gry online

11/4/17

Rurki z kremem





Kiedyś jadłam rurki z cukierni, z ciasta francuskiego i kremem z margaryny.  Muszę przyznać że nie było to dobre.  Samo ciastko owszem smaczne, ale ten krem... Całość tłusta i ciężkostrawna.
Te z przepisu poniżej jadłam dużo później, były pieczone w domu i smakowały o niebo lepiej.

Tradycyjne, kruche i pyszne rurki z kremem budyniowym. Polecam!







RURKI Z KREMEM
/40 sztuk/

ciasto:
*  500 g mąki pszennej
*  250 g masła / margaryny /
*  250 g kwaśnej śmietany 18%

krem:
*  750 ml mleka / ok 3 szkl.
*  2 budynie waniliowe bez cukru
*  5 łyzek cukru
*  2 łyzki maki pszennej
*  200 g masła

na wierzch:
*  1 jajko
*  cukier kryształ lub zwykły

Przygotować ciasto:
Mąkę posiekać z masłem, potem dodać śmietanę i szybko zarobić kruche ciasto.  Ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na noc lub na godzinę do zamrażarki.
Wyjąć ciasto, podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na gr ok 2 mm. Najlepiej jesli będzie to prostokąt o dł. 30 cm.  Pociąć na paski o szerokości 1,5 lub 2 cm.
Formy na rurki posmarować cienko masłem lub olejem roślinnym.   Nawijąć ciasto na rurki spiralnie, tak by ciasto nachodziło na siebie, zaczynając od węższego końca a kończąc na szerszym, ozostawiając ok 2-3 mm foremki (aby łatwiej zdejmować ciastka po upieczeniu).  ***
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, złączeniem do dołu.  Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200stC przez ok 18-20 minut na złoty kolor.
Zdejmować z foremek jeszcze gorące, chwytając delikatnie za pozostawiony rancik foremki.

Krem:
Zagotować 2 szkl mleka z cukrem, po czym dodać budynie i mąkę wymieszane ze szklanką mleka.
Gotować 2-3 minuty ciągle mieszając.  Zdjąć z ognia, przykryć budyń folią spożywczą, dociskając ją na całej powierzchni (zapobiegnie to utworzeniu się twardej skórki) i odstawić do ostudzenia.
Zmiksować masło, dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować.  Krem powinien być gładki, bez grudek.
Krem umiescić w rękawie cukierniczym i napełniać rurki.
Smacznego!


*** Jeżeli ktoś nie wie jak to robić, w internecie można wyszukać filmiki jak nawijać ciasto na foremki do rurek.




*







11 comments:

  1. Ja uwielbiam rurki z bita swieta na. Sama rurka ma smak wafelkowy i jest chrupiaca. Takie wlasnie jadalam jako przedszkolak i taki smak mi najbardziej odpowiada. Do tego goraca czekolada i jestem szczesliwa ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak też lubię ale to już zupełnie inne rurki :)

      Delete
  2. pyszności :) moja mama zawsze robiła kultowe, muszę wydębić od niej przepis :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciekawa jestem czy przepis podobny, pochwal się jak zrobisz :)

      Delete
  3. Ja bardzo lubię rurki z kremem ,ale tylko te domowe , takie jak twoje Kasiu , przepięknie się Tobie udały
    p.s psiurki w jesiennej scenerii bardzo zajęte wąchaniem :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alu dzięki, ja też takich 'kupnych' nie jem, jadłam je będąc dzieckiem i to jest to wspomnienie, które do dzisiaj pamiętam. Psiaki lubią węszyć, może znajdzie się coś do zjedzenia... :)

      Delete
  4. Dla psiakow najlepsze takie jedzenie wyweszone.I chocbys napelnil miseczke najlepszym rarytasem, to wyszukany, podgnily kesek mieska smakuje im wybornie ��

    ReplyDelete
  5. Dawno po północy, a tu smaku mi narobiłaś na rurki i głodna się zrobiłam:)))) Jutro, pojutrze działam. Ciekawe czy tez takie łądne mi wyjdą?
    Pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wyjdą, wyjdą, a potem ...szybko zejdą ze stołu bo sa pyszne :)

      Delete
  6. Pysznie wyglądają takie coś do kawy myślę że bardzo dobra przystawka, na pewno warte zrobienia ;)

    ReplyDelete
  7. No super zawsze jadłem takie ciastka tylko z budyniem w środku to było nie pamiętam nazwy ale też było bardzo dobre ;)

    ReplyDelete

Printfriendly

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...