Boże Narodzenie to święta szczególne, także pod względem menu.
Nie wiem jak u innych ale w moim domu przestrzega się kilku zasad od których odstępstw nie ma. I tak, np musi być piernik. Obojetne czy dojrzewający czy ekspresowy, ale być musi! Bardzo lubię wszelakie pierniki, pierniczki i ciasta korzenne. Tym razem upiekłam miodownik-piernik z wartstwą kajmaku i orzechami na wierzchu. Kajmak można kupić gotowy w puszce. Ja zrobiłam go sama i przyznam że jest o niebo lepszy od kupnego. Jesli macie trochę czasu i ochotę, to polecam przygotować kajmak w domu.
Taki piernik można upiec wcześniej. Zawinięty w pergamin a następnie folię i odstawiony w chłodne miejsce , przetrwa do kilkunastu dni. Tak więc można upiec go już teraz, żeby przed samymi świętami mieć czas na inne wypieki czy przygotowanie potraw. Polecam!
PIERNIK - MIODOWNIK Z KAJMAKIEM
/forma 28x24 lub keksówka /
* 2,5 szkl mąki
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* szczypta soli
* 3 łyzeczki przyprawy do piernika (korzennej bez mąki, polecam z Prymat)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 2/3 szkl miodu (u mnie z nawłoci)
* 2/3 szkl oleju roślinnego
* 1 szkl cukru
* 1/4 szkl cukru muscovado
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
* 2 jajka
* 2/3 szkl ciepłego naparu kawy
* 1/4 szkl soku z pomarańczy
* 1/4 szkl wódki
do przełożenia:
* powidła śliwkowe
na wierzch:
* ok 1/2 szkl kajmaku***
* garść orzechów włoskich
Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
W rondelku podgrzać miód, cukier biały i brązowy. olej i przyprawy. Po rozpuszczeniu cukru zdjąć z ognia i przestudzić.
Do miski wsypać mąkę, sodę, proszek, szczyptę soli i wymieszać. Dodać rozpuszczony cukier z miodem, sok z pomarańczy, kawę, wódkę i zmiksować. Na końcu wbić jaja i połączyć z ciastem.
Ciasto będzie płynne, lśniące i gładkie. Przełożyć do blaszki i wstawić do piekarnika nagrzanego do 175-180 stC. Piec ok 50-60 minut. Można w połowie pieczenia nakryć folią aluminiową zapobiegającą spieczeniu wierzchu.
Wyjąć na kratkę, ostodzić.
Przekroić w poprzek i przełożyć powidłami.
Wierzch posmarować cienko kajmakiem , posypać pokrojonymi orzechami i ponownie posmarować kajmakiem.
***
KAJMAK
* 250 ml mleka
* 250 g cukru białego
* 100 g masła
* 1/2 laski wanilli lub cukier waniliowy
Do garnka o grubym dnie wlać mleko i wsypać cukier. Zagotować ( lubi wykipieć!), zmniejszyć gaz i gotować co chwilę mieszając przez ok 1,5-2 godziny do zgęstnienia. Mieszanina zmieni kolor na karmelowy a kropla kajmaku powinna na spodeczku zastygnąć nie zmieniając kształtu - wtedy jest gotowy. Na końcu dodać wanilię lub cukier waniliowy oraz masło. Mieszać do całkowitego połączenia składników. Ostudzić.
Jesli kajmak nie zostanie cały zużyty na ciasto, można resztę włożyć do słoiczka i przechować w lodówce.
Upiekę sobie chyba na święta takiego piernika. Ile można robić i jeść takiego zwykłego piernika. Może wersja z kajmakiem się przyjmie wśród rodziny! :)
ReplyDeleteIdealny pomysł na świąteczne ciasto ;) Na pewno przetestuję w tym roku :) Wygląda bardzo smacznie, mam nadzieję, że wyjdzie mi tak jak na zdjęciu, wesołych świąt !
ReplyDeleteDziękuję, Tobie życzę także Wesołych :)
DeleteTakiego jeszcze nie próbowałem, podsunę żonie przepis, a nóż się skusi na małe pieczenie w środku tygodnia :D Kajmak jest przecież taki pyszny, szkoda że tak rzadko stosowany! :D
ReplyDeleteNa zdjęciach wygląda bardzo pysznie! U mnie na każdych świętach musi być piernik obecny więc i teraz też w weekend go zrobię, może i wykorzystam Twój przepis, wesołych świąt!
ReplyDeleteDziękuję, Wesołych Świat :)
DeleteJestem krótko po upieczeniu tego piernika. Jest smaczny, ale wydaje mi się że coś schrzaniłam. Po następnym wypieku ocenię ostatecznie. Pozdrawiam! :D
ReplyDeleteOjej... mam nadzieję że nastepny wyjdzie lepszy. Wesołych Świąt :)
DeleteWygląda wyśmienicie. Mam ochotę na piernik bo nie wystarczyła mi świąteczna dawka. Wypróbuję przepis i podzielę się jak mi poszło. Trzymajcie kciuki. Pozdrawiam.
ReplyDeleteTrzymam, pozdrawiam :)
Delete