I znowu będzie prosto i smacznie 😊
I znowu będzie słodko, czyli kolejne łatwe ciasto, w sam raz na upalne lato (choć u nas dzisiaj zaczęło padać i ochłodziło się ).
Tarty to ciasta typowo letnie. Spód zazwyczaj kruchy (ale może być także z ciastya francuskiego), wierzch to owoce i jakaś polewa scalająca całość. Najprościej wymieszać jaja ze śmietaną i odrobiną cukru i taką mieszaniną zalać owoce ułożone na cieście a potem upiec. I gotowe!
Wczoraj kupiłam pierwsze tego lata śliwki i od razu pomyślałam o tarcie. Ciasto nie jest zbyt słodkie, wilgotne i bardzo smaczne. Polecam!
TARTA ZE ŚLIWKAMI
/forma o śr 28cm/
kruche ciasto:
* 1,5 szkl mąki
* 100 g masła
* 2 łyżki zimnej wody
* 1 łyżka cukru
* cukier waniliowy
* 1/2 kg śliwek
Posiekać masło z mąką , dodac resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki.
Śliwki umyć przepołowić, usunąć pestki.
polewa:
* 3 jajka
* 150 ml śmietany 18 %
* 150 ml śmietanki kremowej 30 %
* cukier waniliowy
* 2 pełne łyżki cukru drobnego
Wszystkie składniki polewy wymieszać staranie widelcem (nie ubijać!)
Nastawić piekarnik na temp 190stC lub 180 z termoobiegiem.
Formę posmarować masłem, wyłożyć rozwałkowanym płatem ciasta, Umieścić owoce i zalać miksturą śmietanowo-jajeczną.
Można posypać płatkami migdałowymi (u mnie posiekane migdały).
Wstawić na 40-50 minut. Z wierzchu powinno się zrumienić.
Wyjąć na kratkę , kroić po wystudzeniu.
Smacznego!
*
Nabrałam smaku, a śliwki mam swoje więc tylko piec:))
ReplyDeleteKoniecznie bo tarta warta grzechu :)
ReplyDeleteaż mnie głodek złapał ;)
ReplyDelete:))
DeleteUwielbiam tarte ze śliwkami albo szarlotki, na prawdę jest to takie pyszne mogę to jeść bez umiaru. Jedynie rozsądek tutaj stanowi mi umiar w takim pysznym jedzeniu. Przepis super ! Troszkę różni się od mojego na pewno sprawdzę.
ReplyDeleteJa mam podobnie, nie mam umiaru... uwielbiam letnie tarty z owocami, pozdrawiam :)
DeletePierwszy raz spotykam tak prosty i szybki przepis na tartę. Jestem pod niemałym wrażeniem! Co prawda lekko mi się przypaliła, była za długo o jakieś 3/4 minutki ale i tak była smaczna :D
ReplyDeleteCieszę się, pozdrawiam :)
Delete