poslucham jeszcze raz "Nie pij Piotrek" Elektryczne Gitary, bo TO lubie ;)
DeleteA rogaliki z jakiego by nie byly ciasta sa pycha. Osobiscie uwialbiam te od ciastkarni kuzyna - cynamonowe: wypieczone i z lekkim posmakiem cynamonu - pychota.
Wyglądają wspaniale. Aż mnie kusi do wypróbowania chcoiaż gruszek kandyzowanych nie mam, ale mam powidełka.
ReplyDeleteTeż będą świetne.
Pewno ze z powidłami będą pyszne :)
DeleteJa bym jeszcze polała je czekoladą :D
ReplyDeleteOj chyba za dużo dobrego w jednym rogaliku :)
DeleteJej pokusa ,za pokusą piękne i do tego pewnie przepyszne .
ReplyDeletew sumie proste do zrobienia ,spróbuję :)
piękne zdjęcie roślinki jak z albumu -super !
Ewa piecz, nie sa trudne a warte grzechu, dziękuję za miłe słowa:)
Deletemniam, przecudowne :) a w dodatku takie piękne, że nie ma opcji, żeby były niesmaczne!
ReplyDeleteOj tak, rogalikowy kształt zdecydowanie ma coś w sobie :) Cudne Ci wyszły :)
ReplyDelete