Kiedyś jadłam rurki z cukierni, z ciasta francuskiego i kremem z margaryny. Muszę przyznać że nie było to dobre. Samo ciastko owszem smaczne, ale ten krem... Całość tłusta i ciężkostrawna.
Te z przepisu poniżej jadłam dużo później, były pieczone w domu i smakowały o niebo lepiej.
Tradycyjne, kruche i pyszne rurki z kremem budyniowym. Polecam!
RURKI Z KREMEM
/40 sztuk/
ciasto:
* 500 g mąki pszennej
* 250 g kwaśnej śmietany 18%
krem:
* 750 ml mleka / ok 3 szkl.
* 2 budynie waniliowe bez cukru
* 5 łyzek cukru
* 2 łyzki maki pszennej
* 200 g masła
na wierzch:
* 1 jajko
* cukier kryształ lub zwykły
Przygotować ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, potem dodać śmietanę i szybko zarobić kruche ciasto. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażarki.
Wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na gr ok 2 mm. Najlepiej jesli będzie to prostokąt o dł. 30 cm. Pociąć na paski o szerokości 1,5 lub 2 cm.
Formy na rurki posmarować cienko masłem lub olejem roślinnym. Nawijąć ciasto na rurki spiralnie, tak by ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od węższego końca a kończąc na szerszym, ozostawiając ok 2-3 mm foremki (aby łatwiej zdejmować ciastka po upieczeniu). ***
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok 18-20 minut na złoty kolor.
Zdejmować z foremek jeszcze gorące, chwytając delikatnie za pozostawiony rancik foremki.
Krem:
Zagotować 2 szkl mleka z cukrem, po czym dodać budynie i mąkę wymieszane ze szklanką mleka.
Gotować 2-3 minuty ciągle mieszając. Zdjąć z ognia, przykryć budyń folią spożywczą, dociskając ją na całej powierzchni (zapobiegnie to utworzeniu się twardej skórki) i odstawić do ostudzenia.
Zmiksować masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować. Krem powinien być gładki, bez grudek.
Krem umiescić w rękawie cukierniczym i napełniać rurki.
Smacznego!
*** Jeżeli ktoś nie wie jak to robić, w internecie można wyszukać filmiki jak nawijać ciasto na foremki do rurek.
*
Ja uwielbiam rurki z bita swieta na. Sama rurka ma smak wafelkowy i jest chrupiaca. Takie wlasnie jadalam jako przedszkolak i taki smak mi najbardziej odpowiada. Do tego goraca czekolada i jestem szczesliwa ☺
ReplyDeleteTak też lubię ale to już zupełnie inne rurki :)
Deletepyszności :) moja mama zawsze robiła kultowe, muszę wydębić od niej przepis :D
ReplyDeleteCiekawa jestem czy przepis podobny, pochwal się jak zrobisz :)
DeleteJa bardzo lubię rurki z kremem ,ale tylko te domowe , takie jak twoje Kasiu , przepięknie się Tobie udały
ReplyDeletep.s psiurki w jesiennej scenerii bardzo zajęte wąchaniem :D
Alu dzięki, ja też takich 'kupnych' nie jem, jadłam je będąc dzieckiem i to jest to wspomnienie, które do dzisiaj pamiętam. Psiaki lubią węszyć, może znajdzie się coś do zjedzenia... :)
DeleteDla psiakow najlepsze takie jedzenie wyweszone.I chocbys napelnil miseczke najlepszym rarytasem, to wyszukany, podgnily kesek mieska smakuje im wybornie ��
ReplyDeleteDawno po północy, a tu smaku mi narobiłaś na rurki i głodna się zrobiłam:)))) Jutro, pojutrze działam. Ciekawe czy tez takie łądne mi wyjdą?
ReplyDeletePozdrawiam
Wyjdą, wyjdą, a potem ...szybko zejdą ze stołu bo sa pyszne :)
DeletePysznie wyglądają takie coś do kawy myślę że bardzo dobra przystawka, na pewno warte zrobienia ;)
ReplyDeleteNo super zawsze jadłem takie ciastka tylko z budyniem w środku to było nie pamiętam nazwy ale też było bardzo dobre ;)
ReplyDelete